Muistimarkkinat mullistuvat ensi vuonna

Kirjoittaja Panu Roivas,

Muistimarkkinat mullistuvat ensi vuonna
Kulutuselektroniikan eräänlaisina peruskivinä toimivat tällä hetkellä SRAM, DRAM ja NAND Flash -muistit. Jos Elpidaan, HP:n ja Hynixiin on uskomista, vuonna 2013 on tulossa uusi Resistive RAM -muisti, joka tulee ennen pitkää korvaamaan nykyiset muistityypit.

ReRAM on haihtumaton (non-volatile) muisti, joka saattaisi huomattavasti vähävirtaisempana ja nopeampana tulevaisuudessa korvata esimerkiksi Flash-muistin. ReRAM -tekniikalla voidaan toteuttaa myös perinteinen DRAM-keskusmuisti, tai siitä voidaan kasata suuren tallennuskapasiteetin kiintolevyjä. Todennäköisesti ensimmäiset ReRAM-muistit päätyvät mobiililaitteisiin ja DRAM-muistin korvikkeeksi. Valmistajat uskovat kuitenkin, että ReRAM tulee korvaamaan myös NAND Flash-muistin, jota käytetään nykyisissä SSD-levyissä.

Elpida on ilmoittanut aloittavansa ReRAMin valmistuksen vuonna 2013. Valmiina on jo 64Mb prototyyppipiirejä valmistettuna 50 nm prosessilla, mutta lopullinen massatuotanto tullaan aloittamaan 30 nm prosessilla. Prototyyppi tehtiin yhteistyössä Japanilaisen New Energy and Industrial Technology Development Organizationin (NEDO) kanssa, ja jatkokehitystä tekevät myös Sharp, Tokion yliopisto ja National Institute of Advanced Industrial Science and Technology (AISTI).


Elpidan lisäksi myös HP ja Hynix ovat jo aiemmin ilmoittaneet, että ReRAM-nimellä tulevien muistien tuotanto aloitettaisiin 2013. ReRAM-muistilla on kuitenkin muitakin kilpailijoita olemassa, muun muassa IBM:n kehittämä Phase Change Memory (PCM) ja Toshiban MRAM.


Elpidan 64Mb ReRAM-prototyyppi

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Biisiketju 5397 Vapaata keskustelua
Langatonverkko RJ45 portin avulla 4 WLAN ja lähiverkot
PlayStation 5 -saatavuus 31 Playstation (PS4 ja PS5)
katoavat ketjut 73 Palautetta ylläpidolle
Mihin bluetooth-ketju katosi? 1 Android -keskustelu
Android laitteesta lisänäyttö PC:lle 3 Ajuri- ja softaongelmat
2x uusia 27" näyttöjä 2 Tietokoneen näytöt
Pelejä ilmaiseksi 161 PC:n pelit
Tulostimen nimi tulostusasetuksissa 8 Tulostimet, näppäimistöt ja muut oheislaitteet
2 min mustaa ennen aukeamista 12 Windows -ongelmat
Näytä lisää viestejä