IBM PC täyttää tänään 30 vuotta

Kirjoittaja Manu Pitkänen,

IBM PC täyttää tänään 30 vuotta
Tänään tulee kuluneeksi 30 vuotta siitä kun IBM julkaisi markkinat mullistavan IBM PC 5150 -tietokoneen. Vaikka IBM PC ei ollutkaan ensimmäinen mikrotietokone, niin sen johtoajatus muutti tietokonemarkkinoita niin rajusti että sen nimestäkin muodostui käsite.

Se mitä IBM PC:n kohdalla tehtiin eri tavalla kuin aiemmin, oli käyttää ulkopuolisten yritysten valmistamia komponentteja. Siihen asti IBM oli aina käyttänyt talon sisällä rakennettuja osia, minkä vuoksi tuotekehitys saattoi myöhästyä rajusti. Syy suunnan muutokseen oli se, että IBM halusi markkinoille jotakin mahdollisimman nopeasti ja valtuutti 12-henkisen työryhmän kehittämään laitteen normaaleista käytännöistä piittaamatta.

IBM päätti avata tietokoneensa arkkitehtuurin, jolloin myös muut valmistajat voisivat markkinoida tulostimiaan ja muita oheislaitteita tai ohjelmia IBM PC -yhteensopivina. Tietokoneeseen valittiin Intelin 8088-suoritin ja käyttöjärjestelmäksi Seattle Computer Productsin kehittämä, ja Microsoftin kesällä 1981 ostama 86-DOS. Microsoft lisensoi 86-DOS IBM:lle, mutta IBM ei saanut siihen yksinoikeutta, jolloin Microsoft lisensoi ohjelmaansa muillekin tietokonevalmistajille. Tästä alkoi Microsoftin menestystarina ja "Wintel-yhteistyö", joka elää edelleen.


Kun IBM PC:n menestys huomattiin, alkoivat kilpailijat käyttää vastaavaa taktiikkaa omassa tuotekehityksessä ja myivät tuotteitaan IBM:ää halvemmalla. PC 5150:n menestys oli niin huikea, että muitakin tietokoneita markkinoitiin sen mukaan kuinka suuri osa PC 5150:lle kirjoitetuista ohjelmista toimi niissä.

PC:n 30-vuotispäivää juhlitaan hieman apein mielin, sillä sen aikakauden on arveltu rapistuvan lähitulevaisuudessa. Ihmiset käyttävät PC:tä lähinnä webin selaamiseen, jota varten he ovat alkaneet ostaa älypuhelimia ja tabletteja. Oma tietokone on koettu turhan jäykäksi ja monimutkaiseksi tätä käyttötarkoitusta varten. IBM PC:n kehitystiimiin kuulunut Mark Dean kirjoittaa omista PC:n tulevaisuuteen liittyvistä näkemyksistä blogissaan.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

Kommentoi uutista