Elpida konkurssiin, muistien hinnat nousuun?

Kirjoittaja Panu Roivas,

Elpida konkurssiin, muistien hinnat nousuun?
Uutisoimme viime kuussa DRAM-muistivalmistaja Elpidan varoittaneen olevansa konkurssin partaalla. Elpida ei ole pystynyt toistaiseksi selvittämään velkojaan, ja on sittemmin hakenut konkurssisuojaa. Analyytikot uskovat Elpidan konkurssin nostavan muistien hintoja jatkossa.

Elpida haki konkurssisuojaa kun se ei kyennyt maksamaan noin 5,6 miljardin dollarin velkojaan. On toistaiseksi epäselvää, aikooko Japanin hallitus puuttua asiaan ja pelastaa yrityksen vararikon partaalta kuten se on tehnyt aiemmin ongelmissa olleiden yritysten kohdalla. Tällä hetkellä usko Elpidan tulevaisuuteen vaikuttaa kuitenkin heikolta, DRAM-markkinoilla on ylitarjontaa muistipiireistä ja hinnat ovat tällä hetkellä hyvin alhaiset, ja yrityksillä on vaikeuksia tehdä voittoa.


Analyytikot uskovat Elpidan tuotannon loputtua nykyisen muistipiirien ylitarjonnan loppuvan, mikä johtaa suoraan hintojen nousuun vallassa olevien korealaisten muistiyritysten toimesta. Markkinatutkimusta tekevä IHS uskoo muistien hintojen nousevan 15,5% jos yli 25% Elpidan tuotannosta loppuu. Vuoden 2012 loppuun mennessä muistipiirin hinta nousisi 1,21 dollariin nykyisestä 1,05 dollarista. Kannattanee siis harkita muistien ostamista ajoissa koneeseen, sillä muistien hinnat ovat tuskin halpenemassa nykyisestä lähiaikoina.


2x4 Gt 1600 MHz DDR3-muistien hinnat kuluneen vuoden ajalta. Kuva: hintaseuranta

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

Kommentoi uutista