Windows 8:n sisäänrakennettu tietoturva huolettaa turvayhtiöitä

Kirjoittaja Teemu Laitila, | Kommentteja (1)

Windows 8:n sisäänrakennettu tietoturva huolettaa turvayhtiöitä
Tietoturvayhtiö Sophos ennustaa Windows 8:n sisäänrakennetun tietoturvatoiminnon aiheuttavan hampaiden kiristelyä alan suurimpien toimijoiden Symantecin ja McAfeen toimistoissa. Microsoft on tähänkin saakka tarjonnut käyttäjille ilmaisista tietoturvaa Microsoft Security Essentials -paketin muodossa, mutta sovellus on kuitenkin ollut ladattava erikseen.

Aiemmissa Windows-versioissa (Vista, 7) Microsoft on tarjonnut käyttäjille osittaisia turvaominaisuuksia Windows Defender -sovelluksen avulla. Tulevan Windows 8:n tapauksessa Microsoftin odotetaan integroivan osia Security Essentials -paketista suoraan käyttöjärjestelmän Defender-pakettiin.

Sophos olettaa tulevassa käyttöjärjestelmästä löytyvän ainakin suojaus haittaohjelmilta, palomuuri sekä vanhemmille mahdollisuus rajoittaa jälkikasvunsa koneen käyttöä, mikä ainakin teoriassa tekee ulkopuolisen tietoturvasovelluksen hankinnasta turhan ostoksen.

Blogitekstissään Sophos ennakoi, että Microsoftin ratkaisu saattaa johtaa turvapakettien hintojen laskuun tai tehokkaampiin ilmaisversioihin. Toinen ratkaisu saattaisi olla lakitupa, jossa tietoturvajätit voisivat syyttää Microsoftia kilpailun rajoittamisesta, kuten kävi aikanaan selainsodissa.
Tämän uutisen kommenttien lisäksi keskustelua Windows 8:n uusista ominaisuuksista voi jatkaa sille omistetulla keskustelualueella.

1 kommentti

_kooma_
Ei voi muuta todeta kuin että huoh. Kerrankin kun Mikkisofta olisi tekemässä jotakin järkevää, koskien oman järjestelmänsä tietoturvaa niin sitten alkaa kaamea poru ja hampaiden kiristys.
Loistava homma Microsoftilta, toivottavasti saisivatkin järjestelmänsä siihen malliin ettei ulkopuolisia tietoturva ohjelmistoja tarvittaisi lainkaan.

Tottahan on että silloin moni menettäisi työnsä, mutta nämä firmat voisivatkin alkaa tekemään jotakin muuta/muita ohjelmistoja samalla innolla. Eiköhän seuraava "pelastettava" järjestelmä löydy vaikkapa Applen puolelta, käyttäjä määrät ainakin ovat kasvussa..

Toisaalta, nykyiselläänkin Windows 7:kan oma palomuuri on mielestäni erittäin loistava, ja sille kun vielä on asentanut kaveriksi Avastin ilmaisversion, niin eipä ole koneella ollut kovin kummoisia ongelmia.

Selain vertaus on hieman ontuva siitäkin syystä että esim ainakin Mozilla Firefox, Googlen Chrome ja Opera ovat ilmaisia selaimia. Nuo kaikki on saatavilla myös Linuxille, jolle ei ole ollut oikeastaan koskaan tarvetta tietoturva-ohjelmistolle, ainakaan ns.peruskäyttäjän osalta.
Tietääkseni EU:ssa käräjöitiin Explorerin osalta koska Microsoft oli/on integroinut itse järjestelmään. Explorer on edelleen koneilla, siis tämä ikkunoiden hallinta järjestelmä.
Selaimen on voinut valita ilmeisesti jo jonkin aikaa, Firefoxin, Chromen ja Operan väliltä (vai olikos Operan tilalla Explorer, en muista 100% varmaksi?).

Noh mutta vielä itse uutiseen. Hieno juttu Microsoftin osalta, turhaa porua tietoturva yhtiöiden suunnalta.
Tässähän saattaisi jopa alkaa miettimään hypoteesia jonka mukaan tietoturva yhtiöt itse suunnittelisivat osan haitakkeista ja sitten niitä varten suojausta tarjoten ovat luoneet virustorjunta ohjelmiston.
Tottahan se on että esimerkiksi Windows XP:n tietosuoja sellaisenaan on kuin emmental juusto, reikiä ja isoja sellaisia. Tuohon väliin ulkopuolisten kehittelijöiden on ollut hyvä markkinoida omia sovelluksiaan. Toiset parempia kuin toiset.

Eli, aika aikaansa kutakin.

Fractal Design Arc Midi + 4x140mm + 1x120mm Arctic Cooling, ASRock Extreme4 970, Phenom II X6 1090T @ 3.8GHz + Phanteks PH-TC14PE, 8GB DDR III @ 1600MHz, Palit GTX 570, Seagate 500GB + 1TB HDD, Samsung DVD-RW, Corsair HX620W.
Netti: DNA 4G @ Sierra Wireless

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Uusin viesti Keskustelualue
Muillakin huonoja kokemuksia Acerin läppäreistä? 3 21.1.2018 03:21 Kannettavat tietokoneet
Edullinen peliläppäri 5 14.12.2017 15:46 Kannettavat tietokoneet
Synaptics ohjauspaneeli ei toimi 4 5.9.2017 12:05 Kannettavat tietokoneet
Lisää... | Kirjoita uusi viesti keskustelualueille