Väite: Project Denverissä rautatason x86-emulointi

Kirjoittaja Manu Pitkänen, | Kommentteja (2)

Väite: Project Denverissä rautatason x86-emulointi
Nvidia kertoi viime talvena niin sanotusta Project Denver -hankkeesta, jonka tarkoituksena on integroida 64-bittiseen ARM-arkkitehtuuriin perustuvia prosessoriytimiä yhtiön näytönohjaimiin. Ensimmäistä kertaa Project Denverin tekniikkaa hyödynnetään Maxwell-näytönohjaimissa.

Turkkilainen rautasivusto Donanim Haberin tietojen mukaan Project Denver ei jätä Intelin ja AMD:n käyttämää x86-mikroarkkitehtuuria ulkopuolelle, vaikka laitteissa käytetäänkin ARM:n prosessoriytimiä. Nvidia aikoo nimittäin sisällyttää siihen rautatason emulaattorin, jolla kyetään tulkitsemaan x86-käskykantoja. Emulointi on vain noin 20 prosenttia hitaampaa verrattuna vastaavaan oikeaan x86-prosessoriin. Emulointiin vaadittavan tekniikan on todennäköisesti kehittänyt Transmeta. Nvidia osti yhtiön vuonna 2009.


Donanim Haberin väitteissä on kuitenkin iso mutta. Viime talvena Intel ja Nvidia kertoivat sopineensa yhtiöiden välejä hiertäneen patenttikiistan. Sopimuksen perusteella Intel antoi Nvidialle luvan käyttää tiettyjä sen omistamia patentteja. Oikeutta x86-lisenssiin Nvidialle ei kuitenkaan herunut. Nvidialla ei siis ole lupaa kehittää x86-arkkitehtuuriin perustuvaa prosessoriydintä tai x86-emulaattoria. DH:n väitteillä ei tuntuisi tämän perusteella olevan pohjaa.

Jää nähtäväksi onko Nvidia keksinyt jonkin porsaanreiän, vai onko Project Denveriin kehitteillä jotakin muuta x86-arkkitehtuuriin liittyvää.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

2 kommenttia

Thor1993
Vaikkei oikeutta ole senhän voi ostaa. Rahalla saa eikös?
Toki Intel tuskin sitä on mielellään myymässä, mutta ken tietää..
Myös ristiinlisensointisopimus ois mahollinen, mutta onkohan sitte Nvidialla mitään mitä antaa takasin.
teppoI
Originally posted by Thor1993:
Vaikkei oikeutta ole senhän voi ostaa. Rahalla saa eikös?
Toki Intel tuskin sitä on mielellään myymässä, mutta ken tietää..
Myös ristiinlisensointisopimus ois mahollinen, mutta onkohan sitte Nvidialla mitään mitä antaa takasin.
Jos lisenssi on ostettavissa tai ristiinlisensiointi olisi mahdollinen, niin kuvittelisin että yhtiöt olisivat hoitaneet asian jo talvella kuntoon. Saman pöydän ääressä jo kun valmiiksi istuttiin.

Kommentoi uutista