AMD julkisti vuoden 2013 suunnitelmansa

Kirjoittaja Panu Roivas, | Kommentteja (2)

AMD julkisti vuoden 2013 suunnitelmansa
AMD kertoi tänään Analyst Day -tapahtumassaan tulevaisuuden aikeistaan suorittimissa ja näytönohjaimissa. Yrityst tulee jatkossa panostamaan entistä enemmän 28 nm prosessilla varustettuihin tuotteisiin.

AMD on jo julkaissut ensimmäiset Southern Islands -perheen näytönohjaimet 28 nm prosessilla, mutta loput tämän vuoden tuotteista valmistetaan vielä Globalfoundriesin ja TSMC:n vanhemmilla prosesseilla. AMD:n prosessoripuolen odotetuin tuote on Trinity, joka julkaistaan näillä näkymin kesällä, ja valmistetaan Globalfoundriesin 32 nm prosessilla. Lisäksi AMD päivittää vähävirtaista Brazos-alustaa 2.0-versioon, ja tarjoaa uuden entistä säästeliämmän Hondo-alustan tablet-koneita varten.

Vuonna 2013 AMD uudistaa näytönohjaimiaan Sea Islands -arkkitehtuurilla, joka on AMD:n mukaan muutakin kuin pieni päivitys nykyiseen 7000-sarjaan. AMD jatkaa erityisesti sen HSA-arkkitehtuurin kehitystä, joka tulee helpottamaan CPU:n ja GPU:n välistä toimintaa.
AMD tulee myös siirtämään Trinityn seuraajan Kaveri APU:n 28 nm prosessille, joskin AMD ei kertonut käyttääkö se Globalfoundriesin vai TSMC:n prosessia. Kaverissa on AMD:n mukaan uudet "Steamroller" x86-ytimet, jotka tuovat kaivattuja IPC-parannuksia (käskyjä per sykli) ja entistä paremman virransäästön. Lisäksi näytönohjainpuolesta vastaa GCN-arkkitehtuuriin perustuva osio, joka hyötyy uusista HSA-ominaisuuksista.

Brazos-alusta korvautuu ensi vuonna Kabini-alustalla, jossa on uudet Jaguar-koodinimelliset ytimet, jotka Kaverin tapaan nostavat IPC-suorituskykyä ja laskevat tehonkulutusta. Tämän lisäksi AMD tuo markkinoille ensimmäisen SoC-piirinsä, jossa on integroitu Fusion Controller Hub. AMD tulee todennäköisesti siis kilpailemaan vahvasti tehokkaamman pään Windows 8 -tableteissa.

Mielenkiintoisen AMD:n tiekartasta tekee se, ettei siinä mainita sanallakaan Steamroller-arkkitehtuuriin perustuvista FX-sarjan suorittimista. Viimeisimpien tietojen mukaan AMD aikoo päivittää FX-sarjan suorittimia tämän vuoden loppupuolella Bulldozer-ytimien vaihtuessa Piledriveriin, joka löytyy myös kesällä julkaistavasta Trinitystä. On siis selvää, että AMD panostaa aiempien lupaustensa mukaisesti vähävirtaisiin tuotteisiin ja APU-piireihin, ja kilpailu työpöytäpuolen tehosuorittimissa jää entistä vähemmälle.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

2 kommenttia

DjZorlag
DjZorlag
"Kaveri"....repesin :D.

"Jos se ei ole rikki, korjaan sitä kunnes se on"

RekookeR
RekookeR
Voipi olla että ensivuonna vois päivittää tämän 560ti näyttiksen AMDhen, tuossa on selkeesti paremmat liitännät. Nvidia ei ole koskaan hanskannut liitäntöjä vaan on vuosia jäljessä.

-Reko

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Kuulokkeet pelaamista varten 1 Tulostimet, näppäimistöt ja muut oheislaitteet
Videoketju 365 Vapaata keskustelua
Mystinen akkuongelma 23 Kannettavat tietokoneet
Biisiketju 4543 Vapaata keskustelua
Miksi jossain autossa ei ole kierroslukumittaria? 7 Vapaata keskustelua
Miten reitittimen nopeudet menikään? 36 Laajakaistaliittymät
Päivitystä 2 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Emolevyn ja prossun vaihto 2 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Ram lisäys 4 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Hyvät tarjoukset-ketju 1092 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Näytä lisää viestejä