Näin Windows 8:n ARM-versio eroaa perinteisestä

Kirjoittaja Teemu Laitila, | Kommentteja (2)

Näin Windows 8:n ARM-versio eroaa perinteisestä
Loppuvuodesta odotetun Windows 8 -käyttöjärjestelmän yksi suurimpia uudistuksia on sen tuki myös ARM-arkkitehtuuriin perustuville prosessoreille. ARM-prosessoreita käytetään nykyään lähes kaikissa älypuhelimissa ja tableteissa, sillä halvan hintansa lisäksi ne kuluttavat tehoa huomattavasti vähemmän kuin Intelin ja AMD:n nykyiset x86-arkkitehtuuriin perustuvat prosessorit.

Tablettien ennustetaan yleistyvän räjähdysmäisesti seuraavien vuosien kuluessa ja Microsoft ei halua jäädä paitsi huimasta kasvusta. Microsoft pyrkii halvempiin ja energiatehokkaampiin tabletteihin erityisellä Windows on ARM -versiolla tulevasta Windows 8 -käyttöjärjestelmästä.

Yhtiö on ollut tähän saakka erittäin harvasanainen sen suhteen, miten Windows on ARM eli WOA tulee eroamaan x86-prosessoreille tarkoitetusta versiosta. Tiedon puute on johtanut villeihin spekulaatioihin, joihin Microsoft viimein tarjosi vastauksen viime viikon lopulla. Windows 8:n kehitystä johtava Steven Sinofsky kirjoitti runsaan 9000 sanan mittaisen seikkaperäisen selonteon uuden käyttöjärjestelmän kehitystä seuraavassa blogissa.


Suuri osa tekstistä ei ole erityisen merkityksellistä peruskäyttäjän kannalta, joten seuraavassa käydään läpi kirjoituksen tärkein anti.

Vanhojen sovellusten ajaminen ei onnistu

Koska kyseessä on kaksi eri prosessoriarkkitehtuuria, vanhojen Windows-sovellusten ajaminen ei tule onnistumaan WOA-laitteilla. Microsoft on myös ottanut tiukan kannan minkään emulaation mahdollistamiseen. Yhtiön mukaan x86-sovellusten emulointi ARM-laitteilla sotii koko laitetyypin ideaa vastaan.

Hyvä uutinen on kuitenkin se, että uudet Metro-käyttöliittymää varten suunnitellut sovellukset tulevat toimimaan sekä x86- että ARM-pohjaisissa laitteissa. Metro-sovelluksia voi ostaa Windowsin omasta sovelluskaupasta. Esimerkiksi Firefox-selainta kehittävä Mozilla on jo ilmoittanut aikovansa julkaista selaimesta molemmilla alustoilla toimivan kosketukselle optimoidun version.

Työpöytä löytyy myös WOA:sta....

..., mutta sitä voivat hyödyntää vain muutamat sovellukset. Tarkkaan ottaen vain Microsoftin Office-paketti toimii perinteisen näköisessä työpöytäympäristössä. Microsoft paketoi WOA-tabletteihin mukaan Office 15 -ohjelmiston, joka sisältää kosketukselle optimoidut versiot Wordista, Excelistä, PowerPointista ja OneNotesta.

Työpöydältä löytyy silti muitakin toimintoja kuten resurssienhallinta. Siitä huolimatta Microsoft ei tule antamaan lupia kolmannen osapuolten sovellusten ajamiseen ARM-laitteiden työpöytänäkymässä.

Sitä ei voi sammuttaa

Koska Windows on ARM tulee olemaan täysiverinen tablet-laite, sitä ei myöskään tarvitse sammuttaa erikseen kuten perinteisiä tietokoneita. Käyttöjärjestelmä on optimoitu menemään virransäästötilaan muiden mobiililaitteiden tapaan, mutta se on silti aina päällä valmiina ottamaan vastaan sähköposteja, pikaviestejä tai internet-puheluita.

Julkaisu tapahtuu samaan aikaan kuin x86-versiolla


Vaikka Microsoft näkee WOA:n täysin erillisenä tuotteena, se on tarkoitus julkaista samaan aikaan kuin x86-pohjaisille laitteille suunnattu Windows 8. Microsoft yrittää yhteistyössä laitevalmistajien kanssa saada Windows on ARM -laitteita markkinoille julkaisun hetkellä.

Microsoft noudattaa tablettien kanssa samaa strategiaa, joka on nähty myös Windows Phone -laitteissa. Yhtiö vaatii laitteilta tiettyjä ominaisuuksia, mahdollistaen valmistajille kuitenkin pienen pelivaran esimerkiksi komponenttien valinnassa. Vaatimuksina on esimerkiksi fyysisten näppäinten määrä ja tietyt tuetut resoluutiot. Tarkemmat vaatimukset voi tarkistaa aiemmasta uutisesta.

Laitteet päivitetään Windows Updaten kautta

Nykyisellään Windows-käyttäjät ovat tottuneet metsästämään ajureita uusille komponenteilla ja lisälaitteille eri valmistajien omilta sivuilta. WOA:n tapauksessa tuetut laitteet on siinä määrin standardoitu, että kaikki päivitykset ohjelmistoihin ja ajureihin voidaan toimitaa Microsoftin oman Windows Update -palvelun kautta.

Windows on ARM on vain laitevalmistajille

WOA on tarkoitettu vain laitevalmistajien käyttöön, eikä yksityisasiakkaille myydä käyttöjärjestelmälisenssejä. Koska ARM-pohjaiset järjestelmäpiirit eroavat toisistaan huomattavasti enemmän kuin Intelin ja AMD:n prosessorit keskenään, Windows 8:n ARM-versio vaatii suurimittaisempaa muokkausta toimiakseen tietyllä laitteistolla.

Windows 8:n ARM-versio tulee sisältämään aiemmin esitellyn mahdollisuuden palauttaa käyttöjärjestelmä alkutilaansa, mikä on tyypillisesti kodinelektroniikasta löytyvä toiminto.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

2 kommenttia

readyEddy
"Vanhojen sovellusten ajaminen ei onnistu"

Ei myöskään WP7-sovellusten! Hutsupuhelimet, niiden sovellukset ja sovelluskehittäjät menevät vaihtoon.
squi
Originally posted by readyEddy:
"Vanhojen sovellusten ajaminen ei onnistu"

Ei myöskään WP7-sovellusten! Hutsupuhelimet, niiden sovellukset ja sovelluskehittäjät menevät vaihtoon.
Ei ainakaan näillä näkymin. Tosin huhujen mukaan Windows 8 ja Windows Phone 8 lähentyisivät toisiaan tekniikaltaan merkittävästi, mikä tekisi ainakin kehittäjien työn sovellusten kääntämiseksi vielä helpommaksi.

Kommentoi uutista