Kommentti: Windows 8 ja ARM-tabletit tuovat halpaa tehoa myös työkäyttöön

Kirjoittaja Teemu Laitila, | Kommentteja (10)

Kommentti: Windows 8 ja ARM-tabletit tuovat halpaa tehoa myös työkäyttöön
Tablettien ja älypuhelinten muuttaessa tietokoneiden käyttötottumuksia enemmän kuin mikään pitkään aikaan, myös PC-markkinoiden vanha hallitsija Microsoft on joutunut nöyrtymään uudenlaisen laiteluokan edessä. Yksi tulevan Windows 8 -käyttöjärjestelmän suurin muutos koskeekin puhelimista tuttua Metro-käyttöliittymää, joka on kehitetty erityisesti tableteilla käytettäväksi.

Toinen perustavanlaatuinen muutos on vähemmän näkyvä päällepäin, mutta se saattaa olla pitkässä juoksussa merkittävin. Uusi Windows toimii nimittäin Intelin x86-prosessoreiden lisäksi ARM-suorittimilla, joita on tähän asti nähty lähinnä älypuhelimissa ja tableteissa. Koska kyseessä on kaksi täysin eri arkkitehtuuria, perinteisille Intel-prosessoreille suunnitellut sovellukset eivät normaalisti pyöri ARM-prosessoreilla.

Tulevan Windowsin tapauksessa tablet-käyttöön suunnitellun Metro-käyttöliittymän sovellukset ovat kuitenkin siirrettävissä alustalta toiselle. Microsoft on silti ollut vaitonainen sen suhteen, millaisia rajoituksia ARM-prosessoreille suunniteltu Windows sisältää. Aiemman käsityksen mukaan Microsoft rajoittaisi ARM-Windowsin vain Metro-näkymään, jolloin perinteinen työpöytä ei olisi ollenkaan käytettävissä, mikä puolestaan osittain rajoittaisi ARM-tablettien käyttömahdollisuuksia.


Microsoftin uusimman uutta käyttöjärjestelmää esittelevän kirjoituksen perusteella on kuitenkin herännyt epäilys, että työpöytä saattaa sittenkin lymytä myös ARM-tablettien taustalla. Microsoft-asiantuntija Mary Jo Foleyn mukaan siihen viittaa eilen julkaistu virransäästöön liittyvä kirjoitus, jossa puhutaan Metro-sovelluksista sekä työpöytäsovelluksista ja SoC-laitteista (System-on-Chip) samassa yhteydessä.


Vaikka myös Inteliltä ja AMD:lta on luvassa x86-arkkitehtuuriin perustuvia SoC-piirejä, Foleyn tulkinnan mukaan kirjoituksessa viitataan nimenomaan ARM-pohjaisiin järjestelmiin. Ansiokkaasti Microsoftia pitkään seurannut Mary Jo Foley uskoo omien sanojensa mukaan 99,999 prosentin varmuudella perinteisen työpöytänäkymän löytyvän myös ARM-laitteista.

Työpöytänäkymästä huolimatta vanhat Windows-ohjelmat eivät tule pyörimään uusilla ARM-pohjaisilla tableteilla. Miksi sillä on sitten merkitystä? Perinteisempi hiirellä käytettävä työpöytä mahdollistaa joustavien laitekokonaisuuksien rakentamisen vaikka Asuksen Transformer Prime -tabletin hengessä. Matkakäytössä tarjolla on sorminäppärä Metro, joka työpöydän telakointiaseman myötä muuntuu vastaamaan paremmin tehokäyttäjän tarpeisiin paljastaen perinteisemmän Windows-käyttöliittymän

Vaikka ARM-prosessoreiden tehot eivät vielä millään vastaa hitaampiakaan Intelin tai AMD:n mobiiliprosessoreita, jo nykyiset ARM-laitteet riittävät helposti peruskäyttöön, jossa pääasialliset toimet ovat videotoisto, nettisurffaus ja tekstinkäsittely. Mikä tärkeintä, ne ovat huomattavasti halvempia kuin Intelin ja AMD:n x86-arkkitehtuuriin perustuvat prosessorit tarjoten samalla riittävästi tehoa suurimmalle osalle käyttäjäkunnasta.

