Tutkimus ennustaa SSD-levyjen aikakauden jäävän lyhyeksi

Kirjoittaja Teemu Laitila, | Kommentteja (6)

Tutkimus ennustaa SSD-levyjen aikakauden jäävän lyhyeksi
SSD-levyjen aika varteenotettavana tallennusvälineenä saattaa jäädä huomattavasti lyhyemmäksi kuin niitä edeltävillä magneettiseen tallennukseen perustuvilla mekaanisilla kiintolevyillä, raportoi TechPowerUp University of Californian tutkimuksesta.

Flash-muistiin perustuvissa tallennusjärjestelmissä on perustavanlaatuisia ongelmia, joiden merkitys tulee kasvamaan tulevaisuudessa eivätkä tutkijat usko ongelmien poistuvan. Pääasiallinen ongelma on SSD-levyjen luotettavuuden nopea heikentyminen kun muistipiirejä kutistetaan valmistusprosessien pienentyesseä. Komponenttien kutistaminen on kuitenkin tärkeää valmistuskustannusten pienentämiseksi ja tallennuskapasiteetin kasvattamiseksi.

Tutkijoiden laskelmien mukaan sirujen latenssit sekä datavirheet muodostuvat ylitsepääsemättömäksi ongelmaksi viimeistään siinä vaiheessa, kun valmistusprosessit kutistuvat 6,5 nanometrin luokkaan. Nykyisellä kehitystahdilla 6,5 nanometrin taso saavutetaan kuitenkin jo vuonna 2024.


Tulevista ongelmista huolimatta tällä hetkellä SSD-asemat ovat selkeästi nopein vaihtoehto tietokoneen tallennusratkaisuksi ja nykyistä laajemman yleistymisen esteenä on ollut lähinnä moninkertainen hinta perinteisin ratkaisuihin verrattuna. Tutkijoiden ennusteen mukaan hintaongelma tulee poistumaan ja tarjolle tulee kohtuuhintaisia SSD-asemia riittävällä kapasiteetilla. Tallennustiheyden ja sitä kautta hinnan laskiessa asemien muut ominaisuudet kuitenkin heikkenevät samaa tahtia, mikä tekee niistä sopimattomia tallennusvälineitä niihin kohteisiin, joissa vaaditaan todellista toimintavarmuutta.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

6 kommenttia

G0lden_Kebab
G0lden_Kebab
No täytyypi todeta tuohon, että kerran SSD nopeuden makuun päässeennä en vaihda koskaan c:tä takaisin normi kovoon, ainahan sitä saa kaikkea spekuloida...

varmaan pätee kaikkiin ssd:tä kerran kokeilleihin ihmisiin.
ei varmaan noi softa puolen onglemat ole ylitsepääsemättömiä vaikka menisikin 6,5 nanometriin.

"Tallennustiheyden ja sitä kautta hinnan laskiessa asemien muut ominaisuudet kuitenkin heikkenevät samaa tahtia, mikä tekee niistä sopimattomia tallennusvälineitä niihin kohteisiin, joissa vaaditaan todellista toimintavarmuutta."


ei niitä varmaan kukaan p.servereihin olekkaan lykkäämässä, kotikoneessa varmuus on varmasti riittävä.
daim0n
daim0n
12 vuotta on aika pitkä aika tietotekniikassa ..
sidrend
sidrend
Joo ei kans tekisi mieli vaihtaa enään käyttistä 7200rpm saati sitten 5400rpm kiekolle ssd:n jälkeen.

Originally posted by daim0n:
12 vuotta on aika pitkä aika tietotekniikassa ..
Niimpä..

Define R4 / Asus Z87-A / i5-4670k / Crucial 2x4gb / GTX660 / RX-5300 / 2x F3 1TB / Crucial M4 / Eizo FS2333 / Mionix Naos 7000 / Sidewinder X4 / STR-DH520 + Cambridge Audio Minx Min 10 x5 + Boston Soundware XS Sub / Corsair Vengeance 1500 / Superlux HD330 & HD681B / G27 / PS3 / X360S

miketso
miketso
Originally posted by G0lden_Kebab:
..varmaan pätee kaikkiin ssd:tä kerran kokeilleihin ihmisiin...
Valitettavasti ei kyllä päde minuun, en sitä kiellä etteikö SSD-levyt olisi nopeita ja hyviä levyjä, mutta jos nyt uudestaan saisin valita niin sijoittasin samat rahat useamman kiintolevyn raidiin. Saa huomattavasti enemmän rahoille vastinetta. Läppäreissä asia on ehkä toisin ja siellä ssd-levyistä hyötyy enemmän kuin pöytäkoneissa.
sidrend
sidrend
Originally posted by miketso:
Originally posted by G0lden_Kebab:
..varmaan pätee kaikkiin ssd:tä kerran kokeilleihin ihmisiin...
Valitettavasti ei kyllä päde minuun, en sitä kiellä etteikö SSD-levyt olisi nopeita ja hyviä levyjä, mutta jos nyt uudestaan saisin valita niin sijoittasin samat rahat useamman kiintolevyn raidiin. Saa huomattavasti enemmän rahoille vastinetta. Läppäreissä asia on ehkä toisin ja siellä ssd-levyistä hyötyy enemmän kuin pöytäkoneissa.


Jaa-a, ainakaan nyt ei mitään järkeä ruveta uusia HDD:ta ostamaan raidiin.. hinnat niin ylhäällä. Kaveri laittoi Spinpoint F3 1TB ja jonkun WD 1tb kovot raidiin niin, että siis ei haettu vikasietoisuutta vaan lisänopeutta olikos tämä nyt sitten RAID0 ja nopeusedut olivat aika pienet.

Define R4 / Asus Z87-A / i5-4670k / Crucial 2x4gb / GTX660 / RX-5300 / 2x F3 1TB / Crucial M4 / Eizo FS2333 / Mionix Naos 7000 / Sidewinder X4 / STR-DH520 + Cambridge Audio Minx Min 10 x5 + Boston Soundware XS Sub / Corsair Vengeance 1500 / Superlux HD330 & HD681B / G27 / PS3 / X360S

Tomppa89
Tomppa89
Originally posted by sidrend:
Originally posted by miketso:
Originally posted by G0lden_Kebab:
..varmaan pätee kaikkiin ssd:tä kerran kokeilleihin ihmisiin...
Valitettavasti ei kyllä päde minuun, en sitä kiellä etteikö SSD-levyt olisi nopeita ja hyviä levyjä, mutta jos nyt uudestaan saisin valita niin sijoittasin samat rahat useamman kiintolevyn raidiin. Saa huomattavasti enemmän rahoille vastinetta. Läppäreissä asia on ehkä toisin ja siellä ssd-levyistä hyötyy enemmän kuin pöytäkoneissa.


Jaa-a, ainakaan nyt ei mitään järkeä ruveta uusia HDD:ta ostamaan raidiin.. hinnat niin ylhäällä. Kaveri laittoi Spinpoint F3 1TB ja jonkun WD 1tb kovot raidiin niin, että siis ei haettu vikasietoisuutta vaan lisänopeutta olikos tämä nyt sitten RAID0 ja nopeusedut olivat aika pienet.
Itsellä oli käyttis ja softat ennen juuri samaisilla Spinpoint F3 1Tb raid0 setupilla ennen ja ei kyllä nopeuksissa olla edes samalla planeetalla. 100 IOPS vs 10000IOPS välillä aika iso ero (random acess, random size testissä). Esim käyttiksen bootti tuolla raid setupilla oli luokkaa 30sec ja nyt on Corsairin Force 3 120Gb niin tuo vastaava aika on noin 5sec.

Käytännössä kaikki ohjelmat käynnistyy instanttina ei ole mitään 10sec latauksia. Mukava mäiskiä pikanappuloilla vaa ohjelmia päälle, kun ne aukee heti eikä viikon päästä.

Paluuta vanhaan ei kyllä ole.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 22. helmikuuta, 2012 @ 13:01

Kommentoi uutista