AfterDawn logo

AMD julkaisi "uudet" Radeon 7000M -mobiilinäytönohjaimet

Panu Roivas Panu Roivas

AMD on tänään julkaissut ensimmäiset Radeon HD 7000M -sarjan näytönohjaimet, mutta piirit ovat valitettavasti pettymys useimmille, sillä ne ovat käytännössä uudelleennimettyjä vanhan sukupolven piirejä.

AMD julkaisi Radeon Mobility 7400M, 7500M ja 7600M -sarjan näytönohjainpiirejä kannettaviin, mutta ne käyttävät edelleen vanhaa VLIW5-arkkitehtuuria ja 40 nm prosessia. Uudet näytönohjaimet perustuvat vanhoihin Turks ja Caicos -piireihin, ja tehokkain niistä on Whistler Pro -koodinimellinen Radeon HD 7600M, joka pitää sisällään 480 Stream-ydintä, 24 tekstuuriyksikköä, 8 ROP-yksikköä ja 128-bittisen muistiväylän. Käytännössä se on siis identtinen piiri Radeon HD 6750M, ja Radeon HD 6650M -näytönohjaimien piirien kanssa. Uusien piirien kellotaajuudet eivät ole vielä selvillä, ja esimerkiksi muistimäärät ja muistityyppi saattaa vaihdella kannettavasta toiseen.

Ongelmana on tuttuun tapaan TSMC:n tuotantoprosessi, eikä 28 nm tuotantomäärät ole vielä riittävät uusien tuotteiden julkaisua varten. Todennäköistä on siis, että kun uudet piirit vihdoin julkaistaan, niiden saatavuus saattaa olla heikkoa ja hinta korkealla kysynnän tasoittamiseksi.


Anandtech-sivuston mukaan AMD saattaa kuitenkin julkaista ainakin yhden 28 nm piirin vielä tämän vuoden puolella, mutta muilta osin 28 nm näytönohjaimet jäävät ensi vuoden puolelle. Anandtech kuitenkin vakuuttaa, että uusien korttien julkaisu ei ole kovin kaukana.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT