Ubuntulle ehdotetaan kuukausittaista kehityssykliä

Kirjoittaja Manu Pitkänen, | Kommentteja (2)

Ubuntulle ehdotetaan kuukausittaista kehityssykliä
Ubuntun teknisen lautakunnan jäsen Scott James Remnant pohtii tuoreessa blogimerkinnässään suositun Linux-jakelun siirtymistä kuukausittaiseen kehityssykliin. Käyttäjien toivotaan kertovan ajatuksensa nopeasta päivityskierrosta, olivat ne sen puolesta tai sitä vastaan.

Ubuntu päivittyy nykyisin puolen vuoden välein, ensin huhtikuussa ja seuraavan kerran lokakuussa. Jokaiselle versiolle taataan 18 kuukauden tuki, paitsi pidennetyllä kolmen vuoden tuella varustetut LTS-versiot (palvelimissa viisi vuotta).

Säännöllisyydellä on haluttu tehdä Ubuntusta OEM-valmistajien kannalta mahdollisimman ennakoitava jakelu ja nopeudella haluttiin aikoinaan erottautua hitaasti etenevästä Debian-projektista. Remnantin näkemyksen mukaan Ubuntusta voitaisiin julkaista nopeammalla aikataululla pienempiä päivityksiä, hieman samaan tapaan kuin Firefoxissakin.

Remnantin mukaan tämä toisi kehitystyöhön mielenrauhaa, sillä keskeneräisiä projekteja ei tarvitsisi väkipakolla saada valmiiksi huhti- tai lokakuuksi. Näin ollen jälkikäteen julkaistavilta bugikorjauksiltakin vältyttäisiin. Päätöstä on kritisoitu etenkin ennustettavuuden heikentymisellä. Sen on myös nähty lisäävän kolmannen osapuolen ohjelmistojen kehittäjien työtaakkaa.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

2 kommenttia

ArttuH5N1
ArttuH5N1
Olisihan tuossa omat puolensa, mutta tarkoittaisiko kuukauden kehityssykli sitten melkeinpä siirtymistä tavallisesta mallista melko lähelle tuota rolling-distribution-mallia?
Raattis
Raattis
Itse pidän rolling release distroista, mutta minusta Ubuntun päivittymistahti kuuluu olla kvantittunut. Näkyvät päivitykset versioiden välillä ovat Ubuntun juttu.

Kuukauden välein uuden version julkaisu tuntuu jotenkin turhan tiheältä - eihän siinä ajassa ehdi tehdä mitään päivittämissotkun arvoista uudistusta. Jos päivitystahtia halutaan tihentää, voitaisiin se minusta tehdä niin, että vaikka kaksi kertaa vuodessa julkaistaisiin stable ja sitten parin kuukauden välein unstable. Ja jos päivityksiä haluaa vielä tiheämmin, voi käyttää testing- ja nightly-julkaisuja.

Puolen vuoden julkaisutahdin pakottamana ominaisuuksien runttaaminen seuraavaan julkaisuun ei ole yksinomaan huono asia, sillä, vaikka julkaisuun kiirehditty ominaisuus saattaa tällöin olla buginen, olisi se kuitenkin julkaistu. Julkaisun lykkääminen kuukaudella on vähän liian helppoa.

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Biisiketju 4997 Vapaata keskustelua
Thunderbird/Gmail ongelma 14 Windows -ongelmat
Yleistä keskustelua asian vierestä 103 Vapaata keskustelua
Muistin lisääminen tietokoneeseen. Mitä huomioon? 4 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Hyvät tarjoukset-ketju 1142 PC:n rautaan liittyvä keskustelu
Mitä tarkastaa/päivittää uuteen valmiiseen konepakettiin. 1 Uutta tietokonetta ostamassa
PlayStation 5 -saatavuus 1 Playstation (PS4 ja PS5)
Videoketju 402 Vapaata keskustelua
Uudet / mielenkiintoiset sovellukset 2 Yleistä keskustelua kännyköistä
Perseilyketju. 2194 Vapaata keskustelua
Näytä lisää viestejä