Gigabyte selvittää emolevyjen kiistellyn PCIe 3.0 -tuen

Kirjoittaja Teemu Laitila,

Gigabyte selvittää emolevyjen kiistellyn PCIe 3.0 -tuen
Gigabyte on julkaissut diasarjan, jonka tarkoituksena on avata viime aikoina kiistojen kohteena ollutta nykyisten emolevyjen tukea nopeammalle PCI Express 3.0 -standardille. MSI väitti aiemmin tässä kuussa (ja myöhemmin myös ASRock), että Gigabyten emolevyt eivät todellisuudessa tue PCIe 3.0:n nopeampia kaistanleveyksiä.

MSI:n kritiikki kohdistui Gigabyten useimmissa emolevyissä käyttämiin PCIe 2.0 -standardin mukaisiin kytkinpiireihin. MSI:n mukaan hitaampien kytkinpiirien käyttö käytännössä estää uudemman standardin kaiken potentiaalin saavuttamisen. Gigabyten mukaan yhtiön nykyisissä emolevyissä voidaan kuitenkin käyttää tulevia PCIe 3.0 -standardin näytönohjaimia.

PCIe 3.0 -tuki saapuu Ivy Bridge -prosessoreiden myötä ja nykyiset LGA 1155 -kannalliset emolevyt ovat todennäköisesti yhteensopivia tulevien prosessoreiden kanssa, kunhan valmistajat julkaisevat vaadittavat BIOS-päivitykset. Gigabyten mukaan nykyisissä emolevyissä on täysi tuki yhdelle 16 PCIe 3.0 -kaistaa käyttävälle laitteelle, sillä yhdestä korttipaikasta on suora yhteys prosessorin PCIe-ohjaimeen, jolloin liikennettä ei tarvitse ohjata edellisen sukupolven kytkinpiirin kautta.
Jos taas koneeseen liitetään kaksi nopeampaa standardia käyttävää ohjainta, puolet kaistoista kulkevat kytkinpiirin kautta. Käytännössä ensimmäisessä korttipaikassa oleva ohjain saa siis käyttöönsä kahdeksan kaistaa, jotka toimivat PCIe 3.0 -nopeuksilla. Toisen korttipaikan ohjain saa myös käyttöönsä kahdeksan kaistaa, mutta niiden nopeus tippuu vanhemman standardin mukaiseksi.Gigabyten valikoimaan kuuluu lisäksi yksi emolevy, joka sisältää virallisen kolmannen sukupolven kytkinpiirin: Z68-pohjainen G1.Sniper 2. Nopeampi kytkinpiiri mahdollistaa 16 PCIe 3.0 -kaistan jakamisen kahdeksi kahdeksan kaistaa tarjoaviksi korttipaikoiksi, jolloin molemmat ohjaimet voivat toimia natiivilla nopeudellaan. Gigabyten mukaan kaikki tulevat Z68-mallit sisältävät kolmannen sukupolven kytkinpiirit.Kiistely aidosta tuesta on tällä hetkellä vielä periaatteellisella pohjalla, sillä nykylaitteisto ei kykene hyödyntämään uudemman standardin tarjoamia nopeuksia. Lisäksi on täysin auki, hyötyvätkö edes uuteen standardiin perustuvat näytönohjaimet suuremmasta kaistasta. Nykyisten PCIe-kaistojen skaalautuvuuden testien perusteella vaikuttaisi kuitenkin siltä, että nopeampi standardi ei juuri paranna konkreettisia tuloksia ainakaan alkuvaiheessa.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

Kommentoi uutista