Forbes: AMD halusi alunperin ostaa Nvidian

Kirjoittaja Teemu Laitila,

Forbes: AMD halusi alunperin ostaa Nvidian
Ennen vuoden 2006 ATI-kauppoja, AMD neuvotteli yritysostosta ATI:n kilpailijan Nvidian kanssa, AMD:n entiset työntekijät kertovat talouslehti Forbesille. Näytönohjainvalmistajan ostamisen taustalla oli jo siihen aikaan syntynyt visio APU-piireistä.

Prosessorivalmistajat uskoivat kutistuvien prosessitekniikoiden mahdollistavan tulevaisuudessa GPU:n integroimisen tiukasti CPU:n yhteyteen. AMD:lla yhdistelmäpiirit nähtiin mahdollisuutena kuroa etumatkaa Inteliin, jonka näytönohjainpiirit ovat edelleen huomattavasti AMD:n ja Nvidian tarjontaa jäljessä.

Forbesin mukaan AMD:n silloinen toimitusjohtaja Hector Ruiz lähestyi Nvidiaa ostoaikeissa, mutta sopimusta ei saatu syntymään, kun Nvidian toimitusjohtaja Jen-Hsun Huang vaati tulevan yhteisyrityksen toimitusjohtajan paikkaa itselleen. Sen jälkeen neuvottelut käynnistettiin ATI:n kanssa ja kaupat solmittiin vuonna 2006 5,4 miljardin dollarin hintaan.


AMD:n visio APU-piireistä alkaa viimein kuuden vuoden jälkeen tuottaa tulosta, kun yhtiö valmistautuu lanseeraamaan Trinity-nimellä tunnetun toisen sukupolven APU-piirin tehokkaampiin kannettaviin laitteisiin. Samalla myös AMD:n erilliset näytönohjaimet ovat saavuttaneet kilpailukykyisen aseman Nvidian kanssa.

Jos AMD kuitenkin olisi päässyt sopuun Nvidian kanssa, koko alan tilanne saattaisi olla tyystin toisenlainen. Nvidia on tehnyt onnistuneen aluevaltauksen Tegra-tuoteperheellään mobiilipuolella, jossa nykyisen AMD:n tarjonta on käytännössä olematonta. Nvidian ja AMD:n yhdistetyt voimat sekä ARM-prosessoreissa että vähävirtaisissa näytönohjaimen sisältävissä APU-piireissä olisi ollut merkittävä toimija, joka tarjoaisi varteenotettavaa vastusta muille valmistajille kuten Intelille ja Qualcommille.

Kommentoi uutista