Forbes: AMD halusi alunperin ostaa Nvidian

Kirjoittaja Teemu Laitila,

Forbes: AMD halusi alunperin ostaa Nvidian
Ennen vuoden 2006 ATI-kauppoja, AMD neuvotteli yritysostosta ATI:n kilpailijan Nvidian kanssa, AMD:n entiset työntekijät kertovat talouslehti Forbesille. Näytönohjainvalmistajan ostamisen taustalla oli jo siihen aikaan syntynyt visio APU-piireistä.

Prosessorivalmistajat uskoivat kutistuvien prosessitekniikoiden mahdollistavan tulevaisuudessa GPU:n integroimisen tiukasti CPU:n yhteyteen. AMD:lla yhdistelmäpiirit nähtiin mahdollisuutena kuroa etumatkaa Inteliin, jonka näytönohjainpiirit ovat edelleen huomattavasti AMD:n ja Nvidian tarjontaa jäljessä.

Forbesin mukaan AMD:n silloinen toimitusjohtaja Hector Ruiz lähestyi Nvidiaa ostoaikeissa, mutta sopimusta ei saatu syntymään, kun Nvidian toimitusjohtaja Jen-Hsun Huang vaati tulevan yhteisyrityksen toimitusjohtajan paikkaa itselleen. Sen jälkeen neuvottelut käynnistettiin ATI:n kanssa ja kaupat solmittiin vuonna 2006 5,4 miljardin dollarin hintaan.


AMD:n visio APU-piireistä alkaa viimein kuuden vuoden jälkeen tuottaa tulosta, kun yhtiö valmistautuu lanseeraamaan Trinity-nimellä tunnetun toisen sukupolven APU-piirin tehokkaampiin kannettaviin laitteisiin. Samalla myös AMD:n erilliset näytönohjaimet ovat saavuttaneet kilpailukykyisen aseman Nvidian kanssa.

Jos AMD kuitenkin olisi päässyt sopuun Nvidian kanssa, koko alan tilanne saattaisi olla tyystin toisenlainen. Nvidia on tehnyt onnistuneen aluevaltauksen Tegra-tuoteperheellään mobiilipuolella, jossa nykyisen AMD:n tarjonta on käytännössä olematonta. Nvidian ja AMD:n yhdistetyt voimat sekä ARM-prosessoreissa että vähävirtaisissa näytönohjaimen sisältävissä APU-piireissä olisi ollut merkittävä toimija, joka tarjoaisi varteenotettavaa vastusta muille valmistajille kuten Intelille ja Qualcommille.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

Kommentoi uutista