Nvidian Kepler GK107 tulossa ensimmäisenä?

Kirjoittaja Panu Roivas,

Nvidian Kepler GK107 tulossa ensimmäisenä?
Nvidian ensimmäisiä seuraavan sukupolven näytönohjaima odotellaan ensi keväälle. GK104-koodinimellä kulkevaa piiriä odotetaan julkaistavaksi ensimmäisenä, mutta verkkoon on viime aikoina ilmestynyt huhuja GK107-piiristä, josta valmistetaan Nvidian budjettinäytönohjaimet ja erityisesti mobiilikäyttöön suunnatut mallit.

VR-Zonen julkaisemassa diagrammikuvassa esitellään GK107-piirillä varustettua työpöytänäytönohjainta. Kuvasta voidaan päätellä kortin olevan maltillisen kokoinen, eli kyseessä on todennäköisesti Nvidian pienin Kepler-arkkitehtuuriin pohjautuva piiri. VR-Zonen mukaan GK107 tullaan näkemään useissa GeForce M -mobiilinäytönohjaimissa, ja siitä tulee olemaan ainakin kaksi varianttia, GK107-200 ja GK107-300. Jälkimmäinen on leikkaamaton piiri, jota käytetään joko GDDR3- tai GDDR5-muistin kanssa. GK107-200 sen sijaan on paritettu 512 Mt GDDR3-muistin kanssa.Sivuston mukaan GK107 käyttää 128-bittistä muistiväylää, ja on kooltaan samaa luokkaa Nvidian nykyisen GeForce GT 440:n kanssa. Liitäntöinä PCB-kuvan perusteella toimii 2xDVI ja mini-DP tai mini-HDMI. GK107:n julkaisuaikataulusta ei ole varmuutta, mutta sille on lisätty jo alustava tuki GPU-Z 0.5.6 -versiossa. Näin ollen GK107 saatetaan julkaista jopa ennen odotettua GK104-piiriä, tai ainakin hyvin pian sen jälkeen.

Nvidialle GK107 lienee tärkeä piiri, sillä se vastikään kertoi saaneensa Kepler-mobiilinäytönohjaimille ennätysmäärän tilauksia kannettaviin. Samaan aikaan Nvidia kertoi 28 nm tuotannon olevan heikossa kunnossa, joten ei olisi yllättävää jos Nvidia päättäisi panostaa valtaosan tuotannostaan mobiili-Keplereiden valmistukseen taatakseen riittävät määrät piirejä kannettavien valmistajille, uhraten samalla kalliimpien työpöytänäytönohjainten tuotantokapasiteettia.

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Uusin viesti Keskustelualue
Lisää... | Kirjoita uusi viesti keskustelualueille