Linux-valmistajat vetoavat dual-boot-ominaisuuden puolesta

Kirjoittaja Teemu Laitila, | Kommentteja (7)

Linux-valmistajat vetoavat dual-boot-ominaisuuden puolesta
Ubuntu-linuxin takana oleva Canonical ja Red Hat Linuxia kehittävä Red Hat sekä Linux Foundation ovat julkaisseet laitevalmistajille listan suosituksia, joilla halutaan parantaa Linux-versioiden asemaa tulevan Windows 8 -järjestelmän rinnalla. Suositukset liittyvät Microsoftin edistämään UEFI Secure Boot -ominaisuuteen, jonka pelätään vaikeuttavan vaihtoehtoisten käyttöjärjestelmien asentamista.

Secure Boot estää käytännössä kaikkien muiden kuin valtuutetun tahon hyväksymien sovellusten (eli käyttöjärjestelmien) käynnistämisen bootin yhteydessä. Tarkoituksena on estää haittaohjelmia ujuttautumasta koneen käynnistysrutiineihin. Ominaisuus hankaloittaa avoimen lähdekoodin käyttöjärjestelmien asentamista, mutta se on todennäköisesti kytkeä pois päältä UEFI:n kautta.

Canonicalin ja Red Hatin julkaisemissa suosituksissa todetaan, että Secure Boot on hyvä tapa estää haittaohjelmien leviämistä, mutta sen toteutuksessa tulisi ottaa huomioon muutamia reunaehtoja. Ensiksikin OEM-valmistajien tulee tarjota helppokäyttöinen mahdollisuus poistaa Secure Boot kokonaan käytöstä. Toiseksi valmistajien tulisi mahdollistaa sallittujen järjestelmien listan muokkaaminen omaan käyttöön sopivaksi. Lisäksi yhtiöt ehdottavat, että tietokoneet toimitettaisiin tilassa, jossa käyttäjien on aluksi valittava Secure Bootin tila manuaalisesti.


Myös Linux Foundation kiinnittää huomiota käyttäjän mahdollisuuteen valita turvallisiksi luokiteltujen käyttöjärjestelmien tunnisteet.

Canonicalia ja Red Hatia huolettaa erityisesti se, että vaikka Secure Boot voitaisiinkin poistaa käytöstä, se saattaa olla esteenä monelle vähemmän tekniselle mutta Linuxista kiinnostuneelle käyttäjälle.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

7 kommenttia

johtaja59
OEM valmistajat voisivat yksinkertaisesti asentaa Winkkarin rinnalle Ubuntun, kun kiintolevytilaa on kuitenkin enemmän kuin tarpeeksi peruskäyttäjälle.
juuSOS
Originally posted by johtaja59:
OEM valmistajat voisivat yksinkertaisesti asentaa Winkkarin rinnalle Ubuntun, kun kiintolevytilaa on kuitenkin enemmän kuin tarpeeksi peruskäyttäjälle.
Täh, onhan meitä muidenkin distrojen käyttäjiä. (itsellä Fedora, enkä ikinä enää vaihtaisi Ubuntuun, toiseksi tällänen säätäjä kusee käyttiksensä aina jossakin vaiheessa siihen tilaan että pitää asentaa uudestaan..)

Pitänee jatkossa valita kone siis sen perusteella että voi asentaa molemmat..
Windowsin käyttöön on dualina kyllä itellä tällä hetkelläkin vain yksi hyvä syy joka on SPDIF -tuki (Linuxille ei toimivaa ajuria löydy tälle ALC268 -piirille, vaikka mitä ajureita kääntelis..)

Kaikenlisäksi, nykyviruksethan usein tunkevat juuri sinne käynnistyslohkoon (ehkä joskus 95-aikaan). Ja mikäli peruskäyttäjä pitää ne Winukan turhat UAC-suojaukset ja virustentorjuntaohjelmat päällä niin ei sinne kovolle ihan helposti niitä viruksia saa kuitenkaan asennettua. Turhaa Microsoftin kikkailua tämmönen.
ep_
M$ hoitaa pienetkin "kilpailijat" jotka voisivat vähentää Win8:n myyntiä pois markkinoilta ja varsin likaisesti. ;) No ei nyt ihan sentään. Kaikista parasta olisi että tuo säätöjuttu olisi niin helposti saatavissa kun olisi UEFI:n etusivulla. Tai sitten ihan jokin fyysinen nappi emolevyllä (Vaikka tämä menee jo mahdottomuuksiksi).

Originally posted by johtaja59:
OEM valmistajat voisivat yksinkertaisesti asentaa Winkkarin rinnalle Ubuntun, kun kiintolevytilaa on kuitenkin enemmän kuin tarpeeksi peruskäyttäjälle.

Jep.

Originally posted by juuSOS:
Originally posted by johtaja59:
OEM valmistajat voisivat yksinkertaisesti asentaa Winkkarin rinnalle Ubuntun, kun kiintolevytilaa on kuitenkin enemmän kuin tarpeeksi peruskäyttäjälle.
Täh, onhan meitä muidenkin distrojen käyttäjiä. (itsellä Fedora, enkä ikinä enää vaihtaisi Ubuntuun, toiseksi tällänen säätäjä kusee käyttiksensä aina jossakin vaiheessa siihen tilaan että pitää asentaa uudestaan..)

Sanottiinkin että peruskäyttäjälle riittää tuo Ubuntu. Tosin peruskäyttäjä ei todennäköisesti ole kuullutkaan välttämättä ubuntusta vaan yleensä Linuxista joten se on ihan sama mikä distro siellä on. Kuitenkin ehkä Ubuntu on paras peruskäyttäjälle, tai suse ja sitten ehkä fedora. Jos mielii muuta distroa käyttää niin todennäköisesti ei ole mikään peruskäyttäjä vaan säätäjä ja osaa asentaa käyttiksen ja säätää.

Originally posted by juuSOS:
Turhaa Microsoftin kikkailua tämmönen.

Jep.

BSOD is a registered trademark of Microsoft Corporation | Windowsin lähdekoodi

Anestic
@ep Juu eivät osanneet ajatella, että se oma on jo myyty, kun aletaan ubuntua asentelemaan uuteen koneeseen :D

http://rompeblogi.blogspot.fi/

JA12
Saisi jokainen olla tuota vastaan ihan oletuksena, mukaanlukien Windows-käyttäjät. Ei varmaan tullut mieleen että jos avaimia hallitsee kuka tahansa muu paitsi koneen ostaja, niin voi sen koneen hallinta olla hankalaa. Hankaluuksia ennustettavissa myös myyntiin ja käytetyn ostoon. Mahdollistaa siis sen että voivat sanoa mitä käyttöjärjestelmää ja mitä versiota siitä kyseisellä koneella ajetaan.
Samoin, entistä enemmän koneita olisi pakko/helpompaa työntää roskiin kuin pitää käytössä muuhun tarkoitukseen. Varmasti kelpaa laitevalmistajille.

OEM-valmistajat jo väläytelleet että yksi mahdollisuus olisi pitää osa koneista lukittuna ja osa toimitettaisiin avaimien kanssa. Eli vähän kuin SIM-lukittu puhelin. Lopputuloksena se että et omista Windowsia (vaan sen lisenssin) ja jatkossa et itse konettakaan.
ArttuH5N1
Eli kohta et saa päättää enää itse, mitä sinne koneeseen asentelet? Kuka Microsoft on minua estämään, jos haluan heittää Windowsin seuraksi pari linuxia? Ymmärrän kyllä huolen viruksista Windowsin kohdalla, varsinkin kun tulevan version kanssa mainetta yritetään parantaa. Mutta kamoon.

Originally posted by ep_:
Kuitenkin ehkä Ubuntu on paras peruskäyttäjälle, tai suse ja sitten ehkä fedora.
Krhm... Linux Mint.
ep_
Originally posted by ArttuH5N1:
Originally posted by ep_:
Kuitenkin ehkä Ubuntu on paras peruskäyttäjälle, tai suse ja sitten ehkä fedora.
Krhm... Linux Mint.
No ei ole Mint:ikään huono peruskäyttäjälle.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 2. marraskuuta, 2011 @ 14:48

BSOD is a registered trademark of Microsoft Corporation | Windowsin lähdekoodi

Kommentoi uutista