AMD:n Bulldozerin julkaisudiat vuodettiin etukäteen

Kirjoittaja Panu Roivas, | Kommentteja (1)

AMD:n Bulldozerin julkaisudiat vuodettiin etukäteen
Turkkilainen DonanimHaber-sivusto on saanut käsiinsä oletetusti AMD:n uuden Bulldozer-arkkitehtuuriin perustuvien FX-sarjan prosessoreiden julkaisua varten tekemät julkaisudiat. Tietojen perusteella 12. lokakuuta julkaistavat FX-suorittimet kilpailisivat tasaväkisesti Intelin Sandy Bridge -suorittimia vastaan.AMD:ltä on tulossa ensimmäisessä aallossa kolme FX-sarjan suoritinta, FX-8150, FX-8120 ja FX-6100. Lippulaivamalli FX-8150 toimii 3,6 GHz kellotaajuudella ja sen maksimi turbotaajuus on 4,2 GHz. Sen suositushinta on 245$, joten se asettuu odotetusti Intelin 2500K:n ja 2600K:n väliin. FX-8120 tiputtaa perustaajuuden 3,1 GHz ja Turbon 4,0 GHz tasolle, ja hinta tippuu samalla 205 dollariin. Köykäisimpänä versiona toimii kuusiytiminen FX-6100, jonka suositushinta on 175$. Myöhemmin tulossa on myös kolme neliytimistä mallia ja sekä kahdeksanytiminen FX-8100.AMD vertailee Bulldozeria mm. säikeistetyissä sovelluksissa, joissa se suoriutuu tasaväkisesti Intelin Core i7 -2600K:n kanssa.


Lisäksi FX-sarja suorittimien pitäisi olla nopeampia peleissä käytettäessä Eyefinityä ja suuria resoluutioita. AMD:n Scorpius-alusta mahdollistaa kahden x16-nopeudella toimivan näytönohjaimen käytön, siinä missä Intelin alustalla joutuu tyytymään 8x-nopeuksiin SLI/CrossFire -kokoonpanoissa.Uusi arkkitehtuuri tuo myös AMD:n suorittimiin käskykantalaajennukset kuten AES ja AVX, jotka jo löytyvät Inteliltä, mutta lisäksi AMD tuo myös FMA4 ja XOP -käskyt, joita voidaan käyttää esimerkiksi laskentasovelluksissa.Vuodettujen tietojen perusteella AMD:n Bulldozer-arkkitehtuuri ei ainakaan vielä osoita ylivoimaisuuttaan säikeistetyillä kuormilla. Se kuitenkin kilpailee asiallisesti Sandy Bridgen kanssa siinä missä edellisen sukupolven Phenom II -suorittimet toimivat enimmäkseen heittopusseina. AMD ei ole kuitenkaan vertaillut yhden säikeen suorituskykyä, mikä saattaa olla arkkitehtuurin kompastuskivi.

Jos huhut lokakuun 12. päivän julkaisusta osoittautuvat todeksi, emme joutune odottamaan puolueettomia testejä kovin pitkään, mutta siihen asti vaikuttaa siltä, että AMD on vihdoin ja viimein tuomassa markkinoille varteenotettavan kilpailijan Intelin Sandy Bridge -suorittimille.

1 kommentti

Rokkiman
Määrä korvaa laadun.

AMD phenom II 955be
Palit GTX 460 1gb
4GB DDR3 Ram 1333mhz

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Uusin viesti Keskustelualue
Muillakin huonoja kokemuksia Acerin läppäreistä? 3 21.1.2018 03:21 Kannettavat tietokoneet
Edullinen peliläppäri 5 14.12.2017 15:46 Kannettavat tietokoneet
Synaptics ohjauspaneeli ei toimi 4 5.9.2017 12:05 Kannettavat tietokoneet
Lisää... | Kirjoita uusi viesti keskustelualueille