Tietysti kaikki riippuu sovelluskehittäjien halusta käyttää lisää resursseja nykyisten työpöytäsovellusten kääntämiseen ARM-alustalle, mutta laitteiden yleistymisen myötä kasvanut asiakaskunta lienee sopiva kannustin ainakin pidemmällä aikavälillä.

Transformer Primen kaltaisista innovatiivista laiteratkaisuista huolimatta ensisijaisesti mobiilikäyttöön suunnitellut nykyiset tablettien käyttöjärjestelmät Googlen Android ja Applen iOS eivät mahdollista täysipainoista tuotantokäyttöä. Microsoftin Windows 8:n myötä visio taskussa (tai vähintään pienessä laukussa) kannettavasta työasemasta on taas askeleen lähempänä.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

10 kommenttia

Lumikki
Tabletit eivät muuta tietokoneiden käyttötottumuksia, ne vain tuovat lisää mahdollisuuksia jo olemassa olevien käyttötottumusten rinnalle.

Tämä on se virhe jonka Microsoft tekee Windows 8:lla.

Olettaa että KAIKKI ovat valmiita hyväksymään HEIDÄN uuden käyttötottumuksen KAIKKIIN laitteisiin. Näin ei asiat ole todellisuudessa. Vaan jokainen ihminen on yksilö joka valitsee ne asiat joista itse pitää. Eikä KAIKKI ihmiset valitse samoja asioita, joten heitä ei edes pitäisi pakottaa samaan käyttötottumukseen.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 8. helmikuuta, 2012 @ 18:31
Siggy
Originally posted by Lumikki:
Tabletit eivät muuta tietokoneiden käyttötottumuksia, ne vain tuovat lisää mahdollisuuksia jo olemassa olevien käyttötottumusten rinnalle.

Tämä on se virhe jonka Microsoft tekee Windows 8:lla.

Olettaa että KAIKKI ovat valmiita hyväksymään HEIDÄN uuden käyttötottumuksen KAIKKIIN laitteisiin. Näin ei asiat ole todellisuudessa. Vaan jokainen ihminen on yksilö joka valitsee ne asiat joista itse pitää. Eikä KAIKKI ihmiset valitse samoja asioita, joten heitä ei edes pitäisi pakottaa samaan käyttötottumukseen.
Microsoftin ratkaisu on allekirjoittaneen mielestä juurikin päinvastainen. Se mahdollistaa totutunlaisen käyttöliittymän työpöytämuodossa ja samalla tuo tableteille ehkä paremmin istuvan Metro-käyttöliittymän.

Microsoft siis ei pakota ketään käyttämään Metroa perinteisemmissä x86-laitteissa, eikä Foleyn arvioiden mukaan edes ARM-laitteiden käyttäjien tarvitse välttämättä totuttautua Metroon.

Pitää myös ottaa huomioon, että kasvava nuoriso ei välttämättä pidä perinteistä käyttökokemusta millään tavoin ideaalina, koska heillä ei ole samanlaista kokemustaustaa.

Summa summarum, mielestäni erittäinkin hyvä ratkaisu Microsoftilta.

Matti Vähäkainu
Staff member

Lumikki
Nuoriso ei ole ainoa joka käyttää tietokoneita.

Uskon että Windows 8:lla on mahdollisuus menestyä tableteissa, mutta työpöytätietokoneissa se on totaallisen kuollut ratkaisu. Ei sitä pelasta edes perinteinen näkymä, koska se on rakennettu "kosketusnäyttö" ideologian kannalta. Eli ideaan yksi ja sama käyttötottumus KAIKILLE.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 8. helmikuuta, 2012 @ 19:17
dRD
Originally posted by Lumikki:
Nuoriso ei ole ainoa joka käyttää tietokoneita.

Uskon että Windows 8:lla on mahdollisuus menestyä tableteissa, mutta työpöytätietokoneissa se on totaallisen kuollut ratkaisu. Ei sitä pelasta edes perinteinen näkymä, koska se on rakennettu "kosketusnäyttö" ideologian kannalta. Eli ideaan yksi ja sama käyttötottumus KAIKILLE.
Ei, vaan kun käännät Metron pois, on käyttöliittymä se tuttu ja turvallinen hiirellähuidottava Windows 95 -tyylinen. Ja AFAIK tuon voi joissain Transformer Prime -tyylisissä tabletin ja läppärin yhdistelmissä pistää vaihtumaan automaattisesti käyttötavan mukaan.

Pikemminkin näen aika hyvänä sen, että käyttöliittymät kehittyvät, ei nyt voi olla niin, että Xeroxin labrassa joskus 1960-luvulla kehitetty käyttöliittymä on kaiken kehityksen huipentuma, jota ei enää voida parantaa kuin korkeintaan kosmeettisillä pikkumuutoksilla.

Melkein toivoisin Metron ja perus-Win -käyttöliittymän lisäksi vielä jotain "completely out there"-konseptikäyttöliittymää, joka ei muistuttaisi mitään mitä on tähän mennessä nähty tai edes osattu ajatella. Ihan vain siksi, että Windowsin markkinaosuus nyt vain on se aika tasan 90% desktopilla ja jos jengi uskaltaisi kokeilla "outside the box", voisi niistä hulluistakin ideoista jalostua jotain vuosien varrella.

Nyt kaikki desktop-käyttikset apinoivat toisiltaan pieniä uudistuksia sinne tänne, mutta se peruskonsepti -> liikuta hiirtä, käynnistä softa, etc on pysynyt samana peruskäyttäjillekin jo jostain Amiga/Win3.x -ajoista lähtien. Ymmärrän, että joku Linux-jakelu, joka haluaa menestyä työpöydällä, ei voi kovin suuria irtiottoja tehdä, ettei markkinaosuus katoa, mutta MS:llä olisi omasta mielestäni "varaakin" johonkin villimpään visiointiin :-)
Lumikki
Eihän tuossa ole mitään pahaa että yrittää jotain uutta. Lisää valinnanvaraa on aina minusta hyvä asia.

Ongelma vain on se että sillä karkottaa helposti käyttäjiään. Kuten sanoit, niin Windowsilla on siihen varaa. Mutta kuten muistat, niin Ubuntu yrittää samaa, jotain uutta. Hehe, jotkut piti siitä ja toiset lähtivät etsimään jotain itselle sopivampaa. Ihmiset ovat juuri päivittäneet tietokoneensa Windows 7:ään ja nyt pitäisi päivittää taas johonkin "Metroon". Ei tule onnistumaan. Ihan puhasta rahastusta koko homma.

PS: Eikä tuo Windows 8:n perinteinen ole lähellekään sitä mitä oli Windows 95.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 8. helmikuuta, 2012 @ 22:03
Anonymous User
Lumikilla on aika biasoitunut asenne Microsoftiin, joka ikävä kyllä paistaa vähän turhan vahvasti läpi kirjoituksistasi.

Tunnut ohittavan täysin kaikki aikaisemmat kommentit ja pysyvän kannassasi enemmänkin niistä huolimatta kuin niitä kumoten.

Ensinnäkin, Windows 7:lla on tukea vielä vähintään 8 vuotta eteenpäin tästä päivästä. Eli rahastusta on melko hankala tuossa nähdä. Jos tykkää uudistuksista niin ostaa uuden windowsin, jos ei tykkää niin jättää ostamatta.

Toisekseen, jo kerran tässä mainittunakin, ei Metro ole pakollinen vaan Windows 7 tyylistä perinteistä työpöytää voi jatkossakin käyttää. Onhan Windows 8:ssa panostettu siihenkin puoleen, esim. resurssienhallinnan ribbon-uudistuksella.
Lumikki
Ihmisillä on tapana olettaa että se mikä on heidän mielestä hyvä heille, on kaikille hyvä. Näin ei ole. Se mikä näyttää samalta heille, ei välttämätä näytä sitä toisille. Esimerkiksi Windows 2000 pro:n ja Windows XP:n käyttöliittymän ajatelutapa on hyvin erillainen.

Eikä minulla ole mitään ongelmia lukiessa "sanojanne", olen vain erimieltä asiasta. Se mikä teistä näyttää samalta, ei ole sitä minulle.

Olen käyttänyt Windowsia yli 15 vuotta ja vasta nyt siirryin tämä vuonna siitä pois. Koska pelaaminen on vähentynyt, eikä siihen muuhun tekemiseen enään tarvita Windowsia.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 8. helmikuuta, 2012 @ 23:03
Anonymous User
Ihmisillä on tapana olettaa että se mikä on heidän mielestä hyvä heille, on kaikille hyvä. Näin ei ole. Se mikä näyttää samalta heille, ei välttämätä näytä sitä toisille. Esimerkiksi Windows 2000 pro:n ja Windows XP:n käyttöliittymän ajatelutapa on hyvin erillainen.

Eikä minulla ole mitään ongelmia lukiessa "sanojanne", olen vain erimieltä asiasta. Se mikä teistä näyttää samalta, ei ole sitä minulle.
Originally posted by Lumikki:
Ihmisillä on tapana olettaa että se mikä on heidän mielestä hyvä heille, on kaikille hyvä. Näin ei ole. Se mikä näyttää samalta heille, ei välttämätä näytä sitä toisille. Esimerkiksi Windows 2000 pro:n ja Windows XP:n käyttöliittymän ajatelutapa on hyvin erillainen.

Eikä minulla ole mitään ongelmia lukiessa "sanojanne", olen vain erimieltä asiasta. Se mikä teistä näyttää samalta, ei ole sitä minulle.

Olen käyttänyt Windowsia yli 15 vuotta ja vasta nyt siirryin tämä vuonna siitä pois. Koska pelaaminen on vähentynyt, eikä siihen muuhun tekemiseen enään tarvita Windowsia.
Noh, ohitit taas täysin mitä sanottiin. Mikään ei estä käyttämästä Windows 8:sia perinteisenä työpöytä-ympäristönä. Mikään ei myöskään estä käyttämästä Windows 7, XP:tä tai 2000:sta halutessaan. XP:ssä taitaa vielä olla jopa tukea vaikka käyttis on jo 12 vuotta vanha.

Jos ei tykkää uudesta versiosta, ei sitä ole pakko hommata.
johtaja59
Transformissa olisikin aika näppärä idea, että Metro poistuu, kun näppäri kytketään.
Lumikki
@Kerpe En ohittanut mitä sanottiin, Te vain teette vääriä oletuksia siitä mitä minä sanon. Todennäköisesti koska minun mielipide ei sovi teidän ajatusmaailmaan.

En ole ohittanut mitä tuossa useampi sanoi. Esimerkiksi olen tuossa jo sanonut että iso osa ihmiset eivät tule vaihtamaan Windows 8:iin työpöydissä, koska jatkavat Windows 7:n käyttöä, koska ovat juuri sen hankkineet. Olen myös sanonut, se TEILLE perinteinen työpöytä Windows 8:ssa, ei välttämättä ole kaikille Windows 8:ssa riittävän perinteinen. Kuten minulle ei ole sama "perinteinen" Windows 2000 pro ja Windows XP.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 9. helmikuuta, 2012 @ 17:26

Kommentoi uutista