Intel julkaisi Z77-emolevyt Ivy Bridge -suorittimille

Kirjoittaja Panu Roivas, | Kommentteja (1)

Intel julkaisi Z77-emolevyt Ivy Bridge -suorittimille
Intelin ensimmäisten Ivy Bridge -suorittimien julkaisua odotetaan tämän kuun lopulle. Uusia prosessoreita varten Intel on kuitenkin julkaissut etukäteen ensimmäiset Z77 Panther Point -alustan emolevyt, jotka tuovat mukanaan muutamia päivityksiä verratuna nykyisiin Sandy Bridgelle suunnattuihin Z68-emolevyihin.

Z77-alustan merkittävimpiä uudistuksia ovat muun muassa PCI-E 3.0 -tuki, joka löytyy myös uudemmista Z68-emolevyistä emolevyvalmistajien toteuttamana. PCI-E 3.0 käytännössä kaksinkertaistaa käytössä olevan kaistan, mikä lienee tervetullutta erityisesti SLI- ja CrossFire-käyttäjille.

Lisäksi Intel on vihdoin integroinut USB 3.0 -tuen piirisarjaansa, joten emolevyvalmistajat voivat haluessaan säästää poistamalla kolmannen osapuolen kontrollerin emolevyistään. Myös muistinhallintaa on parannatteu ja Panther Point tukee vähävirtaisia DDR3L-muisteja, ja sen pitäisi toimia ongelmitta jopa DDR3-2800 muistien kanssa.


Useat emolevyvalmistajat ovat tuomassa Z77-emolevyihin myös LucidLogixin MVP ja HyperFormance -ominaisuudet, joilla on tarkoitus parantaa pelien sulavuutta. Ominaisuudet ovat tarkemmassa tarkastelussa muun muassa Tom's Hardwaren artikkelissa (englanniksi).

Z77-emolevyjä on jo tarjolla Suomessa, ja ne ovat taaksepäin yhteensopivia nykyisten Sandy Bridge -suorittimien kanssa, sillä ne käyttävät samaa LGA1155-suoritinkantaa. Vastaavasti osa vanhemmista Z68-emolevyistä saattaa tukea Ivy Bridge -suorittimia BIOS-päivityksellä.

Z77-emolevyjen lisäksi Intel aikoo julkaista myöhemmin myös budjettikategorian Z75-emolevyt. Z75 luopuu Intelin SRT-tuesta eli SSD:n käytöstä välimuistina, ja lisäksi pieniä eroja löytyy muun muassa PCI-E väylien asettelusta. Z75 lienee kuitenkin varteenotettava vaihtoehto budjettitietoiselle kalliimpaan Z77-alustaan verrattuna, kunhan se saapuu markkinoille.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

1 kommentti

johtaja59
Periaatteessa ei mitään uutta auringon alla, kun IB tuki, PCIe3 ja USB3 löytyy bios päivityksellä monista Z68 lankuista.
Z75 emoja kannattaa ennemminkin odotella, kun niitä saa oletettavasti satasella, eikä tarvitse 200€ maksaa lankusta.

Kommentoi uutista