Elpida konkurssiin, muistien hinnat nousuun?

Kirjoittaja Panu Roivas,

Elpida konkurssiin, muistien hinnat nousuun?
Uutisoimme viime kuussa DRAM-muistivalmistaja Elpidan varoittaneen olevansa konkurssin partaalla. Elpida ei ole pystynyt toistaiseksi selvittämään velkojaan, ja on sittemmin hakenut konkurssisuojaa. Analyytikot uskovat Elpidan konkurssin nostavan muistien hintoja jatkossa.

Elpida haki konkurssisuojaa kun se ei kyennyt maksamaan noin 5,6 miljardin dollarin velkojaan. On toistaiseksi epäselvää, aikooko Japanin hallitus puuttua asiaan ja pelastaa yrityksen vararikon partaalta kuten se on tehnyt aiemmin ongelmissa olleiden yritysten kohdalla. Tällä hetkellä usko Elpidan tulevaisuuteen vaikuttaa kuitenkin heikolta, DRAM-markkinoilla on ylitarjontaa muistipiireistä ja hinnat ovat tällä hetkellä hyvin alhaiset, ja yrityksillä on vaikeuksia tehdä voittoa.


Analyytikot uskovat Elpidan tuotannon loputtua nykyisen muistipiirien ylitarjonnan loppuvan, mikä johtaa suoraan hintojen nousuun vallassa olevien korealaisten muistiyritysten toimesta. Markkinatutkimusta tekevä IHS uskoo muistien hintojen nousevan 15,5% jos yli 25% Elpidan tuotannosta loppuu. Vuoden 2012 loppuun mennessä muistipiirin hinta nousisi 1,21 dollariin nykyisestä 1,05 dollarista. Kannattanee siis harkita muistien ostamista ajoissa koneeseen, sillä muistien hinnat ovat tuskin halpenemassa nykyisestä lähiaikoina.


2x4 Gt 1600 MHz DDR3-muistien hinnat kuluneen vuoden ajalta. Kuva: hintaseuranta

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Biisiketju 5397 Vapaata keskustelua
Langatonverkko RJ45 portin avulla 4 WLAN ja lähiverkot
PlayStation 5 -saatavuus 31 Playstation (PS4 ja PS5)
katoavat ketjut 73 Palautetta ylläpidolle
Mihin bluetooth-ketju katosi? 1 Android -keskustelu
Android laitteesta lisänäyttö PC:lle 3 Ajuri- ja softaongelmat
2x uusia 27" näyttöjä 2 Tietokoneen näytöt
Pelejä ilmaiseksi 161 PC:n pelit
Tulostimen nimi tulostusasetuksissa 8 Tulostimet, näppäimistöt ja muut oheislaitteet
2 min mustaa ennen aukeamista 12 Windows -ongelmat
Näytä lisää viestejä