Puolijohdepiirejä timanteista?

Kirjoittaja Panu Roivas, | Kommentteja (2)

Puolijohdepiirejä timanteista?
Tutkijat Vanderbiltin yliopistossa ovat kehittäneet transistoreja ja logiikkaportteja käyttäen nanotimanttikalvoja. Timanttipuolijohteiden kerrotaan tuovan parempaa suorituskykyä ja kestävyyttä erityisesti vaativissa olosuhteissa.

"Timanttipohjaiset laitteet pystyvät toimimaan nopeammin ja vaativat vähemmän tehoa kuin piipohjaiset laitteet", kertoo sähkötekniikan tutkijaprofessori Jimmy Davidson. "Timantti on vakain tunnettu materiaali, joten se on pitkälti immuuni säteilyvahingoille ja toimii paljon korkeammissa lämpötiloissa kuin pii."

Davidsonin mukaan timantista valmistetut piirit eivät olisi ylimaallisen kalliita, sillä transistorien kokoluokka on niin pieni, että yhden karaatin timantti riittää noin miljardiin transistoriin. Lisäksi käytetty synteettinen timantti on vain noin tuhanneksen hintainen verrattuna jalokivitimanttiin.

Tutkijoiden mukaan timanttipiirejä voitaisiin käyttää armeijan laitteistossa, avaruudessa, ultranopeissa kytkimissä, ultravähävirtaisissa komponenteissa ja antureissa joita käytetään radioaktiivisissa ympäristöissä tai erittäin korkeissa tai matalissa lämpötiloissa.

2 kommenttia

ep_
Onhan timantti myös maailman paras lämmönjohde jolloin prosessorin lämpötilat pysyisivät matalempina. Ja timanttihan kestää kuumuutta paremmin kuin pii joten sopisi hyvin oikein rankkaan ylikellotukseenkin.

BSOD is a registered trademark of Microsoft Corporation | Windowsin lähdekoodi

ArttuH5N1
No kyllähän tuo hintaongelma tuli ensimmäisenä mieleen. Mutta ilmeisesti nämä piirit eivät tulisi, (ainakaan aivan vielä), peruskuluttajan ulottuvilla, vaan vaikkapa avaruustekniikaksi.

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Uusin viesti Keskustelualue
Muillakin huonoja kokemuksia Acerin läppäreistä? 3 21.1.2018 03:21 Kannettavat tietokoneet
Edullinen peliläppäri 5 14.12.2017 15:46 Kannettavat tietokoneet
Lisää... | Kirjoita uusi viesti keskustelualueille