AfterDawn logo

AMD:n mobiilialustojen koodinimet selitettynä

Panu Roivas Panu Roivas

AMD:ltä on luvassa mitä mielenkiintoisimmin nimettyjä suorittimia, näytönohjaimia ja alustoja, mutta joskus saattaa tuntua siltä, että AMD:n koodinimet vilisevät silmissä eikä niistä saa mitään tolkkua. Onneksi AMD on välillä myös itse tunnustanut asian ja kerännyt ystävällisesti koodinimet yhteen paikkaan ja selvittänyt niiden tarkoituksen.

3DCenter-foorumille eksyneiden AMD:n mobiiliosaston diojen joukosta on löytynyt myös dia, jossa esitetään AMD:n mobiilialustojen koodinimet. Ensi vuonna on luvassa mm. Comal-alusta ja sen Trinity APU. Deccan-alusta korvaa vuorostaan nykyisen Brazos-alustan vähävirtaisessa kategoriassa. Nykyisen Z-sarjan suorittimena myytävä Desna APU tablet-suoritin vuorostaan korvataan Hondo APU:lla.


Vuonna 2013 on vuorostaan tulossa Indus-alusta korvaamaan Comal-alustan. Kuvassa sen suorittimeksi on merkattu edelleen "Trinity", mutta toisen dian perusteella sen paikalla pitäisi lukea "Kaveri" APU. Deccan-alustan korvaaja on Kerala, jonka suorittimina toimii Kabini-koodinimellä kulkevat suorittimet. Tablet-puolella Brazos T -alusta korvataan Samaralla.

AMD:n aikaisempi koodinimiselvitys julkaistiin viime vuoden Analyst Day:n aikaan, ja siinä selvitetään nykyisien ja pian julkaistavien tuotteiden koodinimiä. Ironisesti AMD:n sivuilla mm. Bulldozerin julkistukseksi ollaan kerrottu 1H 2011.

Pyrimme jatkossa linkkaamaan AMD:n koodinimiä runsaasti käyttävissä uutisissa tähän uutiseen, jotta lukijat pysyisivät jatkossakin kärryillä käytetyistä koodinimistä.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT