Windows 8 käynnistyy parhaimmillaan muutamassa sekunnissa

Kirjoittaja Manu Pitkänen, | Kommentteja (12)

Windows 8 käynnistyy parhaimmillaan muutamassa sekunnissa
Microsoftin kehittämän Windows 8:n täysi paljastus on enää muutamista päivistä kiinni, mutta yhtiö antaa edelleen pieniä ennakkomaistiaisia uuden käyttöjärjestelmän ominaisuuksista. Tällä kertaa esittelyvuorossa on käynnistysnopeus.

Yhtiö on jo aiemmin kehunut käyttöjärjestelmän nopeaa käynnistymistä ja Building Windows 8 -blogissa julkaistussa merkinnässä kerrotaan yksityiskohtaisemmin miten tähän on päästy.

Kantavana ajatuksena on ollut yhdistää horrostilasta tuttuja elementtejä käynnistysoperaatioon. Blogin mukaan Windows 7:ssä käyttäjä- ja kernel-istunnot suljetaan täysin, mutta Windows 8:n kohdalla vain käyttäjäistunto suljetaan perinteisessä mielessä. Kernel saatetaan horrostilaan sammutuksen yhteydessä, minkä turvin käynnistysaikaa ollaan saatu rukattua pienemmäksi.

Alla olevassa esittelyvideossa Windows 8:n käynnistymisnopeutta esitellään HP:n EliteBook 8640p:llä, josta löytyy SSD-asema, kahdeksan gigatavua muistia ja Intel Core i7-620M -suoritin. Microsoftin mukaan käynnistys nopeutuu selvästi kaikissa kokoonpanoissa, mutta suurin ero nykyiseen saadaan juuri SSD-asemilla varustetuilla järjestelmillä.


POST-vaiheen nopeutumisen edellytyksenä on myös, että koneesta löytyy perinteisen BIOSin sijaan UEFI.Windows 8:n ominaisuuksista voit keskustella Hardware.fi:n uudelle Windowsille omistetulla keskustelualueella.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

12 kommenttia

Latwis
Aikamoista. Alkaa tuo Windows 8 vaikuttamaan aika pätevältä. Toivonmukaan Nokia on eturintamassa tuomassa Tablettia tuolle. Voisin vaikka väittää, että se olisi ensimmäinen todellinen haastaja iPadeille. Ainakin tuo Windows 8 käyttöliittymä on valovuosia muita edellä. "Tiilet" ovat juuri oikean kokoisia, että niihin mahtuu tietoa tarpeeksi sisään. Niitä on helppo klikkailla vaikka aamiaispöydässä, kun silmät ovat vielä hieman ristissä.
sorbias
Tuosta videosta on ihan selvästi pätkäisty pala pois. Katsokaa naisen päätä kohdalla 0:30. Tosin järjestelmä on kai siinä vaiheessa jo käynnistyntyt, mutta kuitenkin aika kökköä.
Grina
No tuo oli Windowsiksi jo vakuuttavan näköistä! Toisaalta, jos käytännössä tuossa vasta herätettiin kernel horroksesta, niin tulos ei ole niin ihmeellinen. Ei tuossa vissiin vielä kirjauduttu käyttäjänä sisään... Joka tapauksessa hienoa.
Tnoi
Originally posted by Grina:
No tuo oli Windowsiksi jo vakuuttavan näköistä! Toisaalta, jos käytännössä tuossa vasta herätettiin kernel horroksesta, niin tulos ei ole niin ihmeellinen. Ei tuossa vissiin vielä kirjauduttu käyttäjänä sisään... Joka tapauksessa hienoa.
Minusta tuo kyllä näyttäisi ennemminkin "tablet" työpöydältä kuin miltään kirjautumisnäkymältä.

Ja toisaalta kyllähän windows 7 käynnistyy suunnilleen samassa ajassa ssd asemalta kun on vain yksi käyttäjätili eikä käytä salasanaa. Eikä se sisäänkirjautuminen vie aikaa jos on ssd. Itselläni kone on ainakin samantien käyttövalmis kun vaan salasanan kirjoittaa ja painaa enteriä.
ep_
Tulee mieleen windows 95 jonka käynnistymistä piti odotella, odotella, odotella...
On kyllä menty aika paljon eteenpäin siitä. Kunhan saavat vielä windowsin sellaiseksi ettei se kerää töhkää ja hidastu ni on hyvä.

BSOD is a registered trademark of Microsoft Corporation | Windowsin lähdekoodi

remix
Ehkäpä tämä nopeuttaa UEFIn yleistymistä kuluttajalaitteissa. Nyt ei taida tukea olla kuin parilla emolevyllä.
Jallu59
Höh. Onko toi nyt muka nopea. Mun vm 2005 AsusP4S8X-X (P4@2,8GHz & 2GiBram) boottaa Lubuntun(11.04) vanhalta 5400 kierroksen kiintolevyltä kymmenessä sekunnissa. Tuossa raudassa taitaisi mennä sekunti tai kaksi. Joten ei tuo W-kasi mikään huippu ole ja jos vanhat merkit pitävät paikkansa, niin vuoden kuluttua se on jo puolta hitaampi.
stageout
Onks tää silmänräpäyksessä tapahtuva käynnistys tekemässä käyttikseksestä, vaikka muuten täysi susi oliskin, niinku jotain kunkkua?
Seiskakin on vasta sisäänajovaiheessaan, mutta MS jätkillä ja mimmeillä näyttää olevan tulipalo housuissaan..
Jotain uutta ja radikaalia perinteisen rinnalla kehiin, tai mä jään piruuttanikin XP:n käyttäjäksi. Niin kauan kun tätä Winkkuraa jaksaa katsella. Chromen näkökulmasta meinaan.
Tarpeeksi lisää trenditöppöilyjä niin mennään nauttimaan niistä joukolla Maccilaisten porukkaan.
Bluejack
Voi,pillu appleä käyttävät huomaavat pian ikään kuin paluun juurilleen kun steven jatkeet julkistaa appleen ne pakolliset -kolmansien-osapuolien-ohjelmat-

voi,w**** mä nauran klownit teidät alumiinikuorineen suohon.. xd
Fri13
Mukavaa että käyttäjä saa Metro näkymän käyntiin hibernatesta 8 sekunnissa tuollaisella "superläppärillä". Mutta oikea kylmäkäynnistys kestää pidempään. Kyseessähän on "hybridi" missä NT käyttöjärjestelmä ja järjestelmäpalvelut on SSD levylle talletettu ja vain käyttäjän istunto sitten käynnistetään normaalisti. Metro työpöydällä ei mitään työpöydän palveluita ja sovellusohjelmia ladata taustalla vaan vasta kun Explorer käynnistetään shelliksi niin ne käynnistyy ja se taas kestää.

Linux jakelut on kyennyt tuohon jo vuosia. Boottimanagerin jälkeen kirjautumisruutuun 4 sekunnissa ja jos automaattinen kirjautuminen päällä niin sisällä ollaan 5 sekunnissa. Ja kaikki tuo ihan kylmäkäynnistyksestä ilman mitään "hybridejä". SSD levy ja "hybridi" käyttöön ja jopa GNOME Shell tai KDE 4.7 on käynnissä muutamassa sekunnissa (alle 10) ja kaikki käyttäjän sovelluksen avoinna istunnon sääntöjen mukaisesti.


ArttuH5N1
Onhan tuo aika vaikuttava Windowsiksi. Hyvä, että ovat vieneet kehitystä eteen päin muillakin osa-alueilla, kuin käyttöliittymässä.
ep_
Niin. Windowssi käynnistyy muutamassa sekunnissa lepotilasta. Siitä aivan täydestä käynnistyksestä ei puhuttukaan (On ilmeisesti niin rumaa kuultavaa. :) ). Ja jos vanhat merkit pitävät paikkansa niin kuukauden kuluttua käynnistys vie jo kaksi kertaa enemmän aikaa. Ja kuten jo sanottu linuxithan on käynnistyny nopeeta jo pitkään.

Mutta lupaavalta näyttää.

BSOD is a registered trademark of Microsoft Corporation | Windowsin lähdekoodi

Kommentoi uutista