Tutkijat kehittivät toimivan transistorin yhdestä atomista

Kirjoittaja Teemu Laitila, | Kommentteja (1)

Tutkijat kehittivät toimivan transistorin yhdestä atomista
Australialaistutkijat ovat kehittäneet tekniikan, jolla voidaan rakentaa toimiva transistori vain yhden fosforiatomin avulla. Transistorit ovat nykyisten prosessoreiden pienimpiä rakennuspalasia ja niiden ahtaminen yhä pienempään tilaan on osaltaan mahdollistanut laitteiden suorituskyvyn kasvamisen.

Tutkijoiden mukaan uusi keksintö saattaa osoittautua kriittisen tärkeäksi osaksi tulevaisuuden supernopeiden tietokoneiden suunnittelussa.

Vaikka yhden atomin transistorit eivät ole täysin uusi keksintö, uuden tekniikan mahdollistama ennennäkemätön tarkkuus tekee siitä soveltuvan myös isommassa mittakaavassa. Aiempien atomitransistoreiden ongelmana on ollut se, että atomin asettelua paikalleen ei kyetty toteuttamaan luotettavasti alle 10 nanometrin tarkkuudella, joka on käytännön kannalta liian suuri virhemarginaali.

Mooren laki ennustaa, että prosessorivalmistajien on siirryttävä atomikoon transistoreihin noin vuonna 2020, jos transistoreiden määrä sirulla kaksinkertaistuu 18 kuukauden välein.

Tutkijat esittelivät läpimurtoaan videolla:

1 kommentti

Raattis
Kivasti tolla videolla tulkitaan Mooren lakia taas miten huvittaa. "Voitimme Mooren lain kahdeksalla vuodella." Katsotaan sitten uudestaan, kun tolla teknologialla on tehty kokonainen piiri.

Siisti juttu kylläkin. Ei siitä pääse mihinkään.

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Uusin viesti Keskustelualue
Lisää... | Kirjoita uusi viesti keskustelualueille