Canonical lopettaa Kubuntun kehityksen tukemisen

Kirjoittaja Teemu Laitila, | Kommentteja (7)

Canonical lopettaa Kubuntun kehityksen tukemisen
Työpöydillä erittäin suosittua Linux-jakelua Ubuntua kehittävä yhtiö Canonical on ilmoittanut lopettavansa rahallisen tuen Ubuntun KDE-käyttöliittymään perustuvalle Kubuntu-versiolle. Kubuntun pääkehittäjä siirtyy muihin tehtäviin Canonicalin sisällä.

Canonicalin päätös ei kuitenkaan tarkoita koko kehitystyön loppumista, vaan kehitystyö siirtyy kokonaan vapaaehtoisten harteille. Canonical myös lopettaa maksullisten tukipalveluiden tarjoamisen 12.04-version jälkeen.

"Kyseessä on järkevä päätös bisneksen kannalta", kertoo kehitystyötä johtanut Jonathan Riddel. "Kubuntu ei ole ollut kaupallinen menestys viimeisen seitsemän vuoden aikana ja on epärealistista odottaa odottaa, että sen kehitykseen sijoitettaisiin tulevaisuudessakin taloudellisia resursseja", Riddel kuvailee tilannetta.

Kubuntun taloudellisen tuen loppuminen on ikävä asia erityisesti KDE-projektin kannalta, sillä tulevaisuudessa merkittävimmistä linux-jakeluista vain SUSE ja OpenSUSE jatkavat KDE:n tukemista. The Verge huomauttaa, että KDE-tiimin näpeistä on lähtöisin esimerkiksi WebKit-selainmoottori, johon perustuvat Googlen Chrome ja Applen Safari-selain.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

7 kommenttia

Ranvier
Quote:
Maailman suosituinta Linux-jakelua Ubuntua
Taisi olla kylläkin kolmanneksi vai neljänneksi suosituin Linux distro tällä hetkellä.
Lumikki
En nyt tiedä onko Ubuntu kaikkein suosituin Linux. Se voi olla kaikkein suosituin työpöytä linux. Debian taitaa olla kaikkein suosituin linux web-serveri puolella. Tiedä nyt kuinka suosittu joku linux on maailman laajuisesti.
dRD
Originally posted by Lumikki:
En nyt tiedä onko Ubuntu kaikkein suosituin Linux. Se voi olla kaikkein suosituin työpöytä linux. Debian taitaa olla kaikkein suosituin linux web-serveri puolella. Tiedä nyt kuinka suosittu joku linux on maailman laajuisesti.
Ubuntu on (web-)serveripuolellakin aika kova. CentOS on lipsunut pikkuisen Debianin taakse näköjään viime aikoina, meillähän on AfterDawnissa pitkälti CentOS:n päällä palvelimet. Tussa tuota serveripuolen tilastoa:

http://w3techs.com/technologies/history_details/os-linux
Euphobia
Suosituin Linux jakelu on kuluttajapuolella ehdottomasti Android. Työpödällä Ubuntu, eikä distrowatch pelleilystä huolimatta mikään muu pääse sitä edes lähelle.

HP Elitebook 8560w | Arch Linux | KDE

squi
Koska tarkkoja lukuja työpöytäkäytöstä ei liene olemassa, niin tyydytään nyt sitten kuvailemaan Ubuntua erittäin suosituksi, vaikka maailman suosituinkaan tuskin on kaukana :)
Lumikki
Distrowatch seuraa ihmisten kiinnostuneisuuta eri jakeluversioihin, ei niiden levinnäisyyttä käytössä. Ihan turha sitä on "haukkua" Distrowatchin ilmoittamia lukuja, jos ihmiset ymmärtävät ne väärin.
Euphobia
@Lumikki: Viittasin Distrowatch pelleilyllä lähinnä siihen, että joukko faneja käy päivittäin sivulla vain pelatakseen tilastoja. Sama on nähty aiemmin ainakin PCLinuxOS:in kanssa.

HP Elitebook 8560w | Arch Linux | KDE

Kommentoi uutista