Intelin seuraavissa suorittimissa 20 prosenttia pienempi TDP-arvo

Kirjoittaja Manu Pitkänen,

Intelin seuraavissa suorittimissa 20 prosenttia pienempi TDP-arvo
Sirujätti Intel aikoo tuoda markkinoille ensi keväänä uusia 22 nanometrin tekniikalla valmistettuja suorittimia. Uusien tietojen mukaan niiden TDP-arvo tulee tippumaan vastaavista Sandy Bridge -malleista jopa 20 prosenttia.

Aiempaa pienempi lämmöntuotto on saatu aikaan pienemmällä valmistustekniikalla (32 -> 22 nm), kolmiulotteisilla transistoreilla ja uusilla virranhallintatekniikoilla. Siinä missä nykyiset valtavirtaluokan ja sitä tehokkaammat suorittimet on asetettu 95 watin TDP-lukemille, niin vastaavat Ivy Bridge -mallit tarvitsevat korkeintaan 77 watin jäähdytystehon.

Seuraavan sukupolven neliytimisten Core i5- ja i3-mallien arvot ovat vuorostaan 65 ja 45 wattia.

TDP:stä puhuttaessa Ivy Bridgen tapauksessa kannattaa pitää mielessä, että kyseisissä suorittimissa käytetään niin sanottua konfiguroitavaa TDP:tä.
Sen taustalla on teknologia, joka muuntelee suorittimen TDP:tä käytössä olevan jäähdytystehon mukaan. Mikäli systeemissä on hyvä jäähdytys, niin suorittimen TDP:tä voidaan nostaa, mikä antaa vuorostaan Turbo Boostille lisää pelivaraa toimia (ts. suoritin voi nostaa kellotaajuutta tavallista enemmän). Sama toimii myös toisin päin, jolloin esimerkiksi kannettavan akkukestoa saadaan pidennettyä.


Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Uusin viesti Keskustelualue
Muillakin huonoja kokemuksia Acerin läppäreistä? 3 21.1.2018 03:21 Kannettavat tietokoneet
Edullinen peliläppäri 5 14.12.2017 15:46 Kannettavat tietokoneet
Lisää... | Kirjoita uusi viesti keskustelualueille