AfterDawn logo

Ulkoisesta PCI Express -väylästä kilpailija Intelin Thunderboltille

Teemu Laitila Teemu Laitila
4 kommenttia

Nykyisten PCI Express -standardien kehityksestä vastaava PCI special interest group (PCI-SIG) on kertonut suunnitelmistaan kehittää PCIe:stä liitäntästandardi myös ulkoisia laitteita varten. Ulkoinen PCIe-väylä olisi suora kilpailija Intelin kehittämälle Thunderbolt-liitännälle.

Tuleva väylä perustuisi PCIe 3.0 -standardiin ja se voisi tarjota neljä kaistaa ja yhteensä 32Gb/s tiedonsiirtonopeuden. Kuten myös Intel on tehnyt Thunderboltin tapauksessa, ulkoinen väylä toteutettaisiin aluksi kuparikaapeleilla, mutta tekniikan kehittyessä voitaisiin siirtyä optisiin kaapeleihin.

Nykyisten suunnitelmien perusteella täysin ulkoiset näytönohjaimet jäisivät edelleen haaveeksi, sillä uusi väylä voisi tarjota laitteille tehoa enintään 20 watin verran. Käytännössä väylä siis jäisi erilaisten tallennuslaitteiden kuten SSD-asemien ja muiden vähävirtaisempien lisälaitteiden liitäntätavaksi.


Toisin kuin Intelin patentoitu Thunderbolt-väylä, tuleva ulkoinen PCI Express tulee olemaan avoin standardi, mikä helpottanee sen käyttöönottoa. Standardin ensimmäisen versio odotetaan valmistuvan sellaisella aikataululla, että valmistajat voivat ottaa sen käyttöön tuotteissaan ennen kesäkuuta 2013.

4 KOMMENTTIA

mc_mice1/4

Mites tämä eroaa ATI:n xgp:stä kuin että perustuu 3.0-versioon?

Ja siinäkin oli ulkoiselle näyttikselle oma virtalähde.

wipe20002/4

Quote:

Nykyisten suunnitelmien perusteella täysin ulkoiset näytönohjaimet jäisivät edelleen haaveeksi, sillä uusi väylä voisi tarjota laitteille tehoa enintään 20 watin verran.


Onhan lisävirtaliittimiä jo melkein kaikisssa nykyisissäkin näyttiksissä, ei liene kovin vaativaa lisätä paria sähköä syöttävää liitintä koneen takaseinään, jos ulkoistus vain siitä on kiinni.

xbkrypt0n3/4

Eikö voisi olla joku mopo integroitu ja sitten ulkoinen toimii vaikka omalla virtalähteellä? Läppäri kun on muutenkin yleensä seinässä pelaamisen aikana.

KalikoJak4/4

ihmettelin kans minkä takia ulkoista näytönohjaimen mahdottomuutta perustellaan sillä ettei virtaa voi syöttää enempää. Eikö ulkoinen virtalähde ole mahdollinen vai mikä kiikastaa?

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT