ARM siirtymässä 64-bittisyyteen

Kirjoittaja Manu Pitkänen, | Kommentteja (1)

ARM siirtymässä 64-bittisyyteen
Mobiililaitteiden suorittimissa käytettävä ARM-arkkitehtuuri on siirtymässä 64-bittiselle aikakaudelle. Arkkitehtuuria kehittävä ARM Holdings julkaisi hiljattain tietoja uudesta ARMv8-arkkitehtuurista.

Esimerkiksi Cortex-A9- ja Cortex-A15-ytimistä tuttua 32-bittistä ARMv7:ää on käytetty paljon ARMv8:n suunnittelussa. ARM ei aio kuitenkaan kiirehtiä 64-bittisyyden kanssa, sillä ensimmäiset siihen perustuvat laitteet ovat markkinoilla aikaisintaan vuonna 2014. ARMv8-pohjaisilla prosessoreilla voidaan suorittaa sekä 32- että 64-bittisiä ohjelmia, joten yhteensopivuus vanhoihin ohjelmiin on taattu.

ARM lupaa uuden arkkitehtuurin olevan energiatehokas ja sopivan erinomaisesti palvelinkäyttöön.

Aiempien tietojen mukaan Nvidia käyttää tulevissa Maxwell-näytönohjaimissa Project Denverinä tunnettuja 64-bittisiä ARM-suoritinytimiä. Ne eivät kuitenkaan käytä ARMv8-arkktehtuuria. Maxwell-näytönohjaimet ilmestyvät voimassa olevan aikataulun mukaan vuonna 2014. Ottaen huomioon Microsoftin ja ARM:n nykyisen yhteistyön, niin tuki 64-bittisille ARM-suorittimille saatetaan saada jo "Windows 9:ään".

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

1 kommentti

syrtek66
en finalmento. Tärkeintä on se että day 0 ubunutulla on tarjolla parempi ajuri tuki kuin windowsilla.

"History books will be written about events this month. The story they will tell is up to us"

Kommentoi uutista