AfterDawn logo

Ivy Bridget palauttaa kellotuksen viime vuosituhannelle

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
1 kommentti

Ennen vuosituhannen vaihdetta prosessoreita kelloteltiin jumppereiden ja DIP-kytkimien avulla, kunnes 1990-luvun lopulla ilmestyivät ensimmäiset emolevyt, joilla luonnistui jumpperiton kellottaminen. BCLK-taajuutta ei voinut kuitenkaan valita mielivaltaisesti kuten nykyään.

Tuoreiden raporttien mukaan Intel aikoo palata tälle kultaiselle aikakaudelle, ainakin tavallaan. Flyingsuicide-blogin uutisoinnin perusteella diskreetit BCLK-taajuudet tekevät paluun Ivy Bridge -prosessoreiden mukana. Sivuston mukaan kutakin arvoa voidaan muuttaa joustavasti viiden prosentin haarukassa. Toisin sanoen, jos BCLK on 100 MHz niin väylän taajuutta voidaan muutella välillä 95–105 MHz. Vastaavasti vaihteluväli 133 MHz:n perustaajuudella on 126–140 MHz.

Toistaiseksi ei tiedetä tarkkaan mitkä BCLK-perustaajuudet ovat valittavissa, mutta veikkauslistan kärjessä ovat 100, 133 ja 166 MHz:ä.


Intel yrittää tällä keinolla hyvitellä ylikellottajia, jotka joutuivat karvaasti pettymään Sandy Bridge -suorittimiin. Koska Intel siirsi kellosignaaligeneraattorin prosessorilta piirisarjalle, niin BCLK-taajuuden nostaminen Sandy Bridgeissä oli käytännössä mahdotonta.

Samaisen sivuston mukaan ensi vuoden keväällä ilmestyvät Ivy Bridge -suorittimet tulevat tukemaan DDR3-muisteja aina 2133 MHz:n taajuuteen saakka. Sandy Bridget tukevat virallisesti vain 1333 MHz:n muisteja.

1 KOMMENTTI

jvph761/1

Eipä tuo haittaa.. kun hommaa vaan AMD.n uuden FX sarjalaisen eikä mitään hiekkasiltoja:)

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT