AfterDawn logo

Intel: Retina-näytöt kannettaviin ja pöytäkoneisiin 2013

Panu Roivas Panu Roivas
3 kommenttia

Applen Retina-näytöt iPhoneissa ja iPadeissa ovat vihdoin ja viimein saaneet liikkeelle myös muut valmistajat, jotka joutuvat kiristyvässä kilpailussa tarjoamaan myös omia korkearesoluutioisia paneeleja laitteisiinsa. Intel uskoo trendin leviävän myös kannettaviin ja pöytäkoneisiin ensi vuonna.

Acer, Asus ja Lenovo ovat jo tuomassa omia 1920x1200 resoluution paneeleja 10-tuumaisiin taulutietokoneisiin, mutta kannettavien resoluutiot ovat edelleen valtaosin 1366x768 resoluutiolla varustettuja jopa 15 tuuman kokoluokassa.


Intel uskoo jatkossa 11" kannettavien resoluution nousevan nykyisten 27" 2560x1440 paneelien tasolle. Työpöytäpuolella Intel uskoo resoluution nousevan jo 21" kokoisissa malleissa 4K-tasolle, eli 3840x2160-resoluutioon.

Intelin lisäksi myös Microsoft on jo valmistautumassa paneelien tarkkuuksien kasvuun, sillä Windows 8 tuo mukanaan entistä joustavamman skaalauksen tarkemmille paneeleille.

Käyttöjärjestelmän tuki on olennainen askel, jotta valmistajat voivat nostaa paneelien tarkkuutta ongelmitta. Silti ongelmaksi saattaa muodostua tehonkulutuksen kasvu sekä suorituskykyvaatimukset näytönohjaimelta. Vaikka Intel uskookin näyttöpaneelien tarkkuuden kasvuun, löytynee tuttuja ja turvallisia 1366x768 kannettavia vielä ainakin muutaman vuoden ajan, kunnes korkearesoluutioisten näyttöjen valmistuskustannuksia saadaan ajettua kohtuullisemmiksi.


Katseluetäisyys ja näytön tuumakoko määrävät ideaalisen resoluution näyttöpaneelille

3 KOMMENTTIA

hannibal_pjv1/3

Tjaa... Markkinoilla noita hyvinkin on 2013, mutta hintaa löytyy varmaan sen lähemmän 10K eurobackkia noilla laitteilla vielä siinä vaiheessa... Mutta on todella korkea aika saada resoja ylöpäin!

partila2/3

Uusi iPad ei ole Retina, koska sen ppi on vain 264. iPad 2 oli vain 132 ppi.

Apple itse on määrittänyt Retinan yli 300 ppi näytöksi.

hannibal_pjv3/3

Retina taitaa tarkoittaa eri asiaa eri etäisyyksiltä katsottaessa. Eli jos laittetta katsotaan läheltä (känny ppi on isompi) jos vähän kauenpaa (vaikapa täpäärit) niin ppi on pienempi ja niin edelleen.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT