AfterDawn logo

AMD:lta maailman nopein mobiilinäytönohjain

Manu Pitkänen Manu Pitkänen

Alkuvuonna AMD ja Nvidia kävivät kovaa kisaa maailman nopeimman näytönohjaimen tittelistä. Nyt sota on siirtynyt mobiilipuolelle, kun AMD vastasi Nvidian GeForce GTX 580M -julkaisuun Radeon HD 6990M -piirillä.

Radeon HD 6990M on varustettu täysiverisellä Barts -ytimellä, eli siinä on 1120 stream-ydintä. Piirin kellotaajuus on 715 megahertsiä, joten tältä osin se on työpöytävastinettaan HD 6870:tä hitaampi (900 MHz). AMD:n omien testien mukaan piiri on edeltäjäänsä HD 6970M:ää vajaat 20 prosenttia nopeampi ja siinä on gigatavun verran enemmän GDDR5-muistia. HD 6970M:ssä on myös 160 stream-ydintä ja kahdeksan tekstuuriyksikköä vähemmän, mutta muita teknisiä eroavaisuuksia niillä ei ole.

AMD nappaa nopeimman mobiilinäytönohjaimen tittelin Nvidialta 10 prosentin kaulalla (AMD:n omien pelitestien mukaan). Tulokset vaativat vielä riippumattomien lähteiden varmistuksen.


Useat läppärivalmistajat, kuten Alienware, Eurocom ja AVADirect, ovat jo ilmoittaneet ottavansa AMD:n uutuusmallin omiin tuotteisiinsa. Valitettavasti HD 6990M:n hintatietoja ei kerrottu julkisuuteen.


TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT