Viikon retro: Hirvittääkö kovalevyjen hinnat? Katso tästä ja kauhistu!

Kirjoittaja Teemu Laitila, | Kommentteja (13)

Viikon retro: Hirvittääkö kovalevyjen hinnat? Katso tästä ja kauhistu!
AfterDawnin Viikon retro -sarja jatkuu tänään Hewlett Packardin mainoksella. Kesäkuussa 1995 julkaistu ilmoitus sisältää tietotekniikkaa esimerkiksi kotitoimiston pystyttämiseen. Tarjolla on kaikki tarvittava tietokoneesta verkkokeskittimeen ja laser-tulostimeen.

Maailman suurin tietokonevalmistaja Hewlett Packard oli jo vuonna -95 niin tunnettu, että yhtiö vitsailee mainoksen otsikossa "Mikä Hewletin Packard?".
Kotitoimiston sydän on tietysti tietokone, jolla voidaan hoitaa vaativatkin tekstinkäsittelytarpeet. HP:n myymä tietokone sisältää Intelin 75 MHz:n taajuudella toimivan Pentium-prosessorin ja 8 MB keskusmuistia. Megatavun näyttömuistilla varustettu näytönohjain on integroitu suoraan emolevyyn ja laajennusvaraakin on tarjolla esimerkiksi verkkokortin tai multimediaa vaativille jopa äänikortin kiinnittämiseen.


Käyttöjärjestelmiä tulee kaksin kappalein. Koneen 540 megatavun kiintolevylle on asennettu Windows ja DOS. Windowsin versionumero lienee kuitenkin vielä 3.11, sillä suurempia uudistuksia tuonut Windows 95 julkaistiin vasta vuoden -95 elokuussa. Tietokone on hinnoiteltu 12 490 markkaan, mikä on nykyrahaksi muutettuna noin 2378 euroa, jolla nykypäivänä saisi vähintään kolme erittäin kohtuullista toimistokonetta.


Tietokoneen hinta pompsahtaa kuitenkin uusiin sfääreihin, jos haluaa tuunata kokoonpanoa HP:n omalla 2,2 gigatavun vetoisella kiintolevyllä. Kiintolevyn hinta on 5490 markkaa, mikä on lähes puolet koko kokoonpanon hinnasta. Jos lasketaan hintaa per gigatavu, nykyään kalliina pidetyt SSD-asematkin jäävät kirkkaasti kakkoseksi. Nykyrahassa gigatavun hinnaksi muodostuu lähes 500 euroa, kun halvimmissa uusissa malleissa päästään alle 10 sentin. Jos kiintolevyjen hintakehitys olisi jäänyt vuoden -95 tasolle, teratavun lätystä saisi maksaa puolen miljoonan verran.

Onneksi tekniikan kehitys on kuitenkin tuonut tietotekniikan myös normaalituloisten saataville. Varsinkin kannettavien (tai raahattavien) tietokoneiden keskihinta oli alkuaikoina monen kuukauden bruttopalkkaa vastaava summa. Paljonko olet itse maksanut antiikkisista tietokoneista?

Edit 19.11.2011: Tarkennettu tietokoneen hintaa nykyrahassa, lähteenä Rahamuseon hieno Rahanarvolaskuri

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

13 kommenttia

sidrend
sidrend
Yhtäkkiä ne hinnat ei näytäkään niin pahoilta.

Define R4 / Asus Z87-A / i5-4670k / Crucial 2x4gb / GTX660 / RX-5300 / 2x F3 1TB / Crucial M4 / Eizo FS2333 / Mionix Naos 7000 / Sidewinder X4 / STR-DH520 + Cambridge Audio Minx Min 10 x5 + Boston Soundware XS Sub / Corsair Vengeance 1500 / Superlux HD330 & HD681B / G27 / PS3 / X360S

Siggy
Siggy
Juu, ei enää Thaimaan katastrofien takia nousseet kovalevyhinnat tunnu missään.

Matti Vähäkainu
Staff member

Divisor
Divisor
On se hurjaa :D

3DMark05: 27858, 06: 21477, Vantage: 18882 | Intel core i7 860 3.22GHz | G.Skill 8Gb 1600MHz | Nvidia GeForce GTX 295 | Asus P7P55D Deluxe | LC Power 850W | 2TB Seagate, LaCie | Logitech G19 | Roccat Kone [+] | Roccat Kave 5.1 Headset | BenQ 24"+ LG 19" | Thermaltake Soprano Dx | JVC-RX-5060 @5.1 | Boston Acoustics 12", Pioneer, Philips |

syrtek66
syrtek66
Nuo hinnat pitää jakaa kuudella koska nämä hinnat on ilmoitettu markoissa ei euroissa. Samalla pitää huomioida ikäkausi konversio.

Esim. tuo kovalevy on noin 900 euroa. HP olisi 2000 euroa.

Joo on niihin matkaan mutta silti.


"History books will be written about events this month. The story they will tell is up to us"

RekookeR
RekookeR
Tuolloin aina uusi pelikone maksoi tuon 12000 markkaa, muutaman kerran sellaisen itselleni rakensin. Ei ne halpoja olleet, nyt maksaa pelikone 30% vähemmän.
Mutta kun ottaa huomioon miten palkat ovat tippunee ja kaikki muut hinnat nousseet, niin siinä tapauksessa nuo koneet olivat tuolloin halpoja verrattuna mitä nykyään on. Yksi euro on yksi markka nykypäivänä.

-Reko

Anonymous User
Anonymous User
Muistan 1980 luvun puolivälin kun tilasin ensimmäicen PC:ni. Sen hinta oli n. 11000 mk. Koneessa oli pari lerppuasemaa. Lähetykseen kuului myös mustavalko matriisikirjoitin ja 14" monokromaattinen näyttö.Koneen nopeus oli jotain 4,75MB. Firma tilasi niitä useita Taivanista. Meiltä pidätettiin tilistä muistaakseni 150 mk, se oli firman kannalta tosi hyvä sijoitus.
Myöhemmin tuli hankittua lisävaruste 30MB kiintolevy. Hiiret tulivat kuvaan mukaan joitakin vuosia myöhemmin muistaakseni.
mcmopo
mcmopo
Tässähän tulee mieleen jo perheen ensimmäinen tietokone. Muuten tehot oli samat mutta sattui olemaan jo windows 95. Isoveli taisi siihen aikaan pulittaa koneesta noin 17.000 markkaa.
ep_
ep_
Taitaapi tollasen laitteen hinta nykyään olla jo yli 2500?. Antiikkia katsokaas =) . Eipä tosiaan kyllä kiintolevyn hinta tunnu nykyään missään. Empä ole liiemmin enää edes yhden gigatavun muistikortteja nähnyt missään. Kovalevyistä nyt puhumattakaan.

Hauska katella millasia nuo koneet olikaan 15 v sitten. Tuntuu uskomattomalta tuo miten nopeasti laitteet ovat kehittyneet.

Tulipa tässä mieleen että ennen hinta oli isompi kuin kapasiteetti gigatavuina. Nykyään hinta on pienempi kuin kapasiteetti gigatavuina.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 18. marraskuuta, 2011 @ 21:52

BSOD is a registered trademark of Microsoft Corporation | Windowsin lähdekoodi

MskshX
MskshX
Oih sitä aikaa kun iskä sai töistä ekan Pentiumimme! Taisi olla 90mhz, kun 100 oli nopein. Ja ikää oli varmaan 11-12 vuotta itsellä.

Kyllä sitten harmitti, kun joku hommasi seuraavaksi 120MHz:lla hyrräävän. Mut kyllä se v*tutus siitä laantu, kun melkein joka viikko jollakin oli enemmän ja enemmän herzejä! =)
dRD
dRD
Puoltoista vuotta myöhemmin tuosta ilmoituksesta ostin itse ekan PC:n (sitä ennen puhtaasti Amiga-mies..). Koko lukuvuoden 1996-97 opintolaina siihen tais tärähtää and then some, kuitin löysin ihan hiljattain kun laatikoita läpi kävin.. 166Mhz Pentium, 2x2,5GB Quantum BigFoot (5.25" kovalevy..), 17" näyttö ja joku Matroxin näytönohjain.

Inflaation kun laskee tuohon mukaan, niin taitaa olla melkein neljä tuhatta euroa nykyrahaa, kun tuli iskettyä koneeseen :-)

Ja tuo ~1995 - 2000 -aikavälihän oli sitä aikaa, kun prosessorien nopeus kasvoi ihan exponentiaalista tahtia -- ja siitä laskentatehosta oli välitöntä hyötyä ihan ilman pelaamistakin. Aina kun prossua päivitit, oli se seuraavalla viikolla jo auttamatta wanha ja samalla rahalla olisit saanut 20% nopeamman :-)
Ketola
Ketola
Originally posted by RekookeR:
Mutta kun ottaa huomioon miten palkat ovat tippunee ja kaikki muut hinnat nousseet, niin siinä tapauksessa nuo koneet olivat tuolloin halpoja verrattuna mitä nykyään on. Yksi euro on yksi markka nykypäivänä.
Tarkoitat varmaankin päinvastaista. Palkkatasohan on noussut noiden 16 vuoden aikana huikeasti. Vuoden 2010 ansiotaso on n. 80% korkeampi kuin vuoden 1995 ansiotaso. Myös reaaliansiot ovat nousseet n. 40%.

Vuonna 1995 keskimääräinen vuosipalkka oli 140000mk. 12500mk koneen ostamiseen kului siis 11,2 kuukauden palkka. Jos tänä päivänä haluaa ostaa viimeisen päälle huippukoneen, voi siihen saada kulumaan ehkä noin 3000 euroa. Tämä taas on yhden kuukauden keskiansio.

Kyllä rauta todellakin on nykyään halpaa ja ostovoima ihan eri luokkaa. =)

Jari Ketola
Administrator
http://www.AfterDawn.com

tino6
tino6
Vanhoja hintoja ei voi suoraan jakaa kuudella jos haluaa miettiä niitä nykyrahassa. Tilastokeskus julkaisee inflaatiokorjattuja kertoimia. Googlatkaa "rahanarvokerroin"

Sieltä voi räknätä että tuo kovalevy (on muuten ollut aikoinaan massiivisen kokoinen, samaan aikaan myytiin vielä 240mt levyjäkin) maksaisi nykyrahassa 1163e.

Elektroniikka on nykyään todella halpaa, muistan lapsuudesta miten ostimme ensimmäisen väritelkkarimme. Se maksoi isän kahden kuukauden bruttopalkan. Tai jos selaa vanhoja lehti,ä niin huomaa että viisi töllöä maksoi saman kuin halvin uusi auto.
zipzap
zipzap
Originally posted by RekookeR:
Tuolloin aina uusi pelikone maksoi tuon 12000 markkaa, muutaman kerran sellaisen itselleni rakensin. Ei ne halpoja olleet, nyt maksaa pelikone 30% vähemmän.
Mutta kun ottaa huomioon miten palkat ovat tippunee ja kaikki muut hinnat nousseet, niin siinä tapauksessa nuo koneet olivat tuolloin halpoja verrattuna mitä nykyään on. Yksi euro on yksi markka nykypäivänä.
Aikoinani sain palkkaa 20 markkaa tunnille. Ekaan koneeseen upposi 600 työtuntia. Nyt vastaavan tason koneeseen uppoaa 8 euron 'palkalla' 125 työtuntia. Silloin sähkölasku oli kumminkin prosentuaalisesti pienempi palkkaan verrattuna ja koneen käyttäminen on tänä päivä suhteessa kalliimpaa, vaikka teknologia on kehittynyt. Niin on suorituskykykin ja sen tuoma sähkönkulutus. Muutaman vuoden aikana taloudestani on poistunut 3 tietokonetta päivittäisestä käytöstä ja sähkölasku on silti sama -(
Lisäkustannuksia tuovat maksulliset palvelut.
Rohkrnene epäillä että tietokone syö rahaa elinkaarensa aikana enemmän kuin ennen. Jopa pankkien paypalien yms. perimät kulut nettimaksuista voidan lisätä siihen. jne. Näitä laskuja maksat ihan huomaamattasi. Samin mainoskuluja tuotteiden hinnoissa. Joka mainoksesta se lisätään hintaan. Jokainen bannerin klikkaus lisää tuotteen hintaa. Ihmiset itse siis rahoittavat ärsyttävät pop-upit.

OI niitä aikoja...ei ollut edes mainoksia internetissä ja elokuvankin sai ladattu kuukaudessa.

Mikähän oli internetin ensimmäinen mainos ja pop-up? Tietääkö toimitus?

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Pelejä ilmaiseksi 70 PC:n pelit
Hyvät tarjoukset-ketju 1136 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Moto G9 Play ja Android 11 3 Android -keskustelu
Biisiketju 4934 Vapaata keskustelua
YLE Areena ongelma 81 Televisiot
Deskjet 500 ajuri win 7 11 avast! - Tuki ja keskustelu
Windows 11 - Keskustelu 86 Windows -ongelmat
R5 2600 GTX 1060 6GB 1 Myydään
i5 9600K | Gigabyte Z390 UD | 32GB DDR4-2666 | 970 EVO Plus SSD 1T Äänekoski 2 Myydään
Videoketju 396 Vapaata keskustelua
Näytä lisää viestejä