AfterDawn logo

Radeon HD 7000 -ohjainten tekniset tiedot vuotivat?

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
6 kommenttia

AMD:n uusien Radeon HD 7000 -näytönohjainten odotetaan ilmestyvän tämän vuoden lopulla ja verkkoon onkin ilmestynyt jo tietoja niiden teknisistä ominaisuuksista. Huippumalleissa näyttäisi olevan käytössä tavallisen GDDR5-muistin sijaan XDR2-muisti.

Suorituskykyisiin näytönohjaimiin tarkoitettujen XDR2-muistien spesifikaatiot valmistuivat jo muutamia vuosia sitten, mutta vielä niihin perustuvia ohjaimia ei ole näkynyt kuluttajamarkkinoilla. Muistityypin etuna verrattuna GDDR5:een on korkeampi toimintataajuus ja nopeampi tiedonsiirto. Rambusin mukaan kyse on maailman nopeimmasta muistityypistä.

Expreview-sivuston mukaan uutta muistityyppiä käytetään Radeon HD 7970:ssä ja Radeon HD 7950:ssä. Ohjaimissa muistit operoivat kahdeksan ja 7,2 gigahertsin taajuuksilla. Muistia löytyy molemmista kaksi gigatavua. Molempien ohjainten grafiikkaytimissä käytetään nykyisen VLIW4-arkkitehtuurin sijaan GCN:ää, josta AMD kertoi yksityiskohtia jo kesäkuussa.


Mikäli vuotaneet tiedot pitävät paikkansa, niin monet Southern Islands -ohjaimia odottaneet ovat varmasti tyytyväisiä niiden tehonkulutuslukemiin. Viivanleveyden kapeneminen 40 nanometristä 28 nanometriin on pudottanut tehonkulutusta radikaalisti. Esimerkiksi HD 7870 on monelta osin kuin nykyinen HD 6970, mutta kuluttaa 250 watin sijaan vain 120 wattia tehoa.


6 KOMMENTTIA

Apebc1/6

Arvioitua/ veikattua hintaa?

TemeTee2/6

Wau, kyllä nyt on kehitys menossa oikeaan suuntaan. HD7950 150W kulutus kuulostaa todella hyvältä.

Jiiksi3/6

Onko xdr2 paljonkin parempaa kuin gddr5?

Eiköhän 7970 tai 7950 löydy koneesta heti kun tulee ulos.

squi4/6

Mielenkiintoista tulee olemaan, moneenko kertaan tiedot vielä muttuvat ennen todellisia julkaisuja :)

Edit: tarkempaa tietoa saadaan hyvällä tsägällä jo 13.9. täällä.

Kaotik5/6

Nämähän ovat tosiaan feikkispeksejä, sen paljastaa heti alkuun Thames-piirin listaaminen - se kun kuuluu mobiiliperheeseen eikä desktopperheeseen.
Myös XDR2 muistit ovat äärimmäisen epätodennäköistä.

Eriol6/6

Thames on tosiaan mobiilipiirien koodinimi, mutta se ei todista muuta kuin sen ettei se ole 7800-sarja. XDR2:n siirtyminen olisi toki yllätys, mutta en usko sitä mahdottomaksi. Rambus ja Globalfoundries ovat tehneet jo pitemmälti yhteistyötä, joten en näkisi mahdottamaksi että GF valmistaisi XDR2-piirit tuleviin näytönohjaimiin. XDR2 olisi luontevaa jatkoa nykyisille GDDR5-piireille joista nopein on 7 Gbps.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT