Ubuntu tähtää puhelimiin ja tabletteihin

Kirjoittaja Teemu Laitila, | Kommentteja (5)

Ubuntu tähtää puhelimiin ja tabletteihin
Suosittua Ubuntu-linuxia kehittävän yhtiön Canonicalin toimitusjohtaja Mark Shuttleworth paljasti yhtiön tähtäävän seuraavaksi älypuhelimiin, tabletteihin sekä äly-TV-laitteisin. Puhelin-Ubuntua ei kuitenkaan nähdä vielä muutamaan vuoteen, sillä tarkoituksena on ensin saada seuraava pitkäaikaista tukea tarjoava 12.04 LTS -julkaisu valmiiksi.

Shuttlewort kertoo ZDNetin haastattelussa, että mobiililaitteet ovat Ubuntulle looginen seuraava askel. "Kun ihmiset ovat siirtymässä työpöydiltä mobiililaitteisiin, myös meidän on tärkeää seurata käyttäjiämme uusille alustoille", Shuttleworth perustelee.

Suuri osa Ubuntun uutta aluevaltausta tulee olemaan myös paljon kritiikkiä kohdannut Unity-työpöytäympäristö. Vasempaan laitaan sijoitettuun palkkiin perustuva käyttöliittymä on omiaan myös kosketuksella ohjattaessa ja se skaalautuu kohtalaisesti erikokoisille näytöille. Tavoitteena on luoda yhtenäiseen ulkoasuun perustuva ekosysteemi samaan tapaan, kuin Microsoftin ruutuihin perustuvaa Metro-käyttöliittymää ollaan kehittämässä.

Yhtenäisen näköisen ekosysteemin lisäksi toinen tärkeä osa mobiiliversiota on yhteistyö mobiiliprosessoreita suunnittelevan ARM:n kanssa. ARM:n tekniikkaan perustuvat prosessorit pyörittävät valtaosaa mobiililaitteista, joten esimerkiksi suorituskyvyn ja virransäästön optimoinneilla on merkitystä. Shuttleworth kertoo, että yhteistyö laitevalmistajien kanssa on jo hyvässä vauhdissa.

Ubuntu-perustaja ei paljasta tarkkoja aikatauluja kehitykselle, mutta laajalla laitetuella varustettujen mobiiliversioiden pitäisi olla valmiita kun Ubuntun versio 14.04 saapuu keväällä 2014.

5 kommenttia

ep_
Ubuntustahan on jo olemassa jokin mobiiliversio jollekkin parille harvalle mallille. Vaikea on ehkä Ubuntun asemasta nousta ilman laitevalmistajien tukea. Asus voisi olla luonteva kumppani kun se on julkaissut noita eri alustoilla toimivia laitteita. Ainiin, eikös Asukselta ole tulossa Ubuntu-läppäreitäkin joten joku Ubuntu transformer olisi aika loistava kapistus.

Mikäs tuo "Puelin-ubuntu" muuten tuolla jutussa on ;)
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 31. lokakuu, 2011 @ 12:58

BSOD is a registered trademark of Microsoft Corporation | Windowsin lähdekoodi

MoZar
Kyllä lensi Ubuntu nopsasti romukoppaan tämän Unity sekoilun alettua. Mutta totta tosiaan, Unity saattaisi toimia melkoisen hyvin kosketusnäytöllä. Työpöytäkäyttöön se oli mielestäni surkea.

---MoZar---

Anonymous User
Ei Ubuntua kaivata televisioihin tai älypuhelimeen, koska näitä varten on kehitteillä oleva Tizen. Unity on hirveä käyttöliittymä!
JA12
@ep_
Vasta oli uutinen että Dell ja Canonical aloitti kiinassa Ubuntulla varustettujen koneiden myynnin 220:ssä retail-myymälässä. Onhan siinä asiakaspotentiaalia mutta ei välttämättä saavuta odotettua myyntiä, riippuen mitkä ne odotukset ovat.

Epäilen siksi että Unity-käyttöliittymä ei ole kovin hyvä kun vertaa loistaviin Gnome 2/KDE/XFCE/Enlightenment työpöytiin. Unity ja Gnome 3 kuuluvat kosketusnäytöllisiin koneisiin, joissa aiemmin mainitut ovat kömpelömpiä.

Otsikoissa ollut myös että ARM palvelimia toimitettaisiin Ubuntun server-versiolla. Ubuntun suhteen ei yllätyksiä, yllättävämpää että ARM on kiinnostunut palvelinpuolesta, joka puolestaan selittyy sillä että kaikki sekoilee pilvipäissään (cloud computing).
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 31. lokakuu, 2011 @ 22:04
ArttuH5N1
Kyllä se pitää sanoa, että Unity näyttää hyvältä. Se miellyttää silmää. Mutta käytettävyys ei minusta ole sitä luokkaa, mitä pöytäkoneessa/läppärissä toivoisi. Tabletissa, puhelimessa tai jossain muussa kosketuslaitteessa se voisi olla omiaan.

Ja muistaakseni Ubuntulta on jo aikaisemminkin annettu vastaavia kommentteja?

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Uusin viesti Keskustelualue
Muillakin huonoja kokemuksia Acerin läppäreistä? 3 21.1.2018 03:21 Kannettavat tietokoneet
Edullinen peliläppäri 5 14.12.2017 15:46 Kannettavat tietokoneet
Lisää... | Kirjoita uusi viesti keskustelualueille