IBM: ajatustenluku mahdollista viidessä vuodessa

Kirjoittaja Teemu Laitila, | Kommentteja (2)

IBM: ajatustenluku mahdollista viidessä vuodessa
IBM on julkaissut vuosittaiset viisi ennustustaan, jossa yhtiön tutkijat arvioivat teknologian tulevaa kehitystä seuraavan viiden vuoden aikana. Ennustuksissa pyritään ottamaan huomioon laajempi näkökulma, johon kuuluu myös sosiaalisen kehityksen huomiointi. Tänä vuonna IBM ennustaa muun muassa ajatustenlukua, biometristä tunnistusta ja henkilökohtaisia energialähteitä.

Lisäksi IBM:llä uskotaan, että mobiilitekniikan kehitys ja hintojen lasku tulee hävittämään nykyisen digitaalisen kuilun länsimaiden ja kehitysmaiden välillä. Viimeisen ennustuksen mukaan parantuvat suodatusmenetelmät tekevät roskapostista historiaa, kun kone osaa välittää käyttäjälle vain oikeasti kiinnostavaa informaatiota.

Joka vuosi julkaistavat viisi ennustusta viidelle vuodelle liittyvät IBM:n Smarter Planet -aloitteeseen.

Tämän vuoden ennustuksista biometrinen tunnistus ja salasanojen muuttuminen tarpeettomaksi vaikuttaa eniten itsestään selvältä ja ajatustenluku tai digitaalisen kuilun häviäminen epätodennäköisimmiltä. IBM:n mukaan ajatustenluvussa on kuitenkin kyse lähinnä ajatusten käytöstä esimerkiksi erilaisten käyttöliittymien ohjaukseen. Kun nykyisin älypuhelimelle pitää kertoa ääneen kenelle haluaa soittaa, tulevaisuudessa puhelu yhdistyisi jo ajatuksesta.


Lisäksi käyttäjän ajatusten lukemiselle nähdään hyötykäyttöä luonnollisesti viihdeteollisuudessa, mutta myös lääketieteessä, jossa sen avulla voitaisiin selvittää aivotoiminnan ongelmakohtia ja esimerkiksi autismin kaltaisia häiriöitä.

Henkilökohtaiset energialähteet voisivat IBM:n mukaan tuottaa suuren osan oman kodin vaatimasta sähköenergiasta. Sähköä voitaisiin IBM:n visiossa tuottaa kaikesta mikä liikkuu, lenkkareista ja kodin vesijohtoveden virtauksesta lähtien.

Vaikka nykyisessä maailmatalouden tilanteessa on hankala nähdä puhelinta maapallon miljardien köyhissä oloissa elävien ihmisten käytössä seuraavan viiden vuoden sisällä, IBM ei ole ennustuksessaan yksin. Myös Nokian nykyiseen strategiaan kuuluu puhelinten tuominen seuraavalle miljardille ihmiselle.

IBM:n mukaan aiempien vuosien ennusteilla on ollut kohtuullinen onnistumisprosentti, vaikka tulevaisuuden ennustaminen on tunnetusti äärimmäisen vaikeaa. Aiemmin IBM on muun muassa ennustanut nanoteknologian kehitystä, etälääketiedettä sekä puheohjauksen yleistymistä.Kuinka todennäköiseltä Ison Sinisen tämän vuotiset ennusteet vaikuttavat?

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

2 kommenttia

fugit185
Mun 5v ennusteet
1. Tiedon määrä 1000 kertainen nykyisestä
2. Supervirus kaatanut netin kerran
3. Talous romahtanut kerran tietokoneistetun osakekaupan takia
4. Koneeseen asennetut ohjelmat hävinneet, kaikki tulee pilvestä
5. Sisältöteollisuus on oppinut digimaailman liiketoiminnan
parsalkka
Haluaisin tietää lisää ajatuksenlukutekniikasta, sillä vaikka netissä sanotaankin, että se on lähivuosina keksitty jollekkin asteelle, se on virheellistä tietoa, sillä kyseinen tekniikka oli kehittynyt todella hyvin jo 2000-luvun alussa. Tiedän erään henkilön, joka on ollut tekemisissä näiden laitteiden kanssa, ja hän kertoi, etä unia pystytiin nauhoittamaan jo ainakin vuonna 2005 niin, että kaikki mitä ihminen ajattelee, tulee sellaisenaan, kuin valokuvana, tietokoneelle, samoin kuin kaikki sanat ja melodiat jne. Eli ei todellakaan ole mikään uusi juttu. Ehkäpä ihmisiä vaan valmistellaan hyväksymään näinkin radikaalit asiat pikkuhiljaa ettei tule paniikkia. Mutta me maallikothan saamme aina kaikesta kuulla viimeisenä. Tekniikka on jo paljon enemmän kehittynyt kuin mitä ihmisten edes annetaan ymmärtää. Niinhän GPS-paikanninkin oli alun perin armeijan käytössä eikä siitä hiiskaistu sanallakaan. Vasta paljon myöhemmin se levisi markkinoille, Sama on näiden laitteiden kanssa, sillä väärinkäytösten riski on aina olemassa.

Kommentoi uutista