AfterDawn logo

Windows 8:ssa uusi Protogon-tiedostojärjestelmä

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
3 kommenttia

Kehitteillä olevan Windows 8 -käyttöjärjestelmän 7955-buildista on löydetty uusi Protogon-niminen tiedostojärjestelmä. Protogonin juurien arvellaan olevan Windows "Longhornin" (Vista) WinFS-tietokantamoottorissa.

Uutta tiedostojärjestelmää pääsee kokeilemaan kirjoittamalla komentokehotteeseen "format X: /FS:protogon /Q", jossa on X osio, joka halutaan formatoida. Protogon on vielä keskeneräinen, eikä Windowsin omatkaan komponentitkaan tue sitä vielä täysin. Missään muussa kuin kokeilumielessä sitä ei kannata käyttää.

Protogonin todellista luonnetta ei vielä täysin ymmärretä, mutta yleisesti siitä on uutisoitu tiedostojärjestelmänä. Kuvailut antavat kuitenkin ymmärtää sen olevan pikemminkin WinFS:n kaltainen tietokantamoottori, joka lisää NTFS:ään tietokannoista tuttuja ominaisuuksia. Protogonin on tarkoitus nopeuttaa tiedonhakua ja ohjelmien välistä datan jakoa.

3 KOMMENTTIA

Bodomed1/3

oho elikkä toisin sanoen taitaa tulla ihan uusiakin omisaiuuksia tähän 8? Taitaa olla eka "uusi" Windows vähään aikaa?

Thor19932/3

Tätä Windows 8:a saa ootella kyllä suurella mielenkiinnolla, kun se tosiaan näyttää yrittävän muuttaa tietokoneen käyttöö aika paljon.
Myös tällasia pinnan alasia uusia ratkasuja näyttäs tulevan aika hyvi.


Quote:

Protogonin todellista luonnetta ei vielä täysin ymmärretä, mutta yleisesti tiedostojärjestelmänä.


Vähän typoo tossa :)

ArttuH5N13/3

Vähemmän ehkä innolla kuin mielenkiinnolla. Tiedostojärjestelmän uudistus olisi mielenkiintoinen juttu. Lähinnä pääosin linuxia käyttävänä kiinnostaa yhteensopivuus yms. NTFS on toiminut toistaiseksi hyvin linuxin kanssa, mutta rikkooko tämä uudistus sitten yhteensopivuuden? Ja pakko mainita myös, että kyllä se innostus alkaa heräillä, kun koko ajan saa lukea, mitä uutta Kasiin on tulossa.

(Yhteensopivuusongelmat ovat yleensä olleet suuntaan linux [ext3/4] -> Windows [NTFS]. Toki tiedostojärjestelmien maailman "lingua franca" on FAT.)
E: Heh, siis, mitä tuossa sulkujen sisällä yritin kertoa: Linux pystyy käsittelemään (toistaiseksi) windowsin "omaa" mutta toisinpäin homma on rasittavan vaikea.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT