ReFS korvaa tulevaisuudessa NTFS:n Windowsissa

Kirjoittaja Teemu Laitila, | Kommentteja (3)

ReFS korvaa tulevaisuudessa NTFS:n Windowsissa
Microsoft esitellyt Building Windows 8 -blogissaan uutta tiedostojärjestelmää, joka tulee ennen pitkää korvaamaan nykyisen iäkkään NTFS-järjestelmän. Microsoftin mukaan uusi ReFS on rajapintojensa puolesta yhteensopiva vanhan tekniikan kanssa, mutta sen perustoiminnot on kirjoitettu uudelleen vastaamaan paremmin nykyajan haasteisiin.

ReFS tukee aiempaa isompia tallennustiloja, estää tehokkaasti tiedostojen korruptoitumisen ja se on alusta asti rakennettu tukemaan Microsoftin aiemmin esittelemää Storage Spaces -ominaisuutta. Yksi sen tärkeimmistä ominaisuuksista on vikasietoisuus, eli koko järjestelmä ei lamaannu yhden osion rikkoontumisen vuoksi.

Vaikka ReFS on Microsoftin mukaan suunniteltu skaalautumaan pienimmistä mahdollisista koneista aina isoihin datakeskuksiin saakka, ensimmäisenä uusi tiedostojärjestelmä tulee Windows 8:n palvelinversioon. Tarkoituksena on testata järjestelmää perinpohjaisesti raskaammissa ympäristöissä ennen sen tuomista kotikäyttäjien ulottuville.

Tällä hetkellä ReFS on rakennettu toimimaan pelkästään tallennusjärjestelmissä, eikä sitä voida käyttää esimerkiksi siirrettävissä tallennusvälineissä kuten USB-tikuilla eikä siltä voida myöskään käynnistää käyttöjärjestelmää.
Silti kaikki Windows 8:n versiot voivat lukea ReFS:n tiedostoja jo ennen kuin se integroidaan paremmin Windows 8:n perusversioihin. Tarkemmat tiedot tulevan järjestelmän ominaisuuksista voi tarkistaa Microsoftin laajasta blogissaan julkaisemasta esittelystä.

Kysymyksiä, kokemuksia tai ideoita Windows 8:iin liittyen? Osallistu keskusteluun Windows 8 -keskustelualueillamme.

3 kommenttia

johtaja59
Ehkä se vielä jonain päivänä yleistyy, mutta sitä ennen siltä pitäisi pystyä buuttaamaan ja pitäisi sopia myös siirrettäviin tallennusvälinisiin.
Paljonko on maksimi tiedosto- & osiokoko NTFS tiedostojärjestelmällä?
Viljis
johtaja59, katso täältä: http://fi.wikipedia.org/wiki/NTFS
kohta Rajoitukset ja siitä kohdat "Osion kokorajoitus" ja "Tiedoston kokorajoitus".

AMD Phenom II X3 720 @ 3.0 Ghz & AC Freezer 7 Pro | ASRock 970 Extreme4 | Kingston 2x4GB 1333MHz | HIS ATI Radeon 4770 512 MB | Kingston 120GB SSD | WD Caviar Blue 500GB | Antec 902 | XFX 550W | Windows 7 | Logitech G5 | Prodige FlatX | Acer V233H + S231HL 23"

dRD
Originally posted by johtaja59:
pitäisi sopia myös siirrettäviin tallennusvälinisiin.
En tuolle kauheasti näe itse tarvetta. FAT16 ja FAT32 ovat aikalailla vakioituja muistitikkujen filesysteemeitä, kun taas (Windows-)desktopilla käytössä on käytännössä aina NTFS. Eli hyvin tuo "anna kaikkien kukkien kukkia"-metodikin on pelannut tähän asti :-)

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Uusin viesti Keskustelualue
Muillakin huonoja kokemuksia Acerin läppäreistä? 3 21.1.2018 03:21 Kannettavat tietokoneet
Edullinen peliläppäri 5 14.12.2017 15:46 Kannettavat tietokoneet
Lisää... | Kirjoita uusi viesti keskustelualueille