Tietokoneisiin tulee salamannopea liitäntä ensi keväänä

Kirjoittaja Manu Pitkänen, | Kommentteja (10)

Tietokoneisiin tulee salamannopea liitäntä ensi keväänä
Intelin kehittämä nopea Thunderbolt-liitäntä ei ole juurikaan saanut tukea PC-teollisuudelta, mutta yhtiö ei ole luopunut toivosta.

Intelin teknologiahankkeille on ollut tyypillistä, että ne eivät ole julkaisunsa jälkeen saaneet paljoakaan tukea, mutta periksiantamattomalla työllä ne ovat lopulta menestyneet. Thunderbolt saattaa olla juuri tällainen, sillä Applea lukuun ottamatta PC-valmistajat eivät ole vielä lähteneet hankkeeseen mukaan täysipainoisesti.

Sirujätti on kuitenkin tiedottanut yhteistyökumppaneitaansa, että liitännän laajamittainen julkaisu ajoittuu ensi vuoden huhtikuulle. Tiedossa on Thunderboltilla varustettuja emolevyjä, kannettavia ja työpöytäkoneita.

Suurimpana syynä hitaaseen yleistymiseen on todennäköisesti ollut piirin suhteellisen korkea hinta, minkä takia valmistajat ovat mieluummin tyytyneet USB 3.0:aan. Hinnan odotetaan putoavan ensi vuoden puolivälin jälkeen, minkä myötä Thunderboltilla on mahdollisuus laajeta kansan keskuuteen.

10 kommenttia

KaaliX
No mitä se maksaa nyt?
Cybeet
Applen koneissa tämä on jo.
gigguli
Originally posted by KaaliX:
No mitä se maksaa nyt?

http://www.digitimes.com/print/a20111226PD214.html

xxwavx112
Toivottavasti ei koskaan yleisty.

2500K / Asus P8Z68-V / MSI TwinFrozr GTX 580 / G.Skill RipJaws 1600 2x4GB / Samsung Spinpoint F3 1Tb / Windows 8 64 bit

Anonymous User
Originally posted by xxwavx112:
Toivottavasti ei koskaan yleisty.
mikä idiootti... tyydytään usb3 joka tiedonsiirto nopes on hitaampi kuin mummo soittamaan iphonella lapsillensa... ja onhan siellä se esata sit tiedonsiirtoon kaikk 300 vai 400 mbit/s ? anyway tuosta usbin orjuutuksesta pitäis päästä jo
osakar94
Originally posted by rige:
Originally posted by xxwavx112:
Toivottavasti ei koskaan yleisty.
mikä idiootti... tyydytään usb3 joka tiedonsiirto nopes on hitaampi kuin mummo soittamaan iphonella lapsillensa... ja onhan siellä se esata sit tiedonsiirtoon kaikk 300 vai 400 mbit/s ? anyway tuosta usbin orjuutuksesta pitäis päästä jo
Totta, toivotaan ettei yleisty ja palataan takaisin vanhaan kunnon USB 1.0:llaan!
oxygenol
Miksei samantien pistetä USB1 myöskin jäihin ja aletaan käyttämään RS-323 ?
johtaja59
Ei tästä ole USB:lle kilpailijaksi ennenkuin hinta tippuu reilusti.
puheenjohtaja
Oma kiinnostukseni koki ainakin inflaation kun alkuperäinen idea (Light Peak), optisesta tiedonsiirrosta hylättiin kalleuden takia ja tilalle laitettiin kuparia, jolloin lopputulos olikin aika lähellä usb3:sta, jolla taas oli etunaan taaksepäin yhteensopivuus, mahdollisuus käyttää pidempiä johtoja ja kattavampi joukko kehittäjäyrityksiä.

Thunderboltilla on tiettyjä etuja edelleen verrattuna USB3.0:n (esim. laitteiden ketjuttaminen ja displayport/pci express-datan siirto), mutta olisin mieluummin nähnyt sen optisen version jolla olisi näkyvissä pidempi elinkaari, kuin kuparilla. Selityksinä hylkäämiselle kuultiin ainakin kaksi syytä.

1. Kalliimpi hinta (aluksi varmaan näin, mutta tekniikan yleistyessä hinta olisi laskenut kohtuulliselle tasolle - ei se Applekaan niin paljon enemmän maksa).

2. Ei mahdollisuutta siirtää sähkövirtaa (optista) kaapelia pitkin pienemmille laitteille. Mielestäni pienemmille laitteille riittäisi se usb2/usb3, jos välttämättä pitää virtaskaa laitteille saada ilman virtapiuhaa.

Paras kombinaatio olisi ollut se että molemmat teknologiat USB3.0 ja Light Peak (optisena) olisivat nähneet päivänvalon, jolloin molemmista olisi saatu hyvät ominaisuudet käyttöön ja samalla korvanneet toistensa puutteita.

Nyt valitettavasti nähdään vain joltisenkin samanlaiset USB3.0 ja Thunderbolt, joilla ei ole tarpeaksi eroa toisiinsa nähden ja thunderboltin tulevaisuus näyttää synkältä.
avthein
...ja taas luvassa lisää epäyhteensopivuutta... ellei sitten ujuteta osaksi "USB4.0"...

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Uusin viesti Keskustelualue
Muillakin huonoja kokemuksia Acerin läppäreistä? 3 21.1.2018 03:21 Kannettavat tietokoneet
Edullinen peliläppäri 5 14.12.2017 15:46 Kannettavat tietokoneet
Lisää... | Kirjoita uusi viesti keskustelualueille