Ulkoisesta PCI Express -väylästä kilpailija Intelin Thunderboltille

Kirjoittaja Teemu Laitila, | Kommentteja (4)

Ulkoisesta PCI Express -väylästä kilpailija Intelin Thunderboltille
Nykyisten PCI Express -standardien kehityksestä vastaava PCI special interest group (PCI-SIG) on kertonut suunnitelmistaan kehittää PCIe:stä liitäntästandardi myös ulkoisia laitteita varten. Ulkoinen PCIe-väylä olisi suora kilpailija Intelin kehittämälle Thunderbolt-liitännälle.

Tuleva väylä perustuisi PCIe 3.0 -standardiin ja se voisi tarjota neljä kaistaa ja yhteensä 32Gb/s tiedonsiirtonopeuden. Kuten myös Intel on tehnyt Thunderboltin tapauksessa, ulkoinen väylä toteutettaisiin aluksi kuparikaapeleilla, mutta tekniikan kehittyessä voitaisiin siirtyä optisiin kaapeleihin.

Nykyisten suunnitelmien perusteella täysin ulkoiset näytönohjaimet jäisivät edelleen haaveeksi, sillä uusi väylä voisi tarjota laitteille tehoa enintään 20 watin verran. Käytännössä väylä siis jäisi erilaisten tallennuslaitteiden kuten SSD-asemien ja muiden vähävirtaisempien lisälaitteiden liitäntätavaksi.

Toisin kuin Intelin patentoitu Thunderbolt-väylä, tuleva ulkoinen PCI Express tulee olemaan avoin standardi, mikä helpottanee sen käyttöönottoa. Standardin ensimmäisen versio odotetaan valmistuvan sellaisella aikataululla, että valmistajat voivat ottaa sen käyttöön tuotteissaan ennen kesäkuuta 2013.

4 kommenttia

mc_mice
Mites tämä eroaa ATI:n xgp:stä kuin että perustuu 3.0-versioon?

Ja siinäkin oli ulkoiselle näyttikselle oma virtalähde.

asus g53jw

wipe2000
Quote:
Nykyisten suunnitelmien perusteella täysin ulkoiset näytönohjaimet jäisivät edelleen haaveeksi, sillä uusi väylä voisi tarjota laitteille tehoa enintään 20 watin verran.

Onhan lisävirtaliittimiä jo melkein kaikisssa nykyisissäkin näyttiksissä, ei liene kovin vaativaa lisätä paria sähköä syöttävää liitintä koneen takaseinään, jos ulkoistus vain siitä on kiinni.
xbkrypt0n
Eikö voisi olla joku mopo integroitu ja sitten ulkoinen toimii vaikka omalla virtalähteellä? Läppäri kun on muutenkin yleensä seinässä pelaamisen aikana.
KalikoJak
ihmettelin kans minkä takia ulkoista näytönohjaimen mahdottomuutta perustellaan sillä ettei virtaa voi syöttää enempää. Eikö ulkoinen virtalähde ole mahdollinen vai mikä kiikastaa?

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Uusin viesti Keskustelualue
Muillakin huonoja kokemuksia Acerin läppäreistä? 3 21.1.2018 03:21 Kannettavat tietokoneet
Edullinen peliläppäri 5 14.12.2017 15:46 Kannettavat tietokoneet
Synaptics ohjauspaneeli ei toimi 4 5.9.2017 12:05 Kannettavat tietokoneet
Lisää... | Kirjoita uusi viesti keskustelualueille