AMD kehittää omaa Lightningbolt-liitäntää Thunderboltin kilpailijaksi

Kirjoittaja Teemu Laitila, | Kommentteja (2)

AMD kehittää omaa Lightningbolt-liitäntää Thunderboltin kilpailijaksi
AMD on kehittämässä omaa Lightningbolt-nimistä tekniikkaansa, joka muutoinkin kuin nimensä puolesta muistuttaa etäisesti Intelin Thunderbolt-teknikkaa.

AMD:n käytännön demoa CES-messuilla katselleen Anandtechin Anand Lal Shimpin mukaan Lightningboltin on kuitenkin tarkoitus olla huomattavasti Intelin tekniikkaa halvempi valmistajan kannalta.

Lightningbolt yhdistää USB3-liitännän, DisplayPort-liitännän sekä lisäksi virtakaapelin yhteen liitäntään ja kaapeliin, joka voidaan taas jakaa omiin liitäntöihinsä ulkoisessa jakopisteessä. Tarkoituksena on tarjota esimerkiksi halpa ja yksinkertainen tapa kannettavien telakointiin.

AMD:n tekniikka ei kuitenkaan pärjää siirtonopeuksissa edes varsinaiselle USB3-liitännälle saati sitten Intelin Thunderboltille. Silti AMD:n mukaan siirtonopeus pitäisi olla vanhaa USB2-standardia nopeampi, vaikka natiivin USB3:n nopeuksiin ei ylletäkään.
Samankaltaisesta nimestä huolimatta AMD:n tekniikka ei taivu läheskään samoihin käyttötarkoituksiin kuin Thunderbolt. Thunderboltin vahvuus on sen erittäin suuri kaistanleveys, sillä liitäntä käytännössä paljastaa nopean PCIe-väylän ulkoisten lisälaitteiden käyttöön. Sen avulla voitaisiin siis toteuttaa esimerkiksi ulkoisia näytönohjaimia.

AMD:n kilpaileva tekniikka olisikin parhaimmillaan halpojen telakointiaseman liitäntänä. AMD:n mukaan telakointiasemien hinnat voisivat asettua jopa nykyisten USB3.0-hubien tasolle ja tekniikkaa luvataan markkinoille vielä tämän vuoden loppupuolella.

2 kommenttia

Ranvier
"sillä liitäntä käytännössä paljastaa nopean PCIe-väylän ulkoisten lisälaitteiden käyttöön"

Pitäisiköhän tuossa lukea "valjastaa" eikä "paljastaa"?
capuzino
Siinä on AMDn suunnittelutiimi varmaan pitkään harkinnut nimeä liittimelle. Kas kummaa kun ei ole Firebolt.

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Uusin viesti Keskustelualue
Muillakin huonoja kokemuksia Acerin läppäreistä? 3 21.1.2018 03:21 Kannettavat tietokoneet
Edullinen peliläppäri 5 14.12.2017 15:46 Kannettavat tietokoneet
Lisää... | Kirjoita uusi viesti keskustelualueille