AfterDawn logo

SSD-asemien hinta pysyy korkeana Thaimaan tulvista huolimatta

Teemu Laitila Teemu Laitila
3 kommenttia

Lyhytaikaisesta kysynnän kasvusta huolimatta analyytikot eivät usko Thaimaan tulvakatastrofin laskevan SSD-asemien hintoja pidemmällä tähtäimellä. Mekaanisten kiintolevyjen hinnat ovat ampaisseet nopeaan nousuun, kun kymmenet kiintolevyjä ja niiden komponentteja valmistavat tehtaat jäivät tulvan alle viime kuussa.

Tarjonnan hiipuminen on kasvattanut mekaanisten kiintolevyjen hintaa parhaimmillaan jopa 30 prosentin verran, kertoo IHS iSuppli -yhtiön analyytikko. Silti iSupplilla ei uskota asiakkaiden siirtyvän suurin joukoin SSD-asemiin, sillä huimasta hintapiikistä huolimatta SSD-asemat ovat edelleen yli kymmenen kertaa perinteisiä levyjä kalliimpi.

Myös Forresterin analyytikko pitää puheita SSD-asemien kysynnän nopeasta kasvusta perusteettomina. Vasta isojen yritysten siirtyminen SSD-asemiin saisi aikaan tarpeeksi suurta kysynnän kasvua, jotta myös hinnat tulisivat alaspäin. Forresterin edustajan mukaan isoilla yrityksillä on kuitenkin tyypillisesti kiintolevyjä varastossa jopa viiden kuukauden tarpeisiin.


Nykyisten arvioiden mukaan kiintolevytuotanto saataisiin tulvia edeltäneelle tasolle vasta ensi vuoden kesäkuussa.

3 KOMMENTTIA

xbkrypt0n1/3

"jopa 30 prosentin verran"? Suomessa ilmeisesti tämä 30% on luettu 100%. Joissain kiintolevyissä on hinta nimittäin noussut kaksinkertaiseksi tai jopa enemmän. Esimerkiksi Samsungin 640gb 2.5" kiintolevy ennen tulvia ~50e, tulvan jälkeen ~120e.


Pc_P2/3

Parhaillaan Samsung F3 maksoi 159e eli hinta oli kolminkertainen.

Eriol3/3

Hinta on varmaan toimittajilla noussut 30%, mutta kun maahantuojilla ei ole tarpeeksi maahan tuotavaa niin hinnat nousee käytännössä sadoilla prosenteilla riippuen siitä mitä kauppiaat ilkeävät pyytää niistä vähistä levyistä mitä saavat.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT