Tutkimus: suorittimen ja näytönohjaimen yhteistyöllä 20% lisää suorituskykyä

Kirjoittaja Panu Roivas,

Tutkimus: suorittimen ja näytönohjaimen yhteistyöllä 20% lisää suorituskykyä
North Carolina State Universityn ja AMD:n tekemän tutkimuksen mukaan tulevaisuudessa prosessorien suorituskykyä pystytään parantamaan keskimääräisesti 20% jakamalla prosessointikuorma älykkäästi CPU:n ja GPU:n välillä.

AMD on panostanut voimakkaasti omaan HSA-arkkitehtuuriinsa (ent. Fusion), joka yhdistää x86-suorittimen ja näytönohjaimen samalle piirille. Tähän asti niiden välinen yhteistyö on kuitenkin ollut vähäistä, ja kuorman jakaminen CPU:n ja GPU:n välillä hankalaa muun muassa erillisten muistiavaruuksien takia. AMD on kuitenkin vuoteen 2014 mennessä siirtymässä niin kutsuttuun heterogeeniseen malliin, jossa APU-piiri pystyy itse jakamaan laskentakuorman joko x86-osiolle tai näytönohjaimen laskettavaksi.
NCSU:n tutkimustiimin tekemien alustavien testien perusteella CPU:n ja GPU:n yhteistyön avulla saavutettiin keskimäärin 20% parannus suorituskykyyn, joskin parhaassa tapauksessa suorituskyky oli yli kaksinkertainen. Etu saavutettiin antamalla CPU:n tehdä datan esihaku päämuistista, ja GPU:n suorittaa varsinaiset laskutoimet. Tutkijoiden mukaan CPU ja GPU ovat yhtä nopeita hakemaan dataa muistista, mutta GPU pystyy suorittamaan laskutoimet huomattavasti nopeammin, joten on järkevää antaa CPU:n tehdä muistihaut ja antaa GPU:n keskittyä laskentaan.

Tutkimuksen perusteella AMD:n HSA-arkkitehtuurin tulevaisuus on lupaava, mutta nähtäväksi jää, kuinka paljon laskentaa lopulta pystytään sälyttämään näytönohjainpuolelle käytännössä, ja miten paljon suorituskykyetua se tuo. AMD:llä on tällä hetkellä selkeä johtoasema integroidun näytönohjaimen suorituskyvyssä, mutta myös Intel on vahvasti panostamassa vastaavaan teknologiaan, joten sekään tuskin jää peukaloita pyörittelemään jos CPU-avusteinen GPGPU-laskenta ottaa vihdoin tuulta alleen.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Kone ei käynnisty 26 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Uuden koneen vaikeuksia 16 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Biisiketju 4594 Vapaata keskustelua
0b4ch Emolevy 20 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Paranoidi varakone 12 Uutta tietokonetta ostamassa
Uutta näyttistä vanhaan settiin 9 Näytönohjaimet - Apua, kokemuksia ja vinkkejä
PDF muotoon konvertointi 7 Windows -ongelmat
Perseilyketju. 2158 Vapaata keskustelua
Firefox selain ja chromecast 3 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Ongelma näytön kanssa. 2 Tietokoneen näytöt
Näytä lisää viestejä