ARM siirtymässä 64-bittisyyteen

Kirjoittaja Manu Pitkänen, | Kommentteja (1)

ARM siirtymässä 64-bittisyyteen
Mobiililaitteiden suorittimissa käytettävä ARM-arkkitehtuuri on siirtymässä 64-bittiselle aikakaudelle. Arkkitehtuuria kehittävä ARM Holdings julkaisi hiljattain tietoja uudesta ARMv8-arkkitehtuurista.

Esimerkiksi Cortex-A9- ja Cortex-A15-ytimistä tuttua 32-bittistä ARMv7:ää on käytetty paljon ARMv8:n suunnittelussa. ARM ei aio kuitenkaan kiirehtiä 64-bittisyyden kanssa, sillä ensimmäiset siihen perustuvat laitteet ovat markkinoilla aikaisintaan vuonna 2014. ARMv8-pohjaisilla prosessoreilla voidaan suorittaa sekä 32- että 64-bittisiä ohjelmia, joten yhteensopivuus vanhoihin ohjelmiin on taattu.

ARM lupaa uuden arkkitehtuurin olevan energiatehokas ja sopivan erinomaisesti palvelinkäyttöön.

Aiempien tietojen mukaan Nvidia käyttää tulevissa Maxwell-näytönohjaimissa Project Denverinä tunnettuja 64-bittisiä ARM-suoritinytimiä. Ne eivät kuitenkaan käytä ARMv8-arkktehtuuria. Maxwell-näytönohjaimet ilmestyvät voimassa olevan aikataulun mukaan vuonna 2014. Ottaen huomioon Microsoftin ja ARM:n nykyisen yhteistyön, niin tuki 64-bittisille ARM-suorittimille saatetaan saada jo "Windows 9:ään".

1 kommentti

syrtek66
en finalmento. Tärkeintä on se että day 0 ubunutulla on tarjolla parempi ajuri tuki kuin windowsilla.

"History books will be written about events this month. The story they will tell is up to us"

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Uusin viesti Keskustelualue
Muillakin huonoja kokemuksia Acerin läppäreistä? 3 21.1.2018 03:21 Kannettavat tietokoneet
Edullinen peliläppäri 5 14.12.2017 15:46 Kannettavat tietokoneet
Lisää... | Kirjoita uusi viesti keskustelualueille