AfterDawn logo

Windows 8 toimii vanhallakin koneella sujuvasti

Manu Pitkänen Manu Pitkänen

Historia on osoittanut, että uusi Windows tarkoittaa samalla kohonneita laitteistovaatimuksia. Näin ei tule kuitenkaan käymään Windows 8:n kohdalla.

Todistaakseen kehitteillä olevan käyttöjärjestelmän alhaiset vaatimukset, Microsoft näytti miten se toimi kolme vuotta vanhalla Lenovon miniläppärillä. Esityksen perusteella kone toimi selvästi sutjakammin Windows 8:lla kuin 7:llä.

Saman olen huomannut omalla Asuksen T101MT-miniläppärillä, josta löytyy gigahertsin taajuudella (alikellotettu) toimiva yksiytiminen Atom N450 -suoritin. Tietokone käynnistyy Immersive UI -näkymään noin 15 sekunnissa uuden HybridBootin ansiosta (eli tietokone ei ole suljettuna samassa mielessä kuin Windows 7:ssä). Lepotilasta herääminen tapahtuu välittömästi, kun taas seiskalla heräämistä sai odotella kymmenisen sekuntia.

Microsoftin mukaan Windows 8:n Developer Preview -versio varaa muistia 281 megatavua, kun esimerkiksi SP1:llä varustettu Windows 7 tarvitsee muistia 404 megatavua. Omalla tietokoneella Windows 8 tosin näyttäisi käyttävän 500 megatavua muistia. Kovalevytilaa asennus (32-bit) vie 8,36 gigatavua.


Käyttöjärjestelmään on kuitenkin luvassa paljon sellaisia uudistuksia, jotka eivät ole vielä käytössä. Windows 8:han ei ole vielä edes beta-vaiheessa. Esimerkiksi uusi Protogon-tiedostojärjestelmä näyttäisi olevan vain osittain mukana.

Apua Windows 8:n suhteen löydät juuri avatuilta Windows 8 -keskustelualueiltamme, johon keräämme vinkkejä ja ohjeita Windows 8:n käyttöön.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT