Sirutehtailla ongelmia 28 nanometriin siirtymisessä

Kirjoittaja Teemu Laitila,

Sirutehtailla ongelmia 28 nanometriin siirtymisessä
Tutkimusyhtiöiden mukaan mikroprosessoreita valmistavilla tehtailla on ongelmia saada uusinta tekniikkaa edustavien 28 nanometrin piirien valmistus käyntiin, raportoi EETimes. Erityisesti ongelmia on 32 ja 28 nm High-K Metal Gate -tekniikan (HKMG) kanssa.

Esimerkiksi tulevissa näytönohjainsukupolvissa käytettävä 28 nm prosessin on osoittautunut hankalaksi saada tuottamaan tarpeeksi toimivia siruja. "28 nm HKMG on vaikea saada toimimaan. Kaikilla tehtailla on ollut ongelmia saantojen kanssa ja viallisten sirujen määrä on suuri", kertoo Gartnerin analyytikko.

Prosessien kuntoon saamista ei helpota myöskään maailmanlaajuisesti epävarmat talousnäkymät, jotka ovat saaneet asiakkaita viivästyttämään uusia projektejaan. Myös tuotantoon päätyvät projektit ovat hidastuneet asiakkaiden säästellessä kustannuksista. Gartnerin mukaan 28 nm piirien toimitukset ovat käynnistymässä aiempaa hitaammin eikä niiden uskota nousevan yli neljään prosenttiin tehtaiden liikevaihdosta ensi vuoden kuluessa. Siruvalmistajat ovat vaikeassa tilanteessa, sillä tehtailla ei uskalleta asiakkaiden säästötoimien pelossa investoida täysiä uusiin linjastoihin.

Sirutehtaiden ongelmat ovat viime aikoina heijastuneet AMD:n talouteen. GlobalFoundriesin 32 nm SOI-prosessin ongelmat ovat johtaneet tilanteeseen, jossa AMD ei ole voinut toimittaa yhteistyökumppaneilleen tarpeeksi Llano-siruja, mikä laski yhtiön liikevaihtoa edellisellä neljänneksellä. Raporttien mukaan TSMC:n ongelmat 28 nm prosessissa taas aiheuttavat Radeon HD 7000 -sarjan ohjainten julkaisun viivästymisen ensi vuoden puolelle.
Mielenkiintoisena yksityiskohtana maailman suurin siruvalmistaja Intel on jo valmistelemassa massatuotantoa 22 nm prosessilla. Intel on koko ajan yhden asteen edellä muuta teollisuutta, kun yhtiö aikoo keväällä esitellä 22 nm tri-gate -tekniikalla tuotetut Ivy Bridge -prosessorit.

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Uusin viesti Keskustelualue
Muillakin huonoja kokemuksia Acerin läppäreistä? 3 21.1.2018 03:21 Kannettavat tietokoneet
Edullinen peliläppäri 5 14.12.2017 15:46 Kannettavat tietokoneet
Lisää... | Kirjoita uusi viesti keskustelualueille