AfterDawn logo

AMD julkisti vuoden 2013 suunnitelmansa

Panu Roivas Panu Roivas
2 kommenttia

AMD kertoi tänään Analyst Day -tapahtumassaan tulevaisuuden aikeistaan suorittimissa ja näytönohjaimissa. Yrityst tulee jatkossa panostamaan entistä enemmän 28 nm prosessilla varustettuihin tuotteisiin.

AMD on jo julkaissut ensimmäiset Southern Islands -perheen näytönohjaimet 28 nm prosessilla, mutta loput tämän vuoden tuotteista valmistetaan vielä Globalfoundriesin ja TSMC:n vanhemmilla prosesseilla. AMD:n prosessoripuolen odotetuin tuote on Trinity, joka julkaistaan näillä näkymin kesällä, ja valmistetaan Globalfoundriesin 32 nm prosessilla. Lisäksi AMD päivittää vähävirtaista Brazos-alustaa 2.0-versioon, ja tarjoaa uuden entistä säästeliämmän Hondo-alustan tablet-koneita varten.

Vuonna 2013 AMD uudistaa näytönohjaimiaan Sea Islands -arkkitehtuurilla, joka on AMD:n mukaan muutakin kuin pieni päivitys nykyiseen 7000-sarjaan. AMD jatkaa erityisesti sen HSA-arkkitehtuurin kehitystä, joka tulee helpottamaan CPU:n ja GPU:n välistä toimintaa.


AMD tulee myös siirtämään Trinityn seuraajan Kaveri APU:n 28 nm prosessille, joskin AMD ei kertonut käyttääkö se Globalfoundriesin vai TSMC:n prosessia. Kaverissa on AMD:n mukaan uudet "Steamroller" x86-ytimet, jotka tuovat kaivattuja IPC-parannuksia (käskyjä per sykli) ja entistä paremman virransäästön. Lisäksi näytönohjainpuolesta vastaa GCN-arkkitehtuuriin perustuva osio, joka hyötyy uusista HSA-ominaisuuksista.

Brazos-alusta korvautuu ensi vuonna Kabini-alustalla, jossa on uudet Jaguar-koodinimelliset ytimet, jotka Kaverin tapaan nostavat IPC-suorituskykyä ja laskevat tehonkulutusta. Tämän lisäksi AMD tuo markkinoille ensimmäisen SoC-piirinsä, jossa on integroitu Fusion Controller Hub. AMD tulee todennäköisesti siis kilpailemaan vahvasti tehokkaamman pään Windows 8 -tableteissa.

Mielenkiintoisen AMD:n tiekartasta tekee se, ettei siinä mainita sanallakaan Steamroller-arkkitehtuuriin perustuvista FX-sarjan suorittimista. Viimeisimpien tietojen mukaan AMD aikoo päivittää FX-sarjan suorittimia tämän vuoden loppupuolella Bulldozer-ytimien vaihtuessa Piledriveriin, joka löytyy myös kesällä julkaistavasta Trinitystä. On siis selvää, että AMD panostaa aiempien lupaustensa mukaisesti vähävirtaisiin tuotteisiin ja APU-piireihin, ja kilpailu työpöytäpuolen tehosuorittimissa jää entistä vähemmälle.

2 KOMMENTTIA

DjZorlag1/2

"Kaveri"....repesin :D.

RekookeR2/2

Voipi olla että ensivuonna vois päivittää tämän 560ti näyttiksen AMDhen, tuossa on selkeesti paremmat liitännät. Nvidia ei ole koskaan hanskannut liitäntöjä vaan on vuosia jäljessä.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT