Uusi menetelmä nopeuttaa AES-salauksen purkua

Kirjoittaja Manu Pitkänen,

Uusi menetelmä nopeuttaa AES-salauksen purkua
Tutkijat ovat löytäneet uuden menetelmän, jonka avulla esimerkiksi Yhdysvaltain hallinnon käyttämää AES-salauksen purkua saadaan nopeutettua. Crypto 2011 -tapahtumassa esitellyllä tavalla salausavaimet löytyvät kolmesta viiteen kertaa nopeammin kuin raa'alla laskemisella.

Tutkijoiden löytämä keino tiputtaa salauksen monimutkaisuudesta pois noin kaksi bittiä pois. Käytännössä esimerkiksi AES-128 yksinkertaistuu AES-126:ksi. Löytöä pidetään mullistavana sen vuoksi, että ensimmäistä kertaa AES-salausavaimet voidaan löytää hieman nopeammin kuin hyödyntämällä pelkkää laskentavoimaa.

Aiemmat tavat löytää AES:n salausavaimia ovat perustuneet siihen, että etsittävistä avaimista tiedetään jo jotakin ennalta. Andrey Bogdanovin, Dmitry Khovratovichin ja Christian Rechbergerin keksimä menetelmä ei tätä kuitenkaan vaadi.

Tämä ei kuitenkaan vaaranna AES:llä salattuja tiedostoja millään tavoin ja Yhdysvaltain salaiset dokumentit ovat edelleen turvassa. Uudella menetelmälläkin kuluu miljardeja vuosia selvittää vahva salausavain, vaikka käytössä olisi kuinka tehokas tietokonefarmi hyvänsä.

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Uusin viesti Keskustelualue
Muillakin huonoja kokemuksia Acerin läppäreistä? 3 21.1.2018 03:21 Kannettavat tietokoneet
Edullinen peliläppäri 5 14.12.2017 15:46 Kannettavat tietokoneet
Lisää... | Kirjoita uusi viesti keskustelualueille