AfterDawn logo

AMD demosi 28 nm näytönohjainta suljettujen ovien takana

Panu Roivas Panu Roivas

AMD:n Thomas Seifert jakoi muutamia tietoja AMD:n nykyisestä tilanteesta Deutsche Bank Technology -telekonferenssissa, muun muassa prosessitekniikan toimivuudesta, APU-piirien markkinaosuuden kasvusta ja erillisten näytönohjainten kannibalisaatiosta.

Prosessitekniikan osalta AMD kertoi Globalfoundriesin tuotannon olevan tällä hetkellä riittämätön kilpailemaan Intelin tuotantomäärien kanssa. AMD:llä on kuitenkin sopimus Globalfoundriesin kanssa, jossa se maksaa vain toimivista piireistä kokonaisten piikiekkojen sijaan. AMD:llä on ollut samankaltainen sopimus TSMC:n kanssa jo vuosia. Globalfoundriesin 28 nm tuotanto alkaa AMD:n mukaan ensi vuoden toisella puoliskolla, joten siihen asti 28 nm tuotteet, kuten Southern Island -grafiikkapiirit sekä Krishna- ja Wichita-APU:t tulevat TSMC:n tehtailta.


AMD odottaa APU-piirien tulevan jatkossa syömään alemman pään näytönohjainten markkinaosuuden, mutta AMD:lle se on positiivinen asia, sillä halpanäytönohjainten marginaalit ovat pienemmät kuin APU-piirien. Tehokkaampiin näytönohjaimiin APU-piirien myynnin ei pitäisi vaikuttaa. Seifert kertoi AMD:n demoavan uusia 28 nm näytönohjaimia tänään San Franciscossa, joten niiden julkaisu ei liene kaukana. Tiedossa ei kuitenkaan ole, perustuvatko ensimmäiset piirit vanhempaan VLIW4-arkkitehtuuriin vaiko uuteen Graphics Core Next -arkkitehtuuriin.

AMD aikoo myös julkaista lisää suorittimia tablet-markkinoille Windows 8:n julkaisuun mennessä. AMD odottaa myös Intelin Ultrabook-konseptiin mahtuvan myös AMD:n prosessoreita, erityisesti ensi vuonna julkaistava Llanon seuraaja Trinity, jonka kerrotaan lisäävän graafista suorituskykyä ja tiputtavan samalla virrankulutuksen puoleen nykyisestä.

Päivitys: Xbit Labs on julkaissut kuvan, jossa esitellään 28 nm mobiilipiiriä AMD:n testialustalla:


KOMMENTOI

Haluatko kommentoida tätä artikkelia?
Kirjaudu sisään tai Luo uusi käyttäjätunnus.