Windows 8:ssa uusi Protogon-tiedostojärjestelmä

Kirjoittaja Manu Pitkänen, | Kommentteja (3)

Windows 8:ssa uusi Protogon-tiedostojärjestelmä
Kehitteillä olevan Windows 8 -käyttöjärjestelmän 7955-buildista on löydetty uusi Protogon-niminen tiedostojärjestelmä. Protogonin juurien arvellaan olevan Windows "Longhornin" (Vista) WinFS-tietokantamoottorissa.

Uutta tiedostojärjestelmää pääsee kokeilemaan kirjoittamalla komentokehotteeseen "format X: /FS:protogon /Q", jossa on X osio, joka halutaan formatoida. Protogon on vielä keskeneräinen, eikä Windowsin omatkaan komponentitkaan tue sitä vielä täysin. Missään muussa kuin kokeilumielessä sitä ei kannata käyttää.

Protogonin todellista luonnetta ei vielä täysin ymmärretä, mutta yleisesti siitä on uutisoitu tiedostojärjestelmänä. Kuvailut antavat kuitenkin ymmärtää sen olevan pikemminkin WinFS:n kaltainen tietokantamoottori, joka lisää NTFS:ään tietokannoista tuttuja ominaisuuksia. Protogonin on tarkoitus nopeuttaa tiedonhakua ja ohjelmien välistä datan jakoa.

3 kommenttia

Bodomed
oho elikkä toisin sanoen taitaa tulla ihan uusiakin omisaiuuksia tähän 8? Taitaa olla eka "uusi" Windows vähään aikaa?


Thor1993
Tätä Windows 8:a saa ootella kyllä suurella mielenkiinnolla, kun se tosiaan näyttää yrittävän muuttaa tietokoneen käyttöö aika paljon.
Myös tällasia pinnan alasia uusia ratkasuja näyttäs tulevan aika hyvi.


Quote:
Protogonin todellista luonnetta ei vielä täysin ymmärretä, mutta yleisesti tiedostojärjestelmänä.

Vähän typoo tossa :)
ArttuH5N1
Vähemmän ehkä innolla kuin mielenkiinnolla. Tiedostojärjestelmän uudistus olisi mielenkiintoinen juttu. Lähinnä pääosin linuxia käyttävänä kiinnostaa yhteensopivuus yms. NTFS on toiminut toistaiseksi hyvin linuxin kanssa, mutta rikkooko tämä uudistus sitten yhteensopivuuden? Ja pakko mainita myös, että kyllä se innostus alkaa heräillä, kun koko ajan saa lukea, mitä uutta Kasiin on tulossa.

(Yhteensopivuusongelmat ovat yleensä olleet suuntaan linux [ext3/4] -> Windows [NTFS]. Toki tiedostojärjestelmien maailman "lingua franca" on FAT.)
E: Heh, siis, mitä tuossa sulkujen sisällä yritin kertoa: Linux pystyy käsittelemään (toistaiseksi) windowsin "omaa" mutta toisinpäin homma on rasittavan vaikea.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 11. kesäkuu, 2011 @ 13:41

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Uusin viesti Keskustelualue
Muillakin huonoja kokemuksia Acerin läppäreistä? 3 21.1.2018 03:21 Kannettavat tietokoneet
Edullinen peliläppäri 5 14.12.2017 15:46 Kannettavat tietokoneet
Synaptics ohjauspaneeli ei toimi 4 5.9.2017 12:05 Kannettavat tietokoneet
Lisää... | Kirjoita uusi viesti keskustelualueille