Microsoft–Nvidia-sopimus oli mätäkuun juttu

Kirjoittaja Manu Pitkänen, | Kommentteja (1)

Microsoft–Nvidia-sopimus oli mätäkuun juttu
InformationWeek-verkkojulkaisu uutisoi viime viikolla näyttävästi "sopimuspaljastuksesta", jossa ohjelmistoyhtiö Microsoftilla on etuosto-oikeus grafiikkayhtiö Nvidiaan. Sopimuksen mukaan jos jokin yhtiö yrittää vallata Nvidian, niin Microsoftilla on oikeus tulla väliin ostamalla Nvidiasta 30 prosenttia.

Tieto on täysin paikkansa pitävä, mutta todellisuudessa sopimus on jo 11 vuotta vanha. Nvidian vuoden 2011 10-K-tiedotteessa todetaan:

On March 5, 2000, we entered into an agreement with Microsoft in which we agreed to develop and sell graphics chips and to license certain technology to Microsoft and its licensees for use in the Xbox. Under the agreement, if an individual or corporation makes an offer to purchase shares equal to or greater than 30% of the outstanding shares of our common stock, Microsoft may have first and last rights of refusal to purchase the stock. The Microsoft provision and the other factors listed above could also delay or prevent a change in control of NVIDIA.


Tietoa ei ole millään tavalla yritetty piilotella, koska tieto löytyy jokaisesta Nvidian 10-K-tiedotteesta vuoden 2011 jälkeen. Kovin häkellyttävästä "paljastuksesta" ei siis ole kyse. Sopimuksen vanhuus laittaa sen kokonaan uuteen perspektiiviin. Vaikka diili on edelleen voimassa, niin on hyvin epätodennäköistä että Microsoft olisi tällä hetkellä kiinnostunut hankkimaan merkittävää osuutta grafiikkayhtiöstä.
Nvidia oli melko pieni yhtiö vuosituhannen alussa ja koko näytönohjainmarkkinat olivat turbulensissa (3Dfx ja S3). Microsoft lainoitti Nvidian toimintaa 200 miljoonalla dollarilla, jotta yhtiö voisi toimittaa ohjelmistojätin tilaamat piirit Xbox-pelikonsolia varten. Microsoftin etuosto-oikeuden taka-ajatuksena oli siis varmistaa, ettei pelikonsoli jää ilman grafiikkapiirejä.

1 kommentti

Thor1993
Ihan mielenkiintonen sopimus, mutta tosiaan melkosen turha nykypäivänä. Microsoftilla tuskin on minkäänlaista innostusta laittaa rahojaan Nvidiaan nykysillä hinnoilla.

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Uusin viesti Keskustelualue
Muillakin huonoja kokemuksia Acerin läppäreistä? 3 21.1.2018 03:21 Kannettavat tietokoneet
Edullinen peliläppäri 5 14.12.2017 15:46 Kannettavat tietokoneet
Synaptics ohjauspaneeli ei toimi 4 5.9.2017 12:05 Kannettavat tietokoneet
Lisää... | Kirjoita uusi viesti keskustelualueille