Linuxin asentaminen Windows 8 -koneisiin aiempaa hankalampaa

Kirjoittaja Manu Pitkänen, | Kommentteja (5)

Linuxin asentaminen Windows 8 -koneisiin aiempaa hankalampaa
ArsTechnican mukaan Linux-käyttöjärjestelmien asentaminen Windows 8 -tietokoneisiin saattaa olla aiempaa hankalampaa. Taustalla on Designed for Windows 8 -sertifikaatti, jonka saamiseksi PC-valmistajien on käytettävä tietokoneissaan UEFI Secure Boot -ominaisuutta.

Secure Boot estää käytännössä sellaisten ohjelmien latautumisen käynnistymisen yhteydessä, jotka eivät ole valtuutetun tahon hyväksymiä. Ominaisuus hankaloittaa avoimen lähdekoodin käyttöjärjestelmien asentamista, mutta se on mahdollista kiertää kytkemällä ominaisuus pois päältä UEFI:sta. Valmistajien on tosin mahdollistettava Secure Boot -ominaisuuden pois päältä kytkeminen.

Microsoft perustelee linjausta haittaohjelmilla. Yhtiön mukaan yhä useammat haittaohjelmat pyrkivät tunkeutumaan käyttöjärjestelmän käynnistykseen ja estämään järjestelmän toiminnan. Secure Bootin ansiosta vain luotetut ohjelmat voidaan käynnistää, mikä torppaa haittaohjelmien pahaenteiset yritykset.


Red Hat -kehittäjä Matthew Garretin mukaan Microsoft ei estele PC-valmistajia kehittämästä Secure Bootin pois päältä kytkevää UEFI:a, mutta sertifikaatin saamiseksi sen on oltava käytössä. Garret myös perustelee minkä takia sertifikaattien hankkiminen Linux-käyttöjärjestelmille on toivoton urakka.

Windows 8:n ominaisuuksista voit keskustella Hardware.fi:n uudelle Windowsille omistetulla keskustelualueella.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

5 kommenttia

Primus_
Tässä ei nyt otettu kantaa ollenkaan sertifikaatin hintoihin! Syön housuni jos M$ niitä ilmaiseksi myöntää. Ajureiden osaltahan käytäntö on toiminut ainakin Vistasta saakka.
xxwavx112
Naurattaisi jos ei itkettäisi.

2500K / Asus P8Z68-V / MSI TwinFrozr GTX 580 / G.Skill RipJaws 1600 2x4GB / Samsung Spinpoint F3 1Tb / Windows 8 64 bit

necq
ASD ASD ASD ASD jne.... No. Jostain kai ne M$:n johtoportaan nousevat palkkakustannuksetkin on nyhdettävä.
ep_
M$ tekee kaikkensa estääkseen pienetkin "kilpailijat" (vaikka ei linuxien ja unixien ym. voida sanoa kilpailevan ikkunoiden kanssa) ja yrittää viedä sen parin prosentin siivun käyttäjistä jonka avoimen koodin käyttikset ovat onnistuneet haalimaan.

Tarkoittaako tämä nyt käytännössä sitä ettei win 8 asennus siis onnistu vanhempiin laitteisiin kun ei ole UEFI:a? Microsofthan kehui että "Windows 8 toimii myös vanhemmissa laitteissa"? Selittäkää joku kun en tästä ole ihan perillä. Voiko BIOS:n itse korvata UEFI:lla jotta win 8 toimisi?
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 23. syyskuuta, 2011 @ 13:20

BSOD is a registered trademark of Microsoft Corporation | Windowsin lähdekoodi

rikse94
Eihän tässä mitään ihmeellistä ole.. Tottakai laitevalmistajat ymmärtävät, että ei ole mitään järkeä rakentaa UEFI:a, josta Secure Bootia ei saa pois päältä. Kuten MS totesi, kyseessä tuskin on minkäänmuotoinen "Kun kerran Apple niin me kans" -homma eli laitettaisiin jonkinlainen ohjelmistoesto laitteeseen tai vaadittaisiin tiettyjä ominaisuuksia laitteilta vaan järkevältähän tämä kuulostaa. Järjestelmään päästään helpoimmin käsiksi boottauksen yhteydessä ja kun se suojataan niin vaikkei haittaohjelmien asentumista estetä, ainakin ikävimmät haitat vältetään. Eihän ne uudet UEFI:t mitään MS-sidonnaisia tule olemaan/voisi missään tapauksessa olla.

Kommentoi uutista