Microsoft estää Windows 8 -tablettien käyttöjärjestelmän muokkauksen

Kirjoittaja Teemu Laitila, | Kommentteja (21)

Microsoft estää Windows 8 -tablettien käyttöjärjestelmän muokkauksen
Microsoft on estämässä vaihtoehtoisten käyttöjärjestelmien asennuksen tuleviin ARM-pohjaisiin Windows 8 -tabletteihin, kertoo The Verge. Muiden käyttöjärjestelmien asentaminen käy mahdottomaksi, kun jo aiemmin vastustusta herättänyt Secure Boot -ominaisuus otetaan käyttöön.

Secure Bootin tarkoituksena on parantaa turvallisuutta estämällä muiden kuin valtuutettujen ohjelmien ajaminen käynnistyksen yhteydessä. Käytännössä se myös estää muiden kuin valmistajan virallisesti hyväksymien käyttöjärjestelmien ajamisen.

Microsoft lupautui pöytäkoneiden puolella jättämään laitevalmistajille mahdollisuuden kääntää Secure Boot pois päältä UEFI:n kautta, mutta ARM-tablettien tapauksessa kiertäminen ei tule olemaan mahdollista.

Tablettien Secure Boot on verrattavissa muutamien älypuhelinvalmistajien harrastamaan esilataajien eli bootloadereiden lukitsemiseen. Lukitut bootloaderit ovat saaneet erityisesti laitteidensa modailusta kiinnostuneet suivaantumaan ja useampi valmistaja kuten HTC ja Sony Ericsson ovat ilmoittaneet mahdollistavansa esilataajan muokkaamiseen sitä haluaville.
Tulevat Windows-tabletit kiinnostaisivat todennäköisesti monia virittelijöitä, jos Windowsin rinnalle saisi asennettua esimerkiksi Androidin uusimman version.

21 kommenttia

Lumikki
Hehe, yritykset eivät tunnu oppivan mitään.

Kansaa voi tyrkkiä vain tietyy rajaan asti. Toimimattomat/rajoitetut ohjelmat ja tuotteet eivät KOSKAAN tule menestymään. Kansa tulee jossain vaiheessa vaatimaan valinnan vapautta, eli laittaa rahansa jossain vaiheessa muualle.

Kuka haluaa ostaa kalliita rajoitetusti toimivia tuotteita tai ohjelmistoja?

Mä haluan tämän ohjelman? EI käy, se ei ole hyväksyttyjen listalla.
Vapautta tehdä omia päätöksiä, ilman sensuuria, vakoilua, jne..
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 16. tammikuu, 2012 @ 16:26
dRD
Originally posted by Lumikki:
Toimimattomat/rajoitetut ohjelmat ja tuotteet eivät KOSKAAN tule menestymään.
....paitsi pelikonsolit.
xbkrypt0n
Rajoitukset herättävät myös hakkereiden/krakkereiden mielenkiinnon purkaa tai kiertää ne. Toki jos laitteella ei alunperinkään tee mitään, niin se jätetään yleensä rauhaan :)
Anonymous User
Originally posted by Lumikki:
Hehe, yritykset eivät tunnu oppivan mitään.

Kansaa voi tyrkkiä vain tietyy rajaan asti. Toimimattomat/rajoitetut ohjelmat ja tuotteet eivät KOSKAAN tule menestymään. Kansa tulee jossain vaiheessa vaatimaan valinnan vapautta, eli laittaa rahansa jossain vaiheessa muualle.

Kuka haluaa ostaa kalliita rajoitetusti toimivia tuotteita tai ohjelmistoja?

Mä haluan tämän ohjelman? EI käy, se ei ole hyväksyttyjen listalla.
Vapautta tehdä omia päätöksiä, ilman sensuuria, vakoilua, jne..
Eikö se apple myy pirun hyvin ja kansa lähes palvoo?
Anonymous User
Originally posted by Lumikki:
Kuka haluaa ostaa kalliita rajoitetusti toimivia tuotteita tai ohjelmistoja?
Mm. kaikki iOmenan ostajat, valitettavasti.
Lumikki
No jaa en nyt sanoisi noin.

Apple pärjää hyvin koska se on hyvin käyttäjä läheinen, eli asiakaslähtöinen yhtiö.
Mutta vain siihen asti kunnes tulee se vapaampi kilpailija markkinoille.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 16. tammikuu, 2012 @ 16:42
Lumikki
Originally posted by dRD:
Originally posted by Lumikki:
Toimimattomat/rajoitetut ohjelmat ja tuotteet eivät KOSKAAN tule menestymään.
....paitsi pelikonsolit.
No jaa en tarkoittanut rajoitettua markkinarakoa asialla, mutta on tuossakin pointti.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 16. tammikuu, 2012 @ 16:46
Ranvier
Originally posted by Lumikki:
No jaa en nyt sanoisi noin.

Apple pärjää hyvin koska se on hyvin käyttäjä läheinen, eli asiakaslähtöinen yhtiö.
Mutta vain siihen asti kunnes tulee se vapaampi kilpailija markkinoille.
Jopas vitsin murjaisit.
perhana
Originally posted by Lumikki:
Kuka haluaa ostaa kalliita rajoitetusti toimivia tuotteita tai ohjelmistoja?
Tässä pätee jälleen sellainen pikkuseikka että ainoastaan murto-osa kuluttajista todellisuudessa palvoo sitä ohjelmien avoimuutta, ja valtaosaa kiinnostaa toimivuus ja käytettävyys.
Tästä melko selkeänä osoituksena voidaan pitää sitä että linux avoimuudestaan ja vieläpä ilmaisuudestaan huolimatta ei ole vieläkään saavuttanut kuin 1 prosentin osuuden internetissä surffaajien käyttöjärjestelmistä
Lumikki
Originally posted by Ranvier:
Originally posted by Lumikki:
No jaa en nyt sanoisi noin.

Apple pärjää hyvin koska se on hyvin käyttäjä läheinen, eli asiakaslähtöinen yhtiö.
Mutta vain siihen asti kunnes tulee se vapaampi kilpailija markkinoille.
Jopas vitsin murjaisit.
Mikä tuossa oli muka vitsi?
Lumikki
Originally posted by perhana:


Tässä pätee jälleen sellainen pikkuseikka että ainoastaan murto-osa kuluttajista todellisuudessa palvoo sitä ohjelmien avoimuutta, ja valtaosaa kiinnostaa toimivuus ja käytettävyys.
Tästä melko selkeänä osoituksena voidaan pitää sitä että linux avoimuudestaan ja vieläpä ilmaisuudestaan huolimatta ei ole vieläkään saavuttanut kuin 1 prosentin osuuden internetissä surffaajien käyttöjärjestelmistä
Olet oikeassa, mutta en tarkoita avoimuudella mitään tyyliin linux, vaan sitä että ei rajoiteta mitä sillä laitteella voi tehdä. Esimerkiksi et voisi asentaa kuin tietystä hyväksytystä paikasta siihen ohjelmia ja vain niitä ohjelmia jotka on sallittu. Kun tulee laite joka tekee saman asian mutta ei rajoita käyttäjän käyttöä, niin se menestyy paremmin.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 16. tammikuu, 2012 @ 17:22
Ranvier
Originally posted by Lumikki:
Originally posted by Ranvier:
Originally posted by Lumikki:
No jaa en nyt sanoisi noin.

Apple pärjää hyvin koska se on hyvin käyttäjä läheinen, eli asiakaslähtöinen yhtiö.
Mutta vain siihen asti kunnes tulee se vapaampi kilpailija markkinoille.
Jopas vitsin murjaisit.
Mikä tuossa oli muka vitsi?
Applea kiinnostaa vain ja ainoastaan asiakkaan kukkaro. Siinä mielessä Steve Jobsille voi antaa kunnioitusta, että hän keksi keinon rahastaa tyhmiä myymällä näille "teknokoruja". Mutta sitten kun tähän teknokoruun tulee takuuajan aikana vika, niin Applen asiakaspalvelu tekee kaikkensa sysätäkseen syyn laitteen rikkoutumisen käyttäjän syyksi.

Tässä vielä loistavaa tekstiä: http://stormcastle.wordpress.com/2010/0...youre-offended/
jartar
Originally posted by Lumikki:

Olet oikeassa, mutta en tarkoita avoimuudella mitään tyyliin linux, vaan sitä että ei rajoiteta mitä sillä laitteella voi tehdä. Esimerkiksi et voisi asentaa kuin tietystä hyväksytystä paikasta siihen ohjelmia ja vain niitä ohjelmia jotka on sallittu. Kun tulee laite joka tekee saman asian mutta ei rajoita käyttäjän käyttöä, niin se menestyy paremmin.

Tämmöinenkin rajoitettu toimivuus riittää suurimmalle osalle. Avainasemassa on käytön helppous ja se että saa suurimman osan haluamistaan ohjelmista käyttöön. Pieni on joukko joka oikeasti haluaa kulkea omia polkuja pitkin.

Tottakai tuo vähentää myyntiä varsinkin kun seurataan asiaa pidemmällä aikajaksolla. Sekään ei ole mahdoton tilanne että MS jättäisi "vahingossa" takaportin jolla käyttäjä voisi kiertää suojauksen.


Tietokone + Chord Hugo + Grado RS1i = heaven

superkick
Entä sitten? Ei näihin ole tarkoituskaan asentaa toista käyttistä ja suurin osa käyttäjistä tuskin edes osaisi tehdä sitä. Lukitsemalla laite parannetaan sen yhteensopivuutta ja käytettävyyttä. Samalla estetään käyttäjien virheitä ja osaamattomuudesta johtuvia ongelmia.

Jos haluat jonkin muun käyttiksen niin osta silloin joku muu tabletti. Jos kuitenkin haluat välttämättä lähteä säätämään niin ei tämä estä niitä muutamaa halukasta hakkeroimaan näihinkään jotain toista käyttistä.

Tässä on taas netin nörttiprinsessat vetämässä herneen nenään sellaisesta asiasta jota he eivät täysin ymmärrä.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 16. tammikuu, 2012 @ 19:01
hannibal_pjv
Juu, luulen kanssa, että Matti ja Maija meikäläiset pärjää paremmin, jos käyttin on laitteesta toiseen kutakuinkin sama!
Nikkarit on sitten asia erikseen.
Lumikki
Originally posted by hannibal_pjv:
Juu, luulen kanssa, että Matti ja Maija meikäläiset pärjää paremmin, jos käyttin on laitteesta toiseen kutakuinkin sama!
Nikkarit on sitten asia erikseen.
Eli te katsotte että tietämättömyyteen perustuva rajoittaminen on tärkeämpää kuin antaa ihmisille vapaus tehdä mitä haluaa. Eli on parempi kohdella kaikkia ihmisiä kyvyttömättöminä ymmärtää mitä he itse tekevät, kuin antaa heidän itsensä tehdä vapaasti asioita? Tavallaan estetään asiat kaikilta ihmisiltä, koska iso osa ihmisistä ei tiedä mitä tekee. Vai onko rajoittamiselle jokin muu syy?

Siitähän tässä on kyse. Tietysti yksinkertaisempaa olisi kysyä asiaa ihmiseltä itseltä, haluatko yksinkertaisen vai laajemman version asiasta?

Ahh, mutta eihän näin voi tehdä koska olemme kyvyttömiä tekemään itsenäisiä päätöksiä.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 17. tammikuu, 2012 @ 12:08
Ranvier
Originally posted by Lumikki:
Originally posted by hannibal_pjv:
Juu, luulen kanssa, että Matti ja Maija meikäläiset pärjää paremmin, jos käyttin on laitteesta toiseen kutakuinkin sama!
Nikkarit on sitten asia erikseen.
Eli te katsotte että tietämättömyyteen perustuva rajoittaminen on tärkeämpää kuin antaa ihmisille vapaus tehdä mitä haluaa. Eli on parempi kohdella kaikkia ihmisiä kyvyttömättöminä ymmärtää mitä he itse tekevät, kuin antaa heidän itsensä tehdä vapaasti asioita? Tavallaan estetään asiat kaikilta ihmisiltä, koska iso osa ihmisistä ei tiedä mitä tekee. Vai onko rajoittamiselle jokin muu syy?

Siitähän tässä on kyse. Tietysti yksinkertaisempaa olisi kysyä asiaa ihmiseltä itseltä, haluatko yksinkertaisen vai laajemman version asiasta?

Ahh, mutta eihän näin voi tehdä koska olemme kyvyttömiä tekemään itsenäisiä päätöksiä.
Sehän ny on selvä, että Microsoft ei halua Windows 8 tabletteihin asennettavan esimerkiksi vaikkapa sitä Androidia. Jos haluaa tabletin Androidilla, niin ostaa sitten sellaisen tabletin, jossa on Android. Eihän sitä voi käyttöjärjestelmää tuosta noin vaan vaihtaa kännykkäänkään. Nyt liikutaan täysin eri vesillä, jos verrataan tietokoneisiin. Nämä ovat integroituja laitteita, toisin kuin tietokoneet. Arvaapa vaan, kuinka moni yrittäisi sitten saada laitteen takuuhuollettua, kun se menee "rikki", sen takia, että käyttäjä yritti vaihtaa siihen käyttöjärjestelmän, joka ei tue kyseistä rautaa. Tosin onhan se niinkin, että käyttäjän pitäisi saada tehdä omistamallaan laitteellaan, mitä itse haluaa. Vaikka sitten vaihtaa sen käyttöjärjestelmän. Suurin osa ihmisistä ei kuitenkaan varmastikaan kaipaa tuota ominaisuutta, vaan ainoastaan hc modailijat, jotka varmasti löytävät keinon kiertää tuon eston. Valmistajilla on täysi oikeus laittaa laitteisiinsa tällaisia rajoituksia, jos he itse kokevat ne tarpeellisiksi. Tosin niidenkin kanssa voidaan mennä liiallisuuksiin. Kohtuus kaikessa.
Lumikki
Tabletti on tietokone, verrattavissa kannettavaan tietokoneeseen. Kyse on vain kosketusnäyttö vs näyttö+näppäimistö+hiiri.

Olen kuitenkin samaa mieltä, eli kohtuus kaikessa.

Mutta yhä useammin nykyään asiakkaan ja valmistajan tarpeet ovat ristiriidassa. Jokainen joutuu jossain vaiheessa siihen että se henkilökohtainen raja iskee vastaan, eli ei pystykään tekemään mitä halusi, koska se on valmistajan etuja vastaan. Yhä enemmän valinnat ovat tyylin ota tai jätä, eli valmistaja sanelee käyttöehdot.

Kannattaa miettiä tuota ennenkuin hyväksyy asiakkaana jokaisen valmistajan asettamat rajoitukset. Ei myöskään kannata olettaa että aina löytyy se sopiva toinen vaihtoehto, koska joskus voi käydä niin että sitä toista vaihtoehtoa ei enään ole. Liian moni on hyväksynyt asiat ilman kritiikkiä.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 17. tammikuu, 2012 @ 14:10
superkick
Originally posted by Lumikki:
Originally posted by hannibal_pjv:
Juu, luulen kanssa, että Matti ja Maija meikäläiset pärjää paremmin, jos käyttin on laitteesta toiseen kutakuinkin sama!
Nikkarit on sitten asia erikseen.
Eli te katsotte että tietämättömyyteen perustuva rajoittaminen on tärkeämpää kuin antaa ihmisille vapaus tehdä mitä haluaa. Eli on parempi kohdella kaikkia ihmisiä kyvyttömättöminä ymmärtää mitä he itse tekevät, kuin antaa heidän itsensä tehdä vapaasti asioita? Tavallaan estetään asiat kaikilta ihmisiltä, koska iso osa ihmisistä ei tiedä mitä tekee. Vai onko rajoittamiselle jokin muu syy?

Siitähän tässä on kyse. Tietysti yksinkertaisempaa olisi kysyä asiaa ihmiseltä itseltä, haluatko yksinkertaisen vai laajemman version asiasta?

Ahh, mutta eihän näin voi tehdä koska olemme kyvyttömiä tekemään itsenäisiä päätöksiä.
Kukahan tässä nyt on se tietämätön vapauden rajoittaja? Kukaan ei estä sinua ostamasta sitä konetta johon saa minkä käyttiksen haluaa. Tämä kyseinen laite ei ole tarkoitettu sinulle vaan ihan toiselle käyttäjäkunnalle ja se sopii heille täydellisesti. Ei kaikkien tarvitse olla samanlaisia.
jartar
Originally posted by Lumikki:
Tabletti on tietokone, verrattavissa kannettavaan tietokoneeseen. Kyse on vain kosketusnäyttö vs näyttö+näppäimistö+hiiri.


Niin tai sitten XBOX 360 on tietokone. Erona käyttöjärjestelmä.
Todellisuudessa asia kuitenkin on ihan toisenlainen. Tabletit tehdään toisenlaisia käyttötarkotoituksia varten.
Originally posted by superkick:
Kukahan tässä nyt on se tietämätön vapauden rajoittaja? Kukaan ei estä sinua ostamasta sitä konetta johon saa minkä käyttiksen haluaa. Tämä kyseinen laite ei ole tarkoitettu sinulle vaan ihan toiselle käyttäjäkunnalle ja se sopii heille täydellisesti. Ei kaikkien tarvitse olla samanlaisia.


Täysin samoilla linjoilla. Suurinta osaa ei kiinnosta säätäminen, laitteeseen syvällisesti perehtyminen, laitteen takuun vievä kikkailu, kymmenien tuntien foorumi selailu yms. Ei heille ole mitään järkeä tarjota "säätäjän unelmaa" vain siitä syystä kun he ovat "tietämättömiä"...
Lumikki
Laitteen ja softan yhteenliittäminen.

http://no.more.racketware.info/news/har...crumbles-france

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Uusin viesti Keskustelualue
Muillakin huonoja kokemuksia Acerin läppäreistä? 3 21.1.2018 03:21 Kannettavat tietokoneet
Edullinen peliläppäri 5 14.12.2017 15:46 Kannettavat tietokoneet
Synaptics ohjauspaneeli ei toimi 4 5.9.2017 12:05 Kannettavat tietokoneet
Lisää... | Kirjoita uusi viesti keskustelualueille