Microsoft paljasti Windows 8:n uuden ominaisuuden: virtuaaliset levyosiot

Kirjoittaja Teemu Laitila, | Kommentteja (8)

Microsoft paljasti Windows 8:n uuden ominaisuuden: virtuaaliset levyosiot
Microsoft on jatkanut tulevan Windows 8 -järjestelmän esittelyä kehitysblogissaan ja tällä kertaa vuorossa on virtuaalisia tallenustiloja muodostava Storage Spaces.

Käytännössä Storage Spaces vie Windows 7:n mukana tulleet kirjastot vielä huomattavasti pidemmälle. Windows 7:n kirjastoihin voi koota samantyyppisiä tiedostoja kuten musiikkia riippumatta siitä mihin tiedosto on fyysisesti tallennettu. Storage Spaces vie saman ajattelun fyysisten levyjen ja levyosioiden tasolle ja lisää vielä mukaan RAID-kokoonpanoista tuttuja ominaisuuksia datan turvallisuuden parantamiseksi.

Storage Spaces perustuu datavarastoihin, joihin voidaan määritellä kuuluvaksi useampi fyysinen levy riippumatta siitä onko kyseessä ulkoinen USB-levy vai sisäinen SATA-levy eikä peruskäytössä edes levyn koolla ole merkitystä. Yhdessä levyt muodostavat davaraston, jota Microsoft kutsuu nimellä Storage Pool.

Kun datavarasto on luotu, se voidaan jakaa loogisiin kokonaisuuksiin esimerkiksi dokumentteja varten, elokuvia varten ja digikuvia varten. Sen jälkeen käyttäjälle näkyy kolme tallennustilaa riippumatta siitä, monestako levystä alkuperäinen datavarasto koostuu.

Lisäksi loogisten osioiden koko voidaan määritellä riippumatta taustalla toimivan datavaraston koosta. Microsoftin mukaan ei ole esimerkiksi väliä, säädetäänkö useampien loogisten kokonaisuuksien koko esimerkiksi 10 teratavuun heti niiden luomisen hetkellä. Datavarasto ei tietenkään voi tallentaa enempää tietoa kuin mitä tarjolla oleville levyille mahtuu, mutta tallennustilan pohjana toimivaan varastoon voidaan helposti lisätä uusia levyjä, jolloin kaikki loogiset asemat voivat tarpeen tullen hyödyntää kasvanutta tallennustilaa ilman muutoksia käyttäjälle näkyvien loogisten kokonaisuuksien asetuksiin.

Windowsissa näkyvien loogisten kokonaisuuksien takana toimivan tallennusvaraston toiminta on käyttäjälle täysin näkymätön ominaisuus, kunhan tallennettavan tiedon määrän kasvaessa pitää huolen fyysisen levytilan riittävyydestä.

Storage Spaces ei kuitenkaan jää pelkkien virtuaalisten asemien tasolle, vaan se tarjoaa myös mahdollisuuden peilata dataa enimmillään kolmeen eri kohteeseen tai hoitaa varmistuksen RAID 5 -tekniikkaa muistuttavalla pariteettiin perustuvalla tavalla. Kahteen kohteeseen peilaukseen tarvitaan luonnollisesti kaksi erillistä fyysistä levyä, jonka jälkeen järjestelmä ei häiriinny toisen levyn pettäessä taustalla. Datavarastoon voidaan myös valmiiksi määrittää varalla olevia levyjä, jotka otetaan automaattisesti käyttöön yhden levyn hajotessa.

Ainut rajoite virtuaalisissa tallennustiloissa on se, että niitä ei voida käyttää järjestelmän käynnistämiseen. Siistin ja turvallisen tallennusjärjestelmän voisi siis luoda käyttämällä nopeaa SSD-asemaa käynnistyslevynä ja hoitamalla muut tallennustarpeet muutamalla virtuaalisella asemalla, joiden taustalla pyörii kolme useamman teratavun kiintolevyä.

Storage Spaces vaikuttaa eritäin kätevältä ja käyttäjäystävälliseltä ominaisuudelta, mikä on taas yksi syy lisää odottaa helmikuun loppuun huhuttua Windows 8:n virallista beta-julkaisua.

8 kommenttia

ep_
Kylläpäs Windows 8:aan tulee paljon uutta. Mielenkiinnolla odottelen julkaisua.

BSOD is a registered trademark of Microsoft Corporation | Windowsin lähdekoodi

superkick
Jotain tämäntyyppistä olen aina kaivannut. Tulevaisuudessa tilaa varmaankin saa sitten vielä lisää esimerkiksi nettipalvelusta ostamalla joka sitten saumattomasti liittyy omaan tilaan.
squi
Originally posted by superkick:
Jotain tämäntyyppistä olen aina kaivannut. Tulevaisuudessa tilaa varmaankin saa sitten vielä lisää esimerkiksi nettipalvelusta ostamalla joka sitten saumattomasti liittyy omaan tilaan.
Tuohan olisi kätevää, luottokortti vaan vinkumaan, kun Windows ilmoittaa tilan loppumisesta tiedostoa kopioidessa. Ei tarvisi odotella, että kusti polkee sen fyysisen levyn kotiin saakka. Internet-yhteyksiltä vaatisi kyllä enemmän nopeutta kun nykyään on tarjolla.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 6. tammikuu, 2012 @ 17:22
Demus
Korjatkaa, jos olen väärässä... koska en todellakaan tiedä, mutta näin maalaisjärjellä ajateltuna: Jos tässä poolissa on useita eritasoisia ja kokoisia kovoja eri aikakausilta (itsekin olen siirtänyt vanhoja kovoja uusiin kokoonpanoihin), niin eikö silloin koko järjestelmä toimi sen hitaimman mukaan? Vai mitenköhän tämä on otettu huomioon?

Eli pointti on siinä, että identtisillä levyillä tämä varmasti toimii hyvin, tosin näissä tapauksissa RAID0:han on mahdollistanut tällaisen jo pitkän tovin melkoisilla rajoituksilla. Mut mitäs, jos poolissa on kaikkea sekaisin?
squi
Originally posted by Demus:
Korjatkaa, jos olen väärässä... koska en todellakaan tiedä, mutta näin maalaisjärjellä ajateltuna: Jos tässä poolissa on useita eritasoisia ja kokoisia kovoja eri aikakausilta (itsekin olen siirtänyt vanhoja kovoja uusiin kokoonpanoihin), niin eikö silloin koko järjestelmä toimi sen hitaimman mukaan? Vai mitenköhän tämä on otettu huomioon?

Eli pointti on siinä, että identtisillä levyillä tämä varmasti toimii hyvin, tosin näissä tapauksissa RAID0:han on mahdollistanut tällaisen jo pitkän tovin melkoisilla rajoituksilla. Mut mitäs, jos poolissa on kaikkea sekaisin?
Voisi tosiaan kuvitella, että yksi selvästi muita hitaampi levy järjestelmässä hidastaa koko järjestelmän toimintaa, jos ja kun sama tiedosto jakautuu usemmalla fyysiselle medialle. Silti jos osa levyistä ei ole ihan kivikaudelta, niin tuskin erot merkittävän suureksi nousevat.

Toisaalta taas tuohan mahdollistaa myös esimerkiksi usb 2.0 -levyjen yhdistämisen samaan pooliin sisäisten sata-levyjen kanssa, minkä jälkeen nopeuseroa alkaakin jo löytyä. Käsittääkseni järjestelmä tukee kuitenkin useampien poolien samanaikaista käyttöä, eli useamman ulkoisen USB-levyn voi laittaa eri pooliin käytettäväksi pelkkänä varastotilana, kun sisäiset levyt voi jättää eri pooliin korkeampia siirtonopeuksia vaativiin tarkoituksiin.
Anonymous User
Mutta mitä teen jos haluan vaihtaa "muistin" niin en tiedä mikä niistä kannattaisi vaihtaa(eli hidastelee ja alkaa olla jo "vanhaa mallia") . Entä jos yksi menee rikki/vaurioituu minulla ei ole mitään hajua mitä olen menettänyt. Entä jos olen jättänyt muistitikun koneeseen ja se alkaa tallentaa sinne.
Omasta mielestäni naurattavaa (niikuin moni windows 8), mutta sopii sellaisille ketkä eivät niin välitä "koneen hallinnasta" tai vaihtelee konetta usein.
Kaakatus
Olisi mielenkiintoista tietää miten tämä jakaa tiedostoja. Jos tiedostoja sisältäviä levyjä yhdistelee keskenään, niin kai ne data pysyy siellä missä ne on alunperin olleetkin? Vastaavasti jos tähän fuusioon siirtää tiedoston, hajauttaako se bitit useampaan levyyn vai pysyykö tiedosto ehjänä ja kokonaisena yhdellä fyysisellä levyllä? Jälkimmäisessä usb-levyt hidastavat vain usb-levyltä ladattavaa tavaraa, kun taas sisäiset Sata-levyt antavat vaikkapa leffan täydellä kaistalla. Ensimmäisessä vaihtoehdossa hidastumista tietysti tapahtuu jos leffa onkin puoliksi USB-levyllä ja loput sata-asemalla.

Antec P180B, Asus P5K, Intel Q9550 @ 3.6GHz, Ati HD 6950, WD 320GB&2TB, Samsung 2x1TB&750Gt, 8192Mb DDR2 800MHz, Creative X-FI Platinium, Sennheiser HD-555, Behringer Truth B2030 Aktiivit, M-Audio Fast Track Pro.

squi
Originally posted by Kaakatus:
Olisi mielenkiintoista tietää miten tämä jakaa tiedostoja. Jos tiedostoja sisältäviä levyjä yhdistelee keskenään, niin kai ne data pysyy siellä missä ne on alunperin olleetkin? Vastaavasti jos tähän fuusioon siirtää tiedoston, hajauttaako se bitit useampaan levyyn vai pysyykö tiedosto ehjänä ja kokonaisena yhdellä fyysisellä levyllä? Jälkimmäisessä usb-levyt hidastavat vain usb-levyltä ladattavaa tavaraa, kun taas sisäiset Sata-levyt antavat vaikkapa leffan täydellä kaistalla. Ensimmäisessä vaihtoehdossa hidastumista tietysti tapahtuu jos leffa onkin puoliksi USB-levyllä ja loput sata-asemalla.
Tuon Microsoftin alkuperäisen selvityksen perusteella kaikki tiedostot jaetaan (ainkin useamman fyysisen levyn pooleissa) aina 256 megatavun kokoisiin palasiin, jotka sitten levitetään eri levyille. Se vastaa käytännössä RAID 0 -tekniikkaa ja MS:n mukaan Storage Spaces onkin suorituskykynsä puolesta kilpailukykyinen RAID 0:n kanssa.

Ilmeisesti siis jos haluaa säilyttää maksiminopeuden, ei pidä yhdistellä SATA- ja USB-levyjä.

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Uusin viesti Keskustelualue
Muillakin huonoja kokemuksia Acerin läppäreistä? 3 21.1.2018 03:21 Kannettavat tietokoneet
Edullinen peliläppäri 5 14.12.2017 15:46 Kannettavat tietokoneet
Synaptics ohjauspaneeli ei toimi 4 5.9.2017 12:05 Kannettavat tietokoneet
Lisää... | Kirjoita uusi viesti keskustelualueille