IBM rakensi maailman suurimman tallennuskeskuksen

Kirjoittaja Teemu Laitila, | Kommentteja (1)

IBM rakensi maailman suurimman tallennuskeskuksen
IBM on rakentamassa maailman suurinta datavarastoa, jonka tallennuskapasiteetti yltää jopa 120 petatavuun eli 120 miljoonaan gigatavuun. Tallennusjärjestelmää rakennetaan IBM:n Kaliforniassa sijaitsevassa tutkimuskeskuksessa. IBM ei paljasta järjestelmän tilaajaa, mutta yhtiön mukaan sitä tullaan käyttämään erilaisissa simulaatiotehtävissä, kuten sää- ja ilmastotietojen analysoinnissa.

Tallennusratkaisu koostuu 200 000 perinteisestä kiintolevystä, joiden kapasiteetti riittäisi 24 miljardin perinteisen 5 MB kokoisen MP3-tiedoston tallentamiseen. Käsittämätön tallennuskapasiteetti aiheuttaa erikoisia haasteita, sillä pelkästään järjestelmään tallennettujen tiedostojen nimien, ominaisuuksien ja muiden tietojen seuranta syö kaksi petatavua koko kapasiteetista.

IDC-yhtiön HPC-laskentaan erikoistuneen analyytikon mukaan IBM:n tallennusratkaisu on kevyesti maailman isoin, sillä tähän asti isoimmat kokoonpanot ovat olleet vain 15 petatavun kokoisia.

Kapasiteetin moninkertaistaminen vaati IBM:n insinööreiltä uudenlaisia ratkaisuja, sillä pelkkä tuhansien kiintolevyjen yhdistäminen vaati luovia ratkaisuja. Tiiviisti kaappeihin pakattuja kiintolevyjä joudutaankin jäähdyttämään veden avulla ylikuumenemisen estämiseksi.

1 kommentti

Kiedis
120 petatavua... Eihän se ole ku vaivaiset 60 000kpl 2 teran kovalevyjä.

-Kiedis

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Uusin viesti Keskustelualue
Muillakin huonoja kokemuksia Acerin läppäreistä? 3 21.1.2018 03:21 Kannettavat tietokoneet
Edullinen peliläppäri 5 14.12.2017 15:46 Kannettavat tietokoneet
Lisää... | Kirjoita uusi viesti keskustelualueille