iPad 3:n huippunäytölle lisää varmistusta

Kirjoittaja Teemu Laitila, | Kommentteja (14)

iPad 3:n huippunäytölle lisää varmistusta
Pitkään liikkuneet huhut iPad 3 -mallin huipputarkasta näytöstä ovat viimein saaneet tuekseen myös sananmukaisesti kovaa todistusaineistoa, kun MacRumors sai käsiinsä näyttöpaneelin, jonka väitetään tulevan iPad 3:n.

Applen on väitetty nelinkertaistavan maaliskuun alussa odotetun seuraavan iPad-mallin näytön pikselimäärän vaikka fyysinen koko olisi pysymässä samana. Uusi näyttö toimisi siis 2048x1536 pikselin tarkkuudella. MacRumors laittoi saamansa näytön mikroskoopin alle ja kuva paljastaa kasvaneen pikselimäärän.

Suurennoksesta näkyy, että iPad 3:n paneelissa yksittäiset pikselit ovat noin neljäosan iPad 2:n ruudun pikseleiden koosta.

Huiman näyttötarkkuuden lisäksi iPad 3:n huhutaan sisältävän neliytimisen A6-prosessorin, parannuksia kameroihin sekä todennäköisesti myös LTE-yhteydet.

14 kommenttia

FinPhenom
Tällä hetkellä en enää itse keksi mitä uutta voisi tulla Ipad neloseen.
Tietysti lisää muistia ja tilaa...Prossu ytimiä ei ainakaan...Mihin loppuu uudet ideat ipadeissä?
osakar94
Originally posted by FinPhenom:
Tällä hetkellä en enää itse keksi mitä uutta voisi tulla Ipad neloseen.
Tietysti lisää muistia ja tilaa...Prossu ytimiä ei ainakaan...Mihin loppuu uudet ideat ipadeissä?
Ainahan sitä prossuu,grafiikoita, kameraa, painoa ja oheutta. Sellassii perusjuttui. Mut kattoo nyt.
mcmopo
Originally posted by FinPhenom:
Tällä hetkellä en enää itse keksi mitä uutta voisi tulla Ipad neloseen.
Tietysti lisää muistia ja tilaa...Prossu ytimiä ei ainakaan...Mihin loppuu uudet ideat ipadeissä?
Miten olisi akkukesto?

Tietokone; Emo=AsRock 970 Extreme4, Prosessori=FX-8350 8x4,7Ghz, Nayttis=Gigabyte AMD Radeon HD 7850 OC 2GB, Muisti=16gb 1600Mhz DDR3, Kovalevytila=250gb SSD/5TB normaali.

Anonymous User
iPadin akkukesto on jo loistava. Luultavasti pitävät saman koon, painon ja ohuuden (koska ne ovat loistavasti tasapainossa)

+ tuplastitarkempi näyttö (odotetaan innolla)
+ 4G-verkot (jotaa saattaa kiinnostaa)
+ A6 neliydinprossu (ainahan lisäteho ok)
+ 1Gb ram-muistia (OK, ei ios tällä hetkellä tartte edes tuota määrää)
+ 2x parempi näytönohjain (kaippa retinavaatii extraa ja uudet pelit)
+ Hieman isompi akku (mutta sama 10h kesto, suhteutettuna tehoihin)
+ Hieman parempi takakamera

* Ehkä kiintolevyt 32/64/128Gb
* Sekä vanhoilla spekseillä oleva 8" näytöllä oleva iPad 16Gb
* Ehkäpä näytönpinta tukee parempia kynä tekniikoita (tarkempinäyttö + parempi kynä tuki saattaa kiinostaa monia graafikoita)

No itšeä kiinnostaa sen verran tuleva näyttö että taitaa mennä ostoo.
iOS puolelle voitaisiin lisätä henk.kohtaiset käyttäjätilit ;) sit olisi aivan loistava vehje (vaikka henkkohtasia laitteita pääsääntöisesti ovat), mutta työ&koti&vieras profiilit ni avot.
Anonymous User
Originally posted by FinPhenom:
Tällä hetkellä en enää itse keksi mitä uutta voisi tulla Ipad neloseen.
Tietysti lisää muistia ja tilaa...Prossu ytimiä ei ainakaan...Mihin loppuu uudet ideat ipadeissä?
Miten olis Flash? Kuraahan se on mutta juuri tuon takia vaihdoin Android-tablettiin. Maailma on vielä täynnä Flashilla tehtyjä nettisivuja.
wipe2000
Entä vakiomallinen USB-liitin tai SD-paikka? Itse pidän niiden olemattomuutta pahimapana puutteena nykymallissa. Kiinalaiset lisäviritykset kortinlukijaksi ovat hankalia.

Näytön tolkuttomasta tarkentumisesta taas en itse keksi juurikaan hyötyä, tarvitaan sitten ihan vaan sen takia tehokkaampi näytönohjainkin. No ehkä tämä vain siksi kun oma lähinäkö on iän myötä huonontunut:-)
Agent_007
Quote:
Näytön tolkuttomasta tarkentumisesta taas en itse keksi juurikaan hyötyä, tarvitaan sitten ihan vaan sen takia tehokkaampi näytönohjainkin

Tekstistä saa mukavan tarkkaa, ja tätä Apple tod. näk. käyttää myyntiargumenttina iBooksin kanssa. Myös ammattikäyttöä ajattelen (röntgenkuvat, layouttien esittely jne.) tarkempi näyttö on tarpeen.
wipe2000
Quote:
Tekstistä saa mukavan tarkkaa, ja tätä Apple tod. näk. käyttää myyntiargumenttina iBooksin kanssa. Myös ammattikäyttöä ajattelen (röntgenkuvat, layouttien esittely jne.) tarkempi näyttö on tarpeen.
Varmasti tarkka kuva on hyvä mainosargumentti, mutta onko siitä monellekaan todellista hyötyä? Onko kyse samasta, kuin pokkarikameroiden ylisuurissa megapikseleissä, kuulostaa hyvältä mainoksessa? Myönnän heti, etten ole perehtynyt tähän näyttöasiaan, vaan ihan tavallisella insinööri-järjellä koitan sitä miettiä. Ja lähinnä nyt siltä kannalta, että jonkun tämänhetken HD-perustietokonenäytön, 1920x1080/23", tarkkuus on käsittääkseni n. 100 PPI (pikseliä/tuuma). Jo iPad2:lle Apple ilmoittaa tarkkuudeksi 132 PPI. Lääketieteelliseen käyttöön (röntgen-kuvien katselu jne.) löysin googlettamalla mainostettavan huippulaatuisena esim. Coronis Fusion 6MP DL -näyttöä. Sen tarkkuus on 127 PPI ( http://www.barco.com/en/healthcare/product/1909 ).

Tuon uuden näytön tarkkuus olisi uutisen tietojen perusteella yli 250 PPI.
En voi välttyä ajattelemasta, että todellisuudessa noin suuri tarkkuus menee pitkälti hukkaan. Voi tietysti olla, että esim. piirikaavio-tyyppisessä grafiikassa tarkalla näytöllä viivojen sahalaitaisuus tai lähekkäisten viivojen "välkkyminen" on pienempää. Olisikin hauska päästä näkemään siitä todellinen vertailu.

"Nettitiedon" mukaan silmän erottelukyky olisi paperilta (eli heijastuvassa valossa) katsottuna parhaimmillaan n. 300 PPI. Tarkka arvo riippuu mm. valaistuksesta ja tietysti katseluetäisyydestä. Mikä erottelukyky on taustavalaistulta näytöltä, sitä en tiedä.

Lukulaitteenakaan en valitettavasti usko uuden näytön toimivan oleellisesti vanhaa paremmin, jos se edelleen on tavanomaisesti taustavalolla toteutettu. Ongelma silmien rasittumisessa kun ei käsittääkseni niinkään johdu näytön tarkkuudesta, vaan sen valaisutavasta. Mitä itse olen kokeillut esim. bi-stabiileilla näytöillä (heijastuva valo) tehtyjä lukulaitteita, ne vaikuttavat selvästi silmäystävällisemmiltä kuin LCD:t.

Mutta eihän ylitarkasta näytöstä tietenkään ole mitään haittaa, ellei se oleellisesti huononna muita ominaisuuksia (tehonkulutus) tai nosta hintaa turhanpäiten. Mutta eikö se sitten todella huononna tai nosta, sitäkään en tiedä. Harvoin parempaa laatua vaan saa halvemmalla...
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 19. helmikuu, 2012 @ 1:08
eddison84
Originally posted by escocossu:
Originally posted by FinPhenom:
Tällä hetkellä en enää itse keksi mitä uutta voisi tulla Ipad neloseen.
Tietysti lisää muistia ja tilaa...Prossu ytimiä ei ainakaan...Mihin loppuu uudet ideat ipadeissä?
Miten olis Flash? Kuraahan se on mutta juuri tuon takia vaihdoin Android-tablettiin. Maailma on vielä täynnä Flashilla tehtyjä nettisivuja.
Totta. Tosin johan ne kehuivat lopettaneensa Androidin Flashinkin kehityksen, kun suunnataan parempiin softiin. Mutta se ihmetyttää kyllä, miksei vieläkään voi sitä Flashia sinne i-Laitteisiin saada, vaikka ei pitäisi enää uusimmilla prossuilla olla suorituskyvyn kanssa ongelmaa.

EVGA P55 FTW - i5 750 - 4GB - GTX 460 1GB - Benq 22"
Samsung NC10, Asus Eee PC 1215N
Samsung Galaxy Note

TemeTee
Flash ei tule koskaan iPadiin tai mihinkään muuhun. Macitkaan eivät oletuksena tue flashia sen ongelmien vuoksi.
Steve Jobs Flashista
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 19. helmikuu, 2012 @ 10:44
eddison84
Originally posted by TemeTee:
Flash ei tule koskaan iPadiin tai mihinkään muuhun. Macitkaan eivät oletuksena tue flashia sen ongelmien vuoksi.
Steve Jobs Flashista
Tuo on vanhaa 2010 vuoden mielipide ja video. Apple perusteli tuolloin Flashin puutetta nimenomaan suorituskyvyllä, mutta nyt tilanne on jo aivan toinen. Kyllä itsekin muistan 2010, kun HTC Desiren ostin. Kyllähän sillä Flash-videot jotenkin pyöri selaimessa, muttei viimeisen päälle jouheasti. Nyt Galaxy Notella ja sen 1.4GHz tuplaytimellä tilanne on aivan toinen. Noh, mitäs se minua haittaa, vaikkei iLaitteissa tuota ole, pääasia, että itse pääsen nauttimaan internet-sisällöstä kokonaisuudessaan.

EVGA P55 FTW - i5 750 - 4GB - GTX 460 1GB - Benq 22"
Samsung NC10, Asus Eee PC 1215N
Samsung Galaxy Note

Agent_007
Quote:
Lääketieteelliseen käyttöön (röntgen-kuvien katselu jne.) löysin googlettamalla mainostettavan huippulaatuisena esim. Coronis Fusion 6MP DL -näyttöä. Sen tarkkuus on 127 PPI ( http://www.barco.com/en/healthcare/product/1909 ).

Oma vastaukseni oli sen verta epäselvä, mutta hain takaa lähinnä noita todellisia suuren PPI:n näyttöjä, kuten IBM T220/T221. Nykyisellääkin tuo sormizoomaus toimii sen verta vauhdikkaasti, että lähemmäksi pääsee helposti, mutta nähtävästi tietyissä piireissä zoomausta halutaan välttää.

Quote:
Ongelma silmien rasittumisessa kun ei käsittääkseni niinkään johdu näytön tarkkuudesta, vaan sen valaisutavasta.

Tuota ongelmaa Apple on ratkomassa huhujen mukaan lyömällä enemmän ja parempia LED:ejä tuohon taustavalaistukseen. Eli tarkoituksena on saada paperin korvaava näyttö, jonka jatkuva lukeminen/katselu ei rasita silmiä. Tällöin laitteen potentiaalinen markkina-alue kasvaa huomattavasti yritysten, oppilaitosten jne. puolella.
sobc
Originally posted by wipe2000:

Varmasti tarkka kuva on hyvä mainosargumentti, mutta onko siitä monellekaan todellista hyötyä? Onko kyse samasta, kuin pokkarikameroiden ylisuurissa megapikseleissä, kuulostaa hyvältä mainoksessa? Myönnän heti, etten ole perehtynyt tähän näyttöasiaan, vaan ihan tavallisella insinööri-järjellä koitan sitä miettiä. Ja lähinnä nyt siltä kannalta, että jonkun tämänhetken HD-perustietokonenäytön, 1920x1080/23", tarkkuus on käsittääkseni n. 100 PPI (pikseliä/tuuma). Jo iPad2:lle Apple ilmoittaa tarkkuudeksi 132 PPI. Lääketieteelliseen käyttöön (röntgen-kuvien katselu jne.) löysin googlettamalla mainostettavan huippulaatuisena esim. Coronis Fusion 6MP DL -näyttöä. Sen tarkkuus on 127 PPI ( http://www.barco.com/en/healthcare/product/1909 ).

Itselleni juuri tuo näyttö on se seikka jonka vuoksi olen hankkimassa iPad3:n. Ykkös- ja kakkosversiossa nimenomaan heikko resoluutio hyppäsi heti silmille suhmuraisen tekstin ja pikselien erottuvuuden takia. Tarkalla näytöllä valokuvat, e-lehdet ja kirjat ja ihan nettisurffailu saavat ihan uutta eloa.

Joku 23" 1080p on loppujen lopuksi aika karkea näyttö työpöytäkäyttöön. Eiköhän tästä pikkuhiljaa ala tarkkojen näyttöjen esiinmarssi.
wipe2000
Quote:
...hain takaa lähinnä noita todellisia suuren PPI:n näyttöjä, kuten IBM T220/T221. Nykyisellääkin tuo sormizoomaus toimii sen verta vauhdikkaasti, että lähemmäksi pääsee helposti, mutta nähtävästi tietyissä piireissä zoomausta halutaan välttää.

Eli 204 PPI, tuplasti pöytänäytön tarkkuus. Kai joillain sitten on niin tarkka näkö, että hyötyy tuollaisista tarkkuuksista. Jossain vaan tulee se raja, ettei parantunutta tarkkuutta huomaa paljain silmin, jolloin lisätarkkuus menee hukkaan, mutta ehkei se sitten vielä ole sadan PPI:n paikkeilla.

Quote:
Tuota ongelmaa Apple on ratkomassa huhujen mukaan lyömällä enemmän ja parempia LED:ejä tuohon taustavalaistukseen. Eli tarkoituksena on saada paperin korvaava näyttö, jonka jatkuva lukeminen/katselu ei rasita silmiä. Tällöin laitteen potentiaalinen markkina-alue kasvaa huomattavasti yritysten, oppilaitosten jne. puolella.

Silmiä rasittamaton ja tarkka värinäyttö laadukkaassa tabletissa olisi tosiaan valtava harppaus e-kirjojen käytölle niin kotona, töissä kuin oppilaitoksissa.

Quote:
Eiköhän tästä pikkuhiljaa ala tarkkojen näyttöjen esiinmarssi.

Siitä Applea voi kyllä varauksetta kiittää, että on saanut tungettua monet tekniset parannukset kuluttajalaitteisiin, jolloin ne ovat yleistyneet ja samalla pakottanut muutkin valmistajat mukaan.

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Uusin viesti Keskustelualue
Lisää... | Kirjoita uusi viesti keskustelualueille