Apple aikoo tuplata kannettaviensa näyttöjen resoluution

Kirjoittaja Teemu Laitila, | Kommentteja (3)

Apple aikoo tuplata kannettaviensa näyttöjen resoluution
Applen seuraava MacBook Pro -mallisto saattaa saapua markkinoille varustettuna aiempaa tuplasti tarkemmalla näytöllä, kertoo taiwanilainen Digitimes.

Digitimesin teollisuuslähteiden mukaan Applelle ollaan valmistamassa 2880x1800 pikselin resoluutiolla toimivaa näyttöä, joka nähtäisiin ensimmäisen kerran vuoden toiselle neljännekselle suunnatussa MacBook Pro -päivityksessä. Nykyistä tuplasti suurempi tarkkuus samassa 15,4 tuuman kokoluokassa tarkoittaisi 220 pikseliä tuumaa kohti.

Vaikka Digitimesin menneisyys oikeaan osoittautuneissa huhuissa on paikoitellen kyseenalainen, Ars Technican mukaan resoluution kasvattamista tukee kuitenkin muutama tärkeä seikka.

Ensinnäkin Applen uusin Mac OS X Lion -käyttöjärjestelmä sisältää vähemmän tunnetun HiDPI-ominaisuuden, jonka avulla käyttöliittymäelementit voidaan kätevästi tuplata koossa, mikä säilyttää grafiikan laadun parempana verrattuna osittaiseen kasvattamiseen. Samaa tekniikkaa käytetään myös iPhone 4:n Retina-näytöjen käyttöliittymissä.
Digitimesin lähteiden ehdottama aikataulu ensimmäisille julkistuksille osuu yksiin myös Intelin tulevien Ivy Bridge -prosessoreiden julkaisuaikataulun kanssa. Uudet prosessorit olisivat näytön lisäksi looginen lisä päivitettyyn MacBook Pro:n, joka hyötyisi Ivy Bridgen parannellusta näytönohjaimesta ison resoluution ajamisessa.

Applen on aiemmin kerrottu suunnittelevan myös iPadin näytön resoluution kaksinkertaistamista. Resoluution kasvattaminen myös kannettavissa antaisi Applelle taas teknisen etumatkan kilpailijoihinsa verrattuna.

Näyttöjen tarkkuuden kasvattaminen olisi lisäksi tervetullut uudistus, sillä isompien näyttöjen resoluution kasvu on ollut käytännössä pysähdyksissä viime vuosina ja joiltain osin tarkkuudessa on otettu jopa takapakkia, kun aiempi 1920x1200 on muuttunut yleisesti 1920x1080 tarkkuudeksi.

3 kommenttia

Diazzi
1440x900 -> 2880x1800 on nelinkertainen kasvu, ei kaksinkertainen. Lisäksi HiDPI nelinkertaistaa pikseleiden määrän, ei kaksinkertaista.

Matematiikka on taitolaji.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 15. joulukuu, 2011 @ 16:10
KalikoJak
Suurissa näytöissä resoluution kasvu on mielestäni tervetullutta vaikkakin 2560 x 1440 reso riittäisi jo pitkälle (2880x1800 on tietysti melkein sama...)

Onkohan nyt kuitenkaan 15,4'' näyttöön tarpeellista mennä tuohon? No ei. Full HD reso on aivan riittävä ja enemmänkin. Itselläni on 1280x800 reso läppärissä (ei ole Apple). En ole kuullut/lukenut kenenkään valittavan puutteellisesta resosta jos on omistanut 15,4'' läppärin ja Full HD reso.

Suorituskyvyn/akkukeston lasku ja hinnan väistämätön nousu eivät ole tämän arvoisia.

Asus P8Z77-V LX2, i5-3570K, Corator DS, Asus HD7870, 8GB 1600 Mhz DDR3, 120GB Agility 3 + F3 1TB, SAGA II 500W, NZXT Hades, 24" Full HD.

Diazzi
Tuon kasvaneen resoluution pointti ei olekaan pienentää UI-elementtejä ja antaa lisää tilaa nettiselailuun yms, vaan yksinkertaisesti tehdä kokemuksesta tarkempi ja säilyttää silti UI-yhteensopivuus softan kanssa, joka ei uutta skaalaustapaa tue. Kuva on tasantarkkaan yhtä suuri kuin ennenkin, mutta pikseleitä on nelinkertainen määrä. Tämä tarkoittaa sitä, että normaalilta työskentelyetäisyydeltä ei ole enää mitään jakoa nähdä erillisiä pikseleitä, ja esim. e-lehtien yms. julkaisuiden lukeminen on todella mukavaa, kun teksti on paljon terävämpää jne.

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Uusin viesti Keskustelualue
Muillakin huonoja kokemuksia Acerin läppäreistä? 3 21.1.2018 03:21 Kannettavat tietokoneet
Edullinen peliläppäri 5 14.12.2017 15:46 Kannettavat tietokoneet
Synaptics ohjauspaneeli ei toimi 4 5.9.2017 12:05 Kannettavat tietokoneet
Lisää... | Kirjoita uusi viesti keskustelualueille