AfterDawn logo

IBM kehitti ihmisen aivoja matkivan sirun

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
1 kommentti

IBM on esitellyt ihmisaivojen toimintaa matkivaa sirua, joka pystyy havainnoimaan ympäristöä perusaistien kautta. Siru kehitettiin yhteistyössä muutamien yliopistojen kanssa ja projekti sai rahoituksen Yhdysvaltain asevoimien tutkimuslaitokselta, DARPAlta.

Siru pystyy aistihavaintojen ohella oppimaan ja kertomaan mitä se on oppinut sekä tekemään hypoteeseja. IBM:n mukaan kyseessä on ennennäkemättömän tärkeä virstanpylväs älykkäiden tietokoneiden kehityksessä. Projekti alkoi kolme vuotta sitten ja sirun toiminta perustuu kaksi vuotta sitten samaisen tutkimusryhmän esittelemään BlueMatter-algoritmiin.

IBM:n mukaan siinä missä muut leikkivät Mooren lain puitteissa, he muuttavat koko peliä. Siru ei hyödynnä nykyisten tietokonesirujen taustalla olevaa von Neumann -arkkitehtuuria. Yhtiö ei kuitenkaan usko, että heidän kognitiivinen siru korvaisi nykyisiä tietokoneita, vaan pikemminkin laajentaa niiden käyttökohteita.


Sirun toimivuutta on kokeiltu perussovelluksissa kuten kuviontunnistamisessa ja labyrintin ratkaisemissa. Lopulliset käyttökohteet ovat kuitenkin paljon vaativampia, kuten osakekurssien ennustaminen, vesivarojen reaaliaikainen hallinta sekä erilaisten luonnonilmiöiden ennustaminen ja analysointi.

IBM on varovainen arvioidessaan milloin sirua voitaisiin hyödyntää kaupallisesti, mutta ensimmäiset sitä hyödyntävät ohjelmat saattavat ilmestyä jo vuoden 2015 paikkeilla.

1 KOMMENTTI

thepappa51/1

Siitä se terminaattorikin sitten lähti =D

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